Fast
GOATs Live

„Poate câștiga 52 de titluri la Roland Garros, dar nu se descurcă cu Instagram!”. Live-urile dintre Rafa și Roger, Novak, Stan și Andy țin locul meciurilor

Treizecizero | 20 aprilie 2020

În lipsa turneelor, lumea tenisului e remarcabil de vioaie și parcă mai unită. Campanii umanitare, provocări online, o strângere a relațiilor dintre ATP și WTA soldată cu o emisiune făcută la comun, idei și inițiative, sesiuni de întrebări și răspunsuri în Social Media, lecții de fitness și soluții pentru antrenamente acasă. Dar niciuna din toate astea nu a bătut interesul adunat de discuțiile de pe Instagram Live dintre Rafael Nadal și Roger Federer pe de o parte, Nadal și Andy Murray într-un alt segment, Murray și Novak Djokovic, într-un altul, Stan Wawrinka și Djokovic într-un altul (totuși, pe când o discuție Roger – Novak?). Un format devenit super popular la nivel mondial în această perioadă dificilă le-a venit ca o mănușă celor patru legende.

https://twitter.com/josemorgado/status/1252273298093813760?s=20

Sau poate nu ca o mănușă, pentru că Rafa a avut câteva dificultăți tehnice când a inițiat dialogul de azi cu Roger Federer, spre amuzamentul audienței. Când i-a venit rândul să fie moderator, Rafa n-a găsit soluția din prima. „O clipă, prieteni, e Roger aici și cred că vrea să vorbim. Cum știți, e primul meu Instagram Live, așa că nu e ușor”, a spus spaniolul.

Prezent în comentarii, Andy Murray, câștigător detașat în aceste zile la capitolul comentarii istețe, n-a ratat ocazia: „Senzațional: poate să câștige de 52 de ori la Roland Garros, dar nu se descurcă cu Instagram”.

Stanislas Wawrinka, unul dintre numeroșii spectatori VIP ai discuției, dar și unul dintre cei foarte activi în această perioadă, s-a prezentat prompt cu câteva sfaturi: „Roger, ieși, apoi intră iar și dă-i încă o dată request”.

Starurile, sunt fix ca noi.

https://twitter.com/rogerfederer/status/1252319411685470209?s=20

După ce necazurile tehnice au fost, în sfârșit, depășite, bucuria revederii dintre cei doi, dar mai ales ușurarea că o soluție a fost găsită s-a transformat repede într-un moment viral. La un moment dat, discuția a fost urmărită de 50.000 de oameni, mulți dintre ei, nume importante din sport.

Discuția în sine a adus și ea câteva noutăți. Rafael Nadal spune că n-a mai atins o rachetă de la Indian Wells, la care Federer a replicat „perfect, n-o să mai știi să joci când revii!”. Excelent reporter, Rafael l-a întrebat pe elvețian cum se descurcă cu genunchiul; în primul update dat de Federer după operația suferită la genunchi, acesta a spus că primele șase săptămâni au mers bine, dar apoi recuperarea a încetinit un pic, fără să intre în detalii de ce. Federer spune însă că acum lucrurile sunt iar spre bine, și că „nu e nicio grabă. Vreau doar ca genunchiul să fie bine, nu contează când mă întorc. La a doua operație e mai simplu decât la prima, dar cu siguranță nu mai vreau să am o a treia”.

I-a venit apoi rândul lui Murray să discute cu Nadal, în mare despre Mutua Madrid Open Virtual Pro, turneul de tenis virtual care va avea loc între 27-30 aprilie, la care vor participa un număr de sportivi, printre care și Sorana Cîrstea. Rafa a spus că se „pregătește” câte 3-4 ore pe zi, iar Andy a povestit că joacă tenis pe PlayStation alegându-l pe Rafa. „Am jucat drept tine și am ales zgura, contra lui Roger”.

„Ai lovit pe rever tot timpul?” a venit replica excepțională a lui Nadal.

„Noi, eu cu tine adică, am jucat incredibil. Dar după un set nu mai avea energie. Nu te-am văzut niciodată lipsit de energie după un set”, a replicat Murray. Invitat de spaniol să se antreneze împreună mai târziu, Murray a spus că s-ar putea să se facă prea târziu pentru el, pentru că trebuie să se trezească cu copiii a doua zi dimineață.

