Fast
Pe scurt

Recap | Irina Begu aduce primele victorii românești ale anului. ATP Cup prinde viteză

Radu Marina | 5 ianuarie 2020


Turneele inaugurale ale sezonului din WTA au deja primele câștigătoare, în vreme ce în ATP Cup lucrurile încep să capete contur. O scurtă recapitulare:

WTA

Irina Begu, calificată pe tabloul principal la Shenzhen. După două victorii la rând în calificări, Irina a avansat pe tabloul principal la Shenzhen, unde o va avea ca adversară în primul tur pe Kristyna Pliskova, meci ce se joacă luni dimineața, în jurul orei 07:00, ora României. În calificări, Irina a trecut de Stefanie Voegele (7-5, 3-6, 6-1) și de Barbora Krejcikova (7-5, 6-2). 

Sorana Cîrstea a pierdut în primul tur la Shenzhen. Sorana a fost eliminată, 3-6, 6-1, 6-1, de chinezoaica Xiyu Wang, una dintre cele mai promițătoare jucătoare din China, în vârstă de 18 ani și câștigătoare la Wimbledon juniori în 2018. 

– Afară de cele două, au mai pierdut în calificări Irina Bara și Ana Bogdan (la Auckland), Monica Niculescu (la Shenzhen).

– O privire pe tablourile principale ale turneelor feminine în desfășurare: la Auckland, Serena Williams, favorită 1, o întâlnește pe Svetlana Kuznetsova în turul 1, la primul ei meci de la US Open încoace. La Brisbane sunt, ca de obicei, întâlniri tari în primul tur, precum Kvitova – Pavlyuchenkova.

ATP Cup

– Rafa Nadal și Novak Djokovic au debutat cu victorie în ATP Cup; Rafa a cedat doar opt game-uri cu Nikoloz Basilashivil, iar Nole a avut de muncit (7-6, 7-6) cu Kevin Anderson. Spania și Serbia au câștigat cu 3-0 la general întâlnirile cu Georgia, respectiv Africa de Sud. Este, însă, de subliniat replica foarte bună dată de Anderson lui Djokovic, cu atât mai mult cu cât sud-africanul nu a mai jucase un meci în circuit din iulie, iar meciul cu Nole a fost primul după operația suferită la genunchi. De notat și victoria categorică (6-0, 6-0) a lui Roberto Bautista Agut cu Aleksandre Metreveli. 

– Pentru al doilea meci la rând la ATP Cup, Alex De Minaur revine: în urmă cu două zile a revenit de la 4-6, 2-4 cu Alexander Zverev, iar azi a repetat isprava cu Denis Shapovalov, în meciul dintre Australia și Canada, de la 6-7, 2-4 la 6-7, 6-4, 6-2. 

– Cu puțin timp înainte de a-l înfrunta pe Felix Auger-Aliassime, Nick Kyrgios a anunțat că se retrage din cauza unor probleme la spate. Locul său a fost luat de John Millman, care i-a lăsat canadianului doar șase game-uri. Australia avea să câștige întâlnirea cu scorul de 3-0 la general, după victoria în trei seturi a echipei Guccione/Peers cu Auger-Aliassime/Shamasdin. În urma acestor victorii, Australia a devenit prima țară calificată în sferturile de finală ale ATP Cup. 

– Stefanos Tsitsipas îl domină, încă o dată, pe Alexander Zverev. În cel mai așteptat meci al zilei, Tsitsipas l-a învins (6-1, 6-4) pentru a 5-a oară la rând pe Zverev, confirmând că stilul neamțului nu mai reprezintă o necunoscută pentru el. În ultimele trei meciuri jucate, Zverev nu a câștigat set în fața lui Tsitsipas. Evoluția acestui meci nu a arătat nimic nou față de ceea ce deja știam din 2019: un Zverev debusolat, iritat că nu se poate baza pe serviciul doi, cu duble greșeli venite în cele mai importante momente. Și un Tsitsipas impecabil, care a executat și de data asta planul potrivit în fața lui Zverev: incisiv, stabilind ritmul, jucând rapid și reușind să-l surprindă pe Sascha constant cu o selecție a loviturilor inspirată. 

https://twitter.com/doublefault28/status/1213766910443167744?s=20

Eforturile lui Tsitsipas n-au fost însă suficiente, deși a dat totul (și) în meciul de dublu. După victoria în fața lui Zverev, Stefanos a intrat la dublu, avându-l alături pe Michail Pervolarakis, meci câștigat la limită de campionii de la Roland Garos 2019, Krawietz / Mies, după ce aceștia au salvat câteva mingi de meci. Meciul de dublu devenise decisiv după victoria lui Jan-Lennard Struff cu Michail Pervolarakis. 

https://twitter.com/doublefault28/status/1213791698968629249?s=20
https://twitter.com/ATPCup/status/1213811005744197638?s=20

– Dan Evans a ținut în viață Marea Britanie cu o victorie surprinzătoare în fața lui David Goffin (6-4, 6-4), după ce, la primul meci al întâlnirii, Steve Darcis nu i-a dat prea multe șanse lui Cameron Norrie. În cele din urmă, britanicii au câștigat întâlnirea cu Belgia grație dublului Murray/Salisbury. 

– După surpriza pe care au reușit-o învingând cu 2-1 Marea Britanie, Bulgaria a mai făcut un pas important către o posibilă calificare, în urma victoriei obținute cu Moldova. Punctele au fost aduse de Grigor Dimitrov (6-2, 6-3 cu Radu Albot) și Dimitar Kuzmanov (6-1, 7-5 cu Alexander Cozbinov). 

– Medvedev și Khachanov, prea puternici pentru SUA. Medvedev și Khachanov nu le-au dat prea multe șanse americanilor Isner și Fritz: Khachanov a revenit spectaculos cu Taylor Fritz (3-6, 7-5, 6-1), în timp ce Medvedev l-a învins, 6-3, 6-1, pe John Isner, asigurând rușilor victoria cu SUA. Rusia e la un pas de calificarea în sferturi. 

– Italia, salvată de meciul de dublu în întâlnirea cu Norvegia. După ce și-au împărțit victoriile la simplu (Casper Ruud l-a învins clar pe Fabio Fognini, iar Stefano Travaglia, pe Viktor Durasevic), Fognini a decis să i se alăture lui Simone Bolleli, cei doi fiind campioni în 2015 la Australian Open, în proba de dublu. Bolelli și Fognini și-au confirmat statutul de favoriți și au învins în două seturi echipa Ruud/Durasevic. 

https://twitter.com/TennisTV/status/1213893928312639488?s=20