Fast
Bijuteria din turul II

Patru lucruri despre superbul meci Carla Suarez Navarro – Elina Svitolina

Treizecizero | 8 mai 2018

Dacă vă era dor de un meci de tenis de clasă în WTA (și suntem răsfățați la capitolul ăsta în ultimii ani), Carla Suarez Navarro – Elina Svitolina (2-6, 7-6, 6-4) a rezolvat această nevoie, nu glumă. Căutătorii de bijuterii ascunse în rundele inaugurale ale turneelor Premier Mandatory sau ale Slamurilor au de ce să fie mulțumiți de descoperirea de azi.

1. Meciul. Carla a pornit cu break, dar Elina a intrat în transă atât de simplu de parcă apăsase un buton. Elina a luat șase game-uri consecutiv cu un joc de atac încântător, asumându-și riscuri aproape în fiecare schimb și luând liniile la țintă. A grăbit-o pe Carla în așa hal încât aceasta a lovit tot timpul înghesuit, asta dacă a apucat să mai pună racheta. Cu reverul în lung de linie, Svitolina a făcut practic șanț în terenul lui Suarez-Navarro, lăsând impresia că îl poate lovi cu ochii închiși. După un set așa de dominant, te gândeai că Elina e pe bună dreptate una dintre jucătoarele capabile să ajungă departe de tot la Roland Garros. Dar Carla nu e degeaba una dintre cele mai inteligente jucătoare din circuit.

https://twitter.com/WTA/status/993886935125970945

Din setul doi, deși Elina lăsa impresia că se joacă cu ea și e capabilă să se desprindă oricând poftește, Suarez-Navarro a început să intre în meci încet-încet, să găsească unghiuri, să se încreadă în forehand sau să forțeze erori. Chiar mai tare decât varietatea Carlei a fost curajul, determinarea și spiritul de sacrificiu cu care a jucat. Ca să-i potolească avântul Svitolinei, Carla s-a folosit de tot arsenalul ei tehnic. A împins cumva setul doi în tiebreak, unde Elina a dat primele semnale că ar putea fi învinsă. Tensionată, ucraineanca a făcut câteva cadouri și aveam decisiv.

https://twitter.com/WTA/status/993893781102456832

Cu ambele jucând la un nivel înalt în același timp, s-a mers cap la cap până la 4-4, dar știrea în setul trei a devenit ușurința cu care CSN a început să-și facă serviciul; cu siguranță, faptul că ea a găsit o altă dimensiune pe serviciu a fost elementul care a sucit soarta meciului. Dacă până atunci, Svitolina avea cu siguranță sentimentul că poate face break oricând dorește; a avut, de altfel, mingi de break mai pe fiecare game la primire. Dar când lucrurile s-au schimbat, Elina a simțit presiunea și a clacat la 4-4.

Game-ul în care Carla a servit pentru meci a avut de toate. De la 40-0, Suarez-Navarro a fost întoarsă la minge de break de Elina, care a revenit pentru moment la jocul agresiv de la început. Dar n-a putut egala la 5, pentru că iberica a construit senzațional, obligând-o pe Svitolina să cedeze într-un final.

Iată cât de inteligent tactic și-a procurat a patra minge de meci:

2. Stats-urile sunt grăitoare. Învinsa a adunat 40 de lovituri direct câștigătoare și 39 de erori neforțate. Câștigătoarea a avut 35 de winners și 44 de unforced errors. Svitolina a plătit, în cele din urmă, prețul raportul mingilor de break: doar 5 din 17, față de eficientul 4 din 5 al Carlei. Elina a câștigat cu două puncte mai mult decât Carla (106-104).

Un meci superb, în care am învățat că există metode de a potoli și învinge o adversară aproape de transă, dacă reușești să crezi suficient în abilitățile tale și reușești să virezi, încet-încet, meciul în termenii tăi.

Un detaliu care nu trebuie omis: atmosfera a jucat și ea un rol. Cu publicul de partea ei, Carla a avut de unde să-și tragă un 5 la sută în plus. Probabil că dacă meciul s-ar fi jucat undeva în condiții neutre, Elina ar fi avut un motiv mai puțin să simtă încărcătura la final de meci.

3. Căzăturile Carlei. Jucătoarea spaniolă a căzut de două ori, prima dată la 5-5 în setul doi, când a călcat strâmb destul de periculos și s-a prăvălit pe spate.

Deși cu gleznele afectate și cu îngrijiri, ea nu a cedat și a continuat cu succes meciul. A doua oară s-a întâmplat chiar la mingea de meci convertită, când și-a pierdut echilibrul, fără ca Svitolina să poată profita. Iată:

Plină de zgură, cu look-ul Rambo-like și cu gesticulările neobișnuite către propriul public, Carla a fost azi un munte de voință. Iar asta e tot ce vor să vadă uneori fanii.

4. Gesturile Elinei. Deși cu siguranță tot cerul i s-a prăvălit în cap după ce a scăpat victoria într-un astfel de meci, Svitolina merită apreciată pentru cum a încasat eșecul. A îmbrățișat-o pe Carla, apoi a stat răbdătoare la selfie-uri cu fanii care au solicitat-o.

Svitolina n-a avut până acum succes la Madrid, iar acum are câteva zile în plus ca să se recupereze pentru Roma, unde are un titlu de apărat. Dar cu această dimensiune agresivă adăugată discret în jocul ei, nu trebuie deloc neglijată pentru Roland Garros. Elina n-o fi trecut de sferturi până acum la vreun Slam, dar un traseu lung se simte inevitabil în viitorul apropiat în cazul ei.

Fotografii: Jimmie48Photography

***

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei, ofertă valabilă un timp limitat!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!