Fast
Irina, în sferturi

O nouă revenire excelentă! Irina Begu întoarce de la 4-6, 2-5 în drum spre sferturi la Hobart

Radu Marina | 9 ianuarie 2019

În urmă cu o săptămână, Irina Begu pierdea în primul tur la Shenzhen cu Veronika Kudermetova, o rusoaică talentată, venită din calificări. A fost un meci dur, în care doar două puncte au separat învingătoarea de învinsă. O săptămână mai târziu, la Hobart, Irina iese învingătoare dintr-un meci cel puțin la fel de complicat, cu o revenire de la 4-6, 2-5, contra Annei Blinkova, tot o rusoaică puternică și foarte periculoasă, venită, de asemenea, din calificări.

Ăsta-i tenisul. Tot timpul îți oferă noi și noi șanse. Ai pierdut, mergi mai departe la turneul următor, o iei de la capăt, te resetezi și ajustezi ce nu a mers. Foarte probabil, va exista foarte curând un meci similar cu cel pe care poate l-ai pierdut. Iar când va veni, vei fi mai pregătit.

Așa a făcut și Irina, care a întors meciul din optimi cu Blinkova, sfârșind prin a câștiga, 4-6, 7-6, 6-2, și merge în primul ei sfert de finală din acest sezon. Până să ajungă la întâlnirea cu Blinkova, Begu a trecut în primul tur de Heather Watson, campioană în 2015 la Hobart.

Dacă în primul tur, lucrurile au mers doar în direcția Irinei într-o victorie scurtă, în două seturi (6-1, 6-4), astăzi cu Anna Blinkova a fost nevoie de multă muncă, dar mai ales a trebuit să-și reamintească rapid că e capabilă să întoarcă meciuri oricum și oricând. Așa cum știm, Irina nu e la prima ispravă de acest gen, ba chiar revenirea de azi intră pe o listă lungă a unor meciuri care la un moment dat păreau pierdute, dar în care a reușit să revină spectaculos din ghearele eșecului. Pe lângă cel de azi, printre cele mai notabile reveniri ale sale se mai numără meciul întors cu Garbine Muguruza de la Madrid (2016) de la set și 5-6, revenirea de la 0-5 în decisiv cu Sabine Lisicki de la Miami, tot în 2016, sau meciul câștigat cu Ekaterina Makarova anul trecut la Australian Open în primul tur, când a revenit de la 3-6, 0-4.

Pentru un loc în semifinale, Irina se va revedea cu o cunoștiință veche. Va juca cu Anna Karolina Schmiedlova, cea cu care s-a mai întâlnit până acum de patru ori (2-2 la întâlnirile directe), ultimul meci fiind câștigat de Irina de asemenea dramatic, 9-7 în decisiv, anul trecut la Roland Garros.

Va fi un duel interesant tocmai pentru că cele două se cunosc bine, dar mai ales pentru că tabloul s-a deschis foarte mult, fiind eliminate toate favoritele de pe partea de jos a tabloului (în partea superioară, doar Alize Cornet și Kirsten Flipkens au mai supraviețuit dintre capii de serie), ceea ce înseamnă că drumul către o semifinală/finală e mai aerisit pentru oricare. Ceea ce nu-l face mai ușor.

O altă veste bună în ceea ce privește jucătoarele din România vine de la dublu. Monica Niculescu, care nu a putut ajunge la timp pentru calificările la simplu după parcursul avut la Shenzhen și nici n-a putut beneficia de acea excepție care ar fi calificat-o direct pe tabloul principal (ar fi trebuit să ajungă în semifinale la Shenzhen pentru asta), s-a înscris pe tabloul de dublu de la Hobart alături de Yang Zhaoxuan. Cele două sunt favorite trei și au ajuns în semifinale după o victorie în două seturi (6-1, 6-4) în fața perechii Raluca Olaru / Galina Voskoboeva.

Pe același tablou, perechea Irina Begu / Mihaela Buzărnescu au cedat, însă, învinse de Potapova/Yastremska, 6-4, 7-6.