Fast
N-a fost luna lui Nole

Novak Djokovic părăsește și Miami devreme, pierde a doua oară în 2019 cu Bautista Agut

Treizecizero | 27 martie 2019

Eliminat timpuriu de la Indian Wells, Novak Djokovic nu și-a găsit niciun moment ritmul la Miami, în noul stadion. A fost ținut în șah pe alocuri de Bernard Tomic în primul meci și a fost dominat clar un set întreg de Federico Delbonis în turul următor. De aceea, când tabloul i l-a scos în față pe Roberto Bautista-Agut, arțăgosul și luptătorul spaniol care îl mai bătuse deja o dată în 2019, erau măcar mici semne de întrebare în ce privește rezultatul final.

Djokovic a părut să le spulbere rapid, lansându-se perfect în meci, cu un 6-1 în primul set. Dar o conversie proastă a mingilor de break în setul al doilea și o pauză provocată de ploaie au relansat meciul. RBA a salvat șase din cele șapte mingi de break înfruntate în manșa secundă și a convertit două din trei, făcând break-ul decisiv la 6-5. În decisiv, Djokovic și-a pierdut și mai mult din eficiență și claritate, cedându-și de două ori la rând serviciul. Deși a recuperat prompt primul break, constanța lui Bautista Agut a fost prea mult pentru Nole azi, spaniolul impunându-se, 1-6, 7-5, 6-3, în două ore și 32 de minute în care a câștigat cu doar un punct mai mult (91 la 90).

A fost pentru prima oară în 42 de încercări când Djokovic pierde un meci la Miami după câștigarea primului set. De asemenea, din iulie anul trecut încoace, Djokovic are un scor de 40-2 în meciurile în care câștigă primul set; cele două înfrângeri sunt cu Bautista Agut.

Eliminarea completează un al doilea an consecutiv în care Djokovic ratează aproape complet Sunshine Double, turnee la care obișnuia să se simtă excelent. Anul trecut pierdea în turul 2 atât la Indian Wells, cât și la Miami (Taro Daniel, Benoit Paire), anul acesta a ieșit din turul 3 la IW și în runda a 4-a la Miami (Philipp Kohlschreiber, Roberto Bautista Agut).

Sârbul câștigase ambele turnee trei ani la rând, între 2014-2016.

Spaniolul îl va întâlni pe campionul en-titre John Isner în sferturi. Celălalt sfert de pe această parte de tablou este cel dintre Borna Coric și tânărul talent canadian Felix Auger-Aliassime, care și-a continuat și la Miami progresul constant reușit în ultimul an. E o oportunitate masivă pentru cei patru de a atinge o finală de Masters.

Nu e doar a doua victorie a lui RBA anul acesta (precedenta, la Doha), ci și a treia în ultimele cinci întâlniri cu campionul sârb. Bautista se mai impusese tot la un Masters, la Shanghai, în 2016. După o scurtă perioadă în care a mai coborât nivelul, spaniolul revine la forma din începutul de an; el i-a mai învins sezonul acesta pe Wawrinka, Murray, Dimitrov, Cilic sau Khachanov.

În ciuda acestor înfrângeri aparent bizare, sunt puține motive reale de îngrijorare în ce-l privește pe Djokovic, al cărui avans în fruntea clasamentului mondial e solid, iar al cărui focus e, foarte probabil, pe turneele de Grand Slam.

Interesant e că sârbul a dat de înțeles că a fost afectat de probleme off-court, cel mai probabil tumultuoasele jocuri de putere care au condus la demiterea lui Chris Kermode din fruntea ATP, negocieri în care Djokovic, ca președinte al Consiliului Jucătorilor, a fost implicat mult în ultimele săptămâni.

https://twitter.com/TennisTV/status/1110687797055315974