Fast
Problemă de matchup?

Pliskova își consolidează dominația asupra Muguruzei

Camelia Butuligă | 16 martie 2017

Prin sfertul câștigat aseară cu 7-6(2), 7-6(5), Karolina Pliskova a mai pus o cărămidă la complexul pe care i l-a creat lui Garbine Muguruza: este 6-1 pentru cehoaică în H2H și putem concluziona că spaniola deja are o intimidantă problemă de match-up. ”Nu știu, dar de câte ori joc cu ea, indiferent în ce formă sunt, îmi convine”, a recunoscut Karolina în stilul ei franc. La Indian Wells nu a jucat nemaipomenit dar s-a strecurat cumva, iar acest meci de aproape două ore, în care au existat numeroase schimbări de momentum îi va da cu siguranță Pliskovei avânt și încredere.

Prevedeam un meci fie foarte strâns, fie foarte dezechilibrat, datorită stilurilor asemănătoare de joc, bazate pe atac și risc. Am avut prima variantă, adică un meci disputat, câștigat la mustață. Spre deosebire de alte jucătoare big-hitter, ca Vanderweghe, Keys sau Sharapova, combatantele noastre au mai multe fațete stilistice: pe lângă loviturile grele din spate, aruncă și scurte, loburi, sliceuri și vin destul de des la fileu. În plus, amândouă au o deplasare mai bună decât le-ar îndreptăți înalțimea – Garbine a fost mereu sprintenă, iar Pliskova a făcut recent progrese mari la fitness.

Totuși, care este motivul pentru acest ascendent al Karolinei? Ca joc, cred că avantajul ei stă în faptul că poate să-și deghizeze mai bine direcția loviturilor, mai ales pe forehand. Pliskova are acea easy power și dă senzația că nu se întrebuințează prea tare când lovește. Are un swing destul de scurt, care nu dă timp adversarei să-i citească direcția mingii, iar Karolina este destul de bună la redirecționarea rapidă, mai ales pe dreapta. În al doilea rând, a făcut mai puține neforțate decât Garbine. ”Știu că va face greșeli neforțate”, a spus Pliskova, ”așa că mereu primesc puncte gratis de la ea. Și în tiebreakul setului doi a greșit niște forehanduri ușoare”. Această certitudine a ajutat-o să-și păstreze calmul în momentele esențiale și aici s-a făcut diferența aseară: la finișul ambelor seturi, Karolina a fost cool, Garbine s-a precipitat. Faptul că i-a dat meciul cu o dublă greșeală spune multe. Deși au stiluri asemănătoare de joc, cele două au mentalități diferite: Pliskova este cerebrală, Muguruza poate cădea pradă emoțiilor.

În semifinală, Karolina se va întâlni cu Svetlana Kuznetsova, care a trecut destul de ușor de compatrioata Pavlyuchenkova. Și-au împărțit cele două meciuri jucate până acum, ambele anul trecut, ambele de trei seturi: Pliskova a învins la Cincinnati, Kuznetsova la Singapore. După nivelul arătat până acum, îi dau un avantaj Svetei, dacă n-o va sabota abisalul său suflet slav sau loviturile ”easy power” ale Karolinei.