Fast
WTA Finals

Puternica Sloane, regăsita Elina, surpriza Kiki și redutabila Karolina. Semifinalele din Singapore aparțin favoritelor 5 – 8

Treizecizero | 26 octombrie 2018

Într-un turneu început de la premisa de echilibru total, n-ar trebui să mire pe nimeni că semifinalistele sunt jucătoarele plasate de la 5 la 8 pe lista de start. Iar într-un circuit fantastic de echilibrat, care propune o competiție (Elite Trophy) aproape la fel de interesantă precum cea din Singapore, iarăși nu e de mirare că cele două câștigătoare ale grupelor, Elina Svitolina și Sloane Stephens, veniseră la un turneu fără vreun rezultat încurajator în ultimele săptămâni. Ele sunt însă cele care s-au adaptat perfect la condiții, care au terminat grupele cu un un bilanț perfect și care se poziționează cu prima șansă și pentru accesul în marea finală de duminică.

Ca și Svitolina, cu o zi înainte, Sloane era și ea în pericol să fie eliminată, în cazul unui eșec azi; startul impecabil, cu două victorii din două posibile, nu îi era suficient. Rezultatul din primul meci al zilei, în care Naomi Osaka s-a retras cu probleme la picior după pierderea primului set cu Kiki Bertens, a clarificat socotelile celui de-al doilea, transformându-l efectiv într-un sfert de finală: nu mai conta în câte seturi, conta doar victoria pentru ambele.

Din nefericire pentru Angelique Kerber, acest meci decisiv i-a adus în față un matchup de coșmar pentru ea. Pierduse contra lui Sloane ultimele patru întâlniri, iar ultimele șase seturi jucate erau elocvente: 6-1, 3-0 ret; 6-2, 6-2; 6-1, 6-2. Angie s-a descurcat ceva mai bine azi, dar s-a văzut curând că va avea nevoie de ceva ieșit din comun ca să treacă de zidul Sloane. Într-un duel al counterpuncherilor, americanca are abilitatea de a o forța pe Angie într-un rol cu care nu se simte în particular confortabilă, aceea de a trebui să-și asume inițiativa și un approach agresiv încă din start.

Angie a încercat, a luptat fantastic – cu atât mai remarcabil cu cât s-a văzut relativ repede că nu e nici ea sută la sută fizic – și a încercat să vină mereu cu ceva diferit, când era evident că planul de bază nu poate funcționa. Dar a costat-o procentajul dezastruos din start de meci la mingile de break. În primele câteva game-uri, Kerber a fost 0 din 7 la break points; la două dintre acestea, Sloane a plasat revere în lungi de linie perfecte. Natural, americanca a făcut prima break-ul, apoi s-a detașat cu același tenis care, atunci când Sloane e implicată, arată înspăimântător de bun. Kerber a făcut iar lucrurile interesante pe final și are meritul că a forțat-o pe Stephens să rămână la un nivel înalt ca să-și ia victoria.

Semifinalele, așadar, le aduc în față pe Sloane Stephens și Karolina Pliskova, respectiv Elina Svitolina și Kiki Bertens. Dacă se păstrează tendința acestei săptămâni și acestor ani, logic ar fi să vedem niște meciuri intens disputate, dar în care mai multe argumente se adună în dreptul lui Sloane și în cel al Elinei. Pliskova va avea o misiune grea să treacă mingea de Sloane, e drept că are cu ce să facă asta, dar are nevoie de o zi în care multe să meargă foarte bine. Raliuri chiar mai spectaculoase se anunță în cealaltă semifinală, unde Bertens va căuta să-și completeze colecția impresionantă de victorii la jucătoare de Top 10, iar Svitolina va încerca să aducă la masă același tenis ultra-determinat, motivat să-și restabilească reputația contestată, spune ea, de critici, tenis care a adus-o în semifinale. Sloane o conduce pe Karolina cu 2-1 în head-to-head, în vreme ce Elina și Kiki sunt 1-1.

Americanca e singura rămasă să oprească tradiția ultimilor ani, în care campioana din Singapore a fost o jucătoare care nu câștigase anterior un Slam, și pentru care Turneul Campioanelor a fost cel mai mare rezultat al carierei la acel moment (Radwanska, Cibulkova, Wozniacki).

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1055818838770700290