Fast
Prima româncă eliminată

Monica Niculescu e învinsă de Barthel, iese din primul tur de la Australian Open

Radu Marina | 15 ianuarie 2018

Pentru al doilea an consecutiv, Monica Niculescu pierde în primul tur la Australian Open; Monica a pierdut, 6-4, 7-5 cu Mona Barthel, într-un meci în care a reușit să revină în setul doi de la 2-5, o revenire care însă nu a fost dusă la capăt. Ca și anul trecut, Monica a întâlnit o jucătoare care lovește sănătos; lovituri plate, risc mult și asumat. Dacă anul trecut a fost Blinkova, anul acesta a fost Mona Barthel, jucătoare care știe cum și ce să facă pentru a fi eficientă în fața Monicăi (a treia victorie în fața româncei), asta în ciuda stilului ei agresiv. Intențiile nemțoaicei au fost clare încă de la început, când a dat de înțeles că nu va intra în jocul Monicăi, ci va face totul ca meciul să depindă de ea. Asta a însemnat veniri dese la fileu,servicii-voleu, joc riscant și serii de retururi câștigătoare. Toate au făcut diferența și au săpat puțin câte puțin în încrederea Monicăi.

Niculescu a rezistat cât a putut, a venit tot timpul din urmă și, ca de obicei, s-a luptat să revină, dar în momentele importante nu a avut prea multe lucruri de făcut. La 4-5, când a servit pentru a rămâne în primul set, s-a trezit busculată de winnere venite de peste tot. La 5-6 în setul doi, când a servit pentru a rămâne în meci, s-a aflat fix în aceeași poziție. Cartea câștigătoare a nemțoaicei nu a fost însă doar agresivitatea, ci și jocul la fileu.

Contra Monicăi asta ar putea fi o tactică eficientă; Monica îți oferă multe mingi pe care poți urca la fileu și nu are multă siguranță cu passing-ul slice. Problema care se pune e dacă reușești să te ții de planul ăsta pe tot parcursul meciului, dar Barthel a reușit asta, fără să arate vreo slăbiciune majoră. A acoperit impecabil fileul, a făcut servicii-voleu, a urcat la fileu pe fiecare minge mai scurtă și nu a avut nici cea mai mică ezitare.

Asta i-a câștigat până la urmă meciul. Monica a fost sub o presiune permanentă în fiecare moment al meciului și nu a putut să-și facă sub nicio formă jocul; a jucat cu teamă, prea sigur și pasiv. Revenirea de la 2-5 la 5-5 în setul doi a fost reușită pe fondul unor mici schimbări pe care le-a încercat Monica, de la scurte la veniri la fileu sau loburi, dar, din nou, Barthel a avut răspuns. A reușit să-și facă de fiecare dată serviciul, iar la 6-5 s-a năpustit cu toate armele asupra Monicăi. Cu succes.