Discuția dintre Novak Djokovic și Andy Murray, care a avut loc în urmă cu câteva zile, a fost și ea savuroasă și plină de replici interesante.




După ce au construit jucătorul ideal în versiunea lor, cei doi au discutat despre meciurile pentru care s-ar întoarce în timp să-i schimbe rezultatul, dacă ar putea, Novak a spus că ar fi un meci de la Jocurile Olimpice. „Fie cel cu tine, de la Londra, fie cel cu Rafa, de la Beijing. Am pierdut cu 6-4 în decisiv cu Nadal. Am ratat un smash foarte ușor, tipic mie de-a lungul carierei”.

„Cred că am mai văzut lovitura aia la tine”, a replicat prompt Murray.

„Da, ai văzut-o în finala US Open din 2012. Aveai un set, iar în setul doi eram la fileu și mi-ai dat unul din faimoasele tale loburi, alea care ating sateliții și se întorc”.

„A bătut rău vântul în ziua aia, ce-i drept”, a răspuns Murray. Când i-a venit rândul să spună ce meci ar vrea întors, Andy a spus că „e un meci contra ta, care crezi că e?”. „Trebuie să fie unul de la Australian Open”, a răspuns Nole. „Nu. De fapt, e vorba de finala de la Roland Garros” (2016, câștigată de Novak în patru seturi). „Zgura a fost o suprafață atât de dificilă pentru mine de-a lungul carierei, mi-a fost cel mai greu să mă adaptez. Dacă aș fi câștigat French Open atunci, ar fi fost cel mai mare succes al carierei mele”, a completat Andy.

Djokovic a continuat, spunând că finala cu Stan Wawrinka, de la Roland Garros 2015, e celălalt meci (în afara celor de la JO) pe care l-ar vrea întors. „Dar îți mai aduci aminte de pantalonii scurți ai lui Stan? Stan, dacă te uiți, sper că le-ai dat foc”.

Stan, dragul de el, chiar se uita:

„Într-un film nu e loc pentru trei personaje pozitive!”

Dialogul dintre Wawrinka și Djokovic a fost și cel mai lung dintre toate. Cea mai interesantă parte a fost cea în care Stan încearcă un răspuns la una dintre cele mai presante întrebări din cariera lui Djokovic: de ce nu a putut, în ciuda tuturor eforturilor, să-i câștige pe fani alături de el, așa cum au făcut-o Federer și Nadal.

„Cu siguranță, un motiv e că Roger e, discutabil, cel mai mare jucător din toate timpurile”, a început Djokovic. „El e plăcut în toată lumea, așa că nu mă aștept, să fiu sincer, să am publicul de partea mea. Poate sunt unele locuri, dar în majoritatea locurilor fanii vor ține cu Roger și sunt ok cu asta, pentru că e Roger. E o situație similară și cu Rafa, așa că pentru mine e dificil să răspund la întrebarea asta. De ce e așa? Am contribuit în vreun fel negativ la asta, astfel încât îndepărtez publicul de mine? Nu cred. Cred că e mai degrabă despre măreția lui Federer și cea a lui Nadal, nu doar ca jucători, ci și ca oameni, pentru că sunt foarte carismatici, plăcuți, modești, campioni mari care au un impact imens în sportul nostru, iar eu sunt parte din epoca lor și, într-un fel, sunt norocos, iar în altul, poate nu sunt atât de norocos.”

Întrebat care e părerea lui, Wawrinka a răspuns exact cu detașarea care-l caracterizează și cu ușurința pe care i-o dă statutul său și relațiile excelente cu cei patru mari.

„Cu siguranță că un pic este despre ce ai spus tu, că ei sunt astfel de campioni grozavi, așa cum și tu ești. Cred că atunci când erai mai tânăr, erai un pic mai diferit, cum suntem toții, iar ei au ocupat locurile de cel mai drăguț, cel mai modest, cel mai fair play, și așa mai departe. Într-un film nu pot fi trei băieți buni, e nevoie de un personaj care-i un pic împotrivă, știi ce zic? Și spun asta cu mult respect. Aceasta a fost direcția în care au luat-o lucrurile când voi toți trei erați mai tineri, iar starea de acum e o consecință”, a conchis Wawrinka.

https://twitter.com/atptour/status/1251537743059902466?s=20