Fast
Same old Rogi

Pe noul Chatrier, vechiul Federer deschide ostilitățile ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat

Treizecizero | 26 mai 2019
Roland Garros este oferit de

Patru ani mai târziu de la precedenta lui apariție la Roland Garros – o înfrângere în trei seturi pe Lenglen cu Stan Wawrinka, în 2015 – Roger Federer s-a întors la Paris câștigând expeditiv, în o oră și 41 de minute, așa cum obișnuiește să o facă în tururile incipente ale turneelor de Grand Slam indiferent de an sau de suprafață. Federer l-a învins pe Lorenzo Sonego, 6-2, 6-4, 6-4 și-l va întâlni pe germanul Oscar Otte, un lucky loser clasat pe locul 145, în runda următoare.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1132660303903297537?s=20

Federer aniversează 20 de ani de la debutul său la Roland Garros; în 1999, ca wild-card de 17 ani, elvețianul pierdea în patru seturi cu Patrick Rafter.

Federer a strâns 36 de lovituri direct câștigătoare contra a doar 15 erori neforțate, reușind 5 break-uri și 84 la sută puncte câștigate cu primul serviciu.

A fost a treia partidă a zilei pe un Philippe Chatrier refăcut, și, de asemenea plin ochi, lucru foarte rar la un meci de turul 1. Anterior, Potapova a învins-o pe Kerber, iar Tsitsipas a trecut de Marterer. De la finala ediției precedente și până acum, francezii au reconstruit o bună bucată din arena principală, pregătind-o pentru instalarea unui acoperiș ce va fi funcțional de anul viitor; de asemenea, o parte din standuri au fost reamenajate, creându-se spații noi de lounge, iar vechiul centru de presă, anterior integrat în stadion, a fost mutat.

Federer a povestit, la conferința de presă, că se simte foarte bine în calitatea lui de outsider la Roland Garros. „Da, mă simt ca un outsider și e plăcut să fii un outsider. Sunt aici, să vedem ce se întâmplă. Știu că la Wimbledon probabil voi fi perceput un favorit ceva mai sus pe lista șanselor decât sunt aici, iar asta e de asemenea în regulă. Sunt fericit cu situația în care sunt acum. 

Au fost atâția ani în care în Slamuri lucrurile stăteau la modul – dacă nu câștig, e o dezamăgire -, iar apoi trebuie să dai explicații; oamenii nu înțeleg cum să pierzi. Pe când acum, dacă pierd în turul 1 sau în finală, oamenii văd lucrurile la modul “ok, asta era o posibilitate”.

Îmi place abordarea asta din când în când. Te relaxează un pic în punctele mari și te relaxează când vii la arene, când te duci la antrenament sau vii la conferința de presă. Nu spun asta doar așa, ăsta-i adevărul. Chiar nu știu cât de departe pot să ajung în acest turneu și sunt foarte mulțumit cu evoluția mea din turul 1, cred că a fost o evoluție foarte bună, mai ales ținând cont că n-am jucat aici de atâta timp.” 

Întrebat ce îl mână în luptă la acest moment al carierei lui, când ar putea “să facă multe alte lucruri“ în viața lui, Federer a răspuns: 

“Da, dar pot să fac acele lucruri și mai târziu, nu trebuie musai să le fac acum. Și în plus, nu e vorba doar de Grand Slam-uri. Sigur că le plac mult, dar la fel de mult înseamnă pentru mine și circuitul ATP. Mastersurile, turneele de 500, de 250, Hopman Cup, Laver Cup, World Tour Finals. Sunt multe turnee frumoase din care vreau să fac parte. În tenis e mult mai mult decât Slamurile. Știu că uneori oamenii vorbsc doar despre Slamuri, dar de exemplu majoritatea victoriilor mele vin din alte locuri. 

Îmi place să joc. Să călătoresc nu mă deranjează. Am mulți prieteni peste tot în lume, așa că e frumos că-i pot vedea. Mă și ajută să fiu mereu într-un alt loc și să văd oameni pe care îi văd doar o dată pe an. Iar faptul că familia mea mă susține contează de asemenea mult”.

***

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de