Fast
Încă un 10 pentru Nadal

Rafa arată tot mai bine, iar după a doua Decima în două săptâmâni, gândurile zboară spre a treia, cea de la Paris

Treizecizero | 1 mai 2017

Exact ca în vremurile bune! Rafa Nadal a adăugat și titlul de la Barcelona lângă cel de la Monte Carlo, în două săptămâni succesive care îl poziționează de acum categoric în postura de principal favorit al Roland Garros. Dacă ar câștiga și la Paris, ar completa tripleta de 10 – o performanță pentru care ar trebui, cu siguranță, inventate cuvinte noi.

Rafa, din partea lui, nu prea și le mai găsea pe ale lui la ceremonie. “A fost o zi emoțională pentru mine și-s foarte bucuros. Să joc în fața publicului meu și să câștig a 10-a oară aici e ceva imposibil de imaginat”.

Nadal câștiga prima dată Barcelona în 2005, când îl învingea pe Juan Carlos Ferrero în finală. De atunci, ori de câte ori a ajuns în meciul pentru titlu, Rafa n-a pierdut, adăugându-și titluri în finale cu Robredo, Canas, Ferrer (4), Almagro, Nishikori și acum Thiem (6-4, 6-1). Căruia i-a pasat deja responsabilitatea pentru viitoarele ediții. “Sunt convins că vei câștiga și tu trofeul ăsta cândva“.

https://twitter.com/TennisTV/status/858692878083563520

Dominic, care îl eliminase pe Andy Murray în semifinale pentru prima sa victorie la un număr 1, ar fi trebuit să fie și cel mai mare test al lui Nadal în sezonul de zgură de până acum. Nu puțini îl menționează pe austriac când vine vorba de posibili jucători care l-ar putea bate pe Rafa pe Philippe Chatrier. Dar Rafa a venit pregătit și a făcut cel mai bun meci al său din tot turneul exact când trebuia. Afară de primul game al finalei, unul de șapte minute, în care a avut de înfruntat și singurul break point al zilei, Rafa l-a ținut departe pe Domi: “A fost un prim set strâns, de calitate, se putea întâmpla orice. Dar apoi am început să joc la un nivel foarte înalt, iar Dominic probabil a început să facă mai multe greșeli”. 

Austriacul, la rândul său, a spus ceva ce sună foarte cunoscut celor care au urmărit atent istoria rivalității dintre Rafa și Roger Federer: “A lovit preponderent pe reverul meu și n-am putut să ies din încercuire. Data viitoare când voi juca cu el va trebui să schimb ceva. E foarte dificil pentru orice jucător din lume să joci cu Rafa”, a spus Thiem, care vede și partea bună a experienței: “Nu-s obișnuit să joc două zile la rând cu doi dintre cei mai buni jucători din lume, așa că a fost o experiență foarte bună pentru mine și pentru jocul meu”.

Rafa urcă la 71 de titluri în carieră, 51 dintre ele câștigate pe zgură. Micșorează din diferența față de Federer pentru locul 4 în clasamentul la zi dar, mai important, o micșorează pe cea din Race. Focusul lui se îndreaptă acum spre Madrid, unde are lucruri de rezolvat, după înfrângerile la Andy Murray din ultimii doi ani. Ultima oară a câștigat la Madrid în 2014.

Lucas Pouille a luat titlul la Budapesta, turneul transferat de la București, într-o finală cu Bedene. Pouille face un pas în plus față de anul trecut, când a pierdut finala în Cotroceni. Circuitul se oprește, înainte de Madrid, la Estoril, Istanbul și Munchen.

Fotografii: Barcelona Open