Fast
Nole, excelent încă din start

Mr. Return domină la revenirea la Londra. Cu un tenis fantastic, Djokovic își consolidează statutul de mare favorit la titlu

Treizecizero | 13 noiembrie 2018

22 de lovituri direct câștigătoare, 6 erori neforțate. Șase. Trei break-uri făcute lui John Isner, posesorul a (foarte posibil) celui mai redutabil serviciu din lume. Care nici măcar n-a servit rău: 13 ași, 69 la sută primul serviciu în teren. Nu-s foarte multe lucruri de adăugat în plus: Novak Djokovic și-a dorit să transmită un mesaj și a făcut-o cu stil. La întoarcerea sa la Turneul Campionilor, competiție la care a absentat anul trecut, dar pe care a dominat-o în anii anteriori, Djokovic a jucat de parcă avea ceva de demonstrat. Și probabil că avea. Pentru cine a crezut că eșecul din finala de la Paris a însemnat ceva deosebit, evoluția de azi a lui Nole trebuie să fi servit ca o trezire la realitate.

Debutant într-o astfel de competiție, Isner avea un plan simplu: să-și pună serviciul repede în mișcare și să evite lungirea punctelor. L-a mai încurcat în trecut pe Djokovic, de ce n-ar fi făcut-o și acum? Însă returul sârbului a fost pur și simplu din altă lume azi. Elocvent pentru ce avea să-l aștepte pe John azi a fost punctul de la 1-1, 30-0. Atunci l-a chemat la fileu pe Nole cu un drop-volley excelent executat, sârbul a ajuns cumva inexplicabil la minge și a pus-o în teren, dar punctul era al lui Isner; cu tot terenul gol în față, tot ce trebuia să facă americanul era să dea mingea peste fileu.

N-a dat-o, iar asta se poate explica mai puțin prin faptul că John n-a îndoit suficient genunchii, și mai mult prin presiunea colosală pe care o presupune să ai în față un oponent care acoperă atât de bine terenul precum Djokovic. Lucrul ăsta le intră în cap adversarilor săi foarte repede; inevitabil, începi să te gândești dacă va fi suficient să pui mingea dincolo sau nu cumva trebuie să găsești linia sau un unghi din care să nu se mai întoarcă. Isner avea să mai rateze alte câteva puncte cu o o filosofie aproximativ similară, iar în condițiile în care Djokovic a câștigat 42 (!) la sută din punctele pe retur, meciul s-a scurs cuminte spre un deznodământ inevitabil.

„Iubesc locul ăsta. Mi-a purtat noroc”, a spus Djokovic după meci, marcându-și astfel reîntoarcerea victorioasă la O2. Nu doar gazda actuală a ATP Finals a fost bună cu Novak, ci și Londra, în general. Acolo a început, în vară, fantasticul său reviriment care s-a soldat cu două titluri de Slam și cu trofeul de Year-End Number 1 pe care l-a primit ieri, la o ceremonie care a avut loc pe teren.

Nole îl va întâlni în runda a doua pe Alex Zverev, care l-a învins în două tiebreak-uri pe Marin Cilic. A fost un duel oarecum ciudat; croatul ar fi trebuit să câștige măcar primul set (a avut 3-0 și șansă de dublu break), dar erorile ușoare l-au ruinat pe Cilic. Recordul lui Marin la WTF e în continuare dezastruos – o victorie din zece meciuri – și nici cel cu Zverev nu se profilează mai grozav – o victorie din șapte meciuri.

Mai important pentru croat e altceva. După cum arată statistica din tweet-ul de mai jos, problemele sale din trecut, care apăreau atunci când se regăsea într-o situație avantajoasă într-un meci, par să se fi întors. Cilic nu are nici pe departe un an sau o perioadă slabă – la urma urmelor, a jucat o finală de Grand Slam anul acesta – dar are iar de luptat cu senzația pe care o proiectează, anume că a lovit un plafon.

S-ar putea să nu facă vreo diferență, oricum, în această grupă, unde miza e doar locul 2. În condițiile unui Djokovic la un nivel fantastic acum, nu doar grupa, ci și turneul în sine riscă să devină un one-man-show.

Zverev, următorul adversar al lui Nole, și-a spus și el opinia despre suprafață de la O2, pe care a catalogat-o drept foarte rapidă, o părere opusă celei a lui Federer. Graficul prezentat de TennisTV indică însă o diferență semnificativă față de suprafața de anul trecut – încă un argument în favoarea candidaturii lui Djokovic la titlu, pentru că suprafața de acum este exact în zona lui preferată pentru hard-court-uri, aceea de medium speed. Principalul său oponent, Federer, are un motiv în plus să regrete dispariția din acel meci cu Goffin de anul trecut, într-un turneu care-i venea la îndemână.

Deocamdată, Federer trebuie să-și reașeze turneul pe roți; marți se vede cu Thiem, în căutarea primei victorii în grupe. Nishikori – Anderson e celălalt meci al zilei.

 

***

SHOP 30-0: Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic, apreciat în număr mare de cititorii Treizecizero. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este despre outsiderul din fiecare dintre noi, despre muntele pe care fiecare trebuie să-l urce în văzul tuturor. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, că n-o să te poți ridica deasupra obstacolelor de tot felul, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Comandă tricoul „N-o să” de aici.