Fast
Româncă împotriva româncă

Monica Niculescu izbândește la Washington, urmează un duel cu Patricia Țig. O scurtă privire spre întâlnirile dintre românce în circuitul WTA

Treizecizero | 2 august 2017

Trecerea la hard a fost cu succes pentru Monica Niculescu, care a obținut a șaptea ei victorie la simplu într-un sezon în care accidentările i-au diminuat potențialul la simplu: în prima ei apariție pe teren după finala de dublu de la Wimbledon, Monica Niculescu a trecut, cum altfel decât într-un mic thriller, de Nao Hibino, 6-3, 2-6, 7-6 (7), după două ore și 25 de minute.

Meciul ar fi trebuit să se joace inițial ieri, când Simona Halep și Patricia Țig, celelalte două românce de pe tablou, și-au obținut trecerea în turul al doilea; dar ploaia a dat peste cap programul. Azi, vremea și-a băgat iar coada, sub forma unei pauze impusă de căldura puternică.

Moni a dominat primul set, în care a reușit două break-uri, dar a scăzut nivelul în al doilea; în decisiv, scorul a evoluat imprevizibil, cu Monica luând primele trei game-uri, iar Hibino răspunzând cu o serie de cinci. Dar Niculescu a împins meciul în tiebreak, un tiebreak dus cu dificultate și emoții la capăt, dar cu bine; după ce japoneza a salvat două mingi de meci, Monica a concretizat-o pe a treia, obținând abia a doua ei victorie din ultimele aproape cinci luni.

Niculescu o va întâlni pentru un loc în sferturi pe Patricia Țig, altă româncă în căutare de meciuri și de victorii după o perioadă cu accidentări. O nouă confruntare 100 la 100 românească în WTA, meciuri care n-au fost mai niciodată ușor de privit de către fanii de acasă. Dacă la început erau doar curiozități rare, aceste confruntări s-au înmulțit remarcabil în ultimii ani, pe măsură ce mai toate jucătoarelor noastre au început să bifeze parcursuri lungi în turnee.

E un prilej bun pentru o scurtă recapitulare a celor mai importante dintre aceste dueluri românești jucate în ultimii trei ani în turneele WTA:

– Nu mai departe de București 2017 n-a lipsit mult să avem chiar și o finală românească; dar pentru al doilea sezon la rând (precedentul episod, Florianopolis 2016), Ana Bogdan s-a oprit în semifinale înaintea unei finale în care o aștepta Irina Begu. Dar Ana a bifat oricum o întâlnire cu o româncă: a eliminat-o pe Sorana Cîrstea în primul tur. Tot la București, Irina Begu a învins-o pe Jaqueline Cristian, în turul al doilea.

– Ana Bogdan e o obișnuită a meciurilor cu românce, de care se lipește mai des decât colegele ei: anul trecut, la debutul ei pe tabloul unui Slam, a trecut în primul tur al US Open tot de Sorana Cîrstea, iar în turul doi a pierdut cu Monica Niculescu. Anul acesta, înainte de rematch-ul cu Sorana, a învins-o de două ori pe Alexandra Dulgheru (în calificările la Charleston și în cele de la RG).

– Monica Niculescu, la rândul ei, a jucat de două ori anul acesta cu Sorana Cîrstea, câștigând pe hard, la Indian Wells, și pierzând la Nurnberg, pe zgură, unde Sori a ajuns până în semifinale.

– Simona Halep are probabilități mai mari de a nimeri contra unor conaționale. Anul trecut, Halep a învins-o pe Irina Begu la Madrid, apoi din nou la Wuhan, când Irina a trebuit să se retragă în setul al doilea.

În 2015, Simona i-a lăsat doar un game lui Alex Dulgheru în sferturile de finală de la Roma. În 2014, Simona a trecut de Monica Niculescu în semifinalele de la București, în drum spre titlu. În fine, în 2013, când era în plină ascensiune spre Top 10, anul în care a câștigat șase titluri, Simona a bătut-o pe Alex Cadanțu în semifinale la Budapesta; ulterior, avea să câștige și finala.

– București este, implicit, un turneu în care întâlnirile dintre românce au șanse mai mari de a se întâmpla: în 2015, Andreea Mitu a bătut-o pe Sorana Cîrstea în turul doi și a pierdut în sferturi cu Monica Niculescu. Care Monica o bătuse în primul tur pe… Ana Bogdan. În 2016, Patricia Țig a bătut-o pe Ioana Mincă, iar Monica Niculescu a învins-o iar pe Andreea Mitu, ambele în primul tur.

***

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Mai multe detalii despre cuprins, aici. Poți cumpăra revista de aici.