Fast
AO, calificări

Mihaela Buzărnescu, la prima victorie din septembrie 2019, continuă drumul spre tabloul principal al Australian Open

Radu Marina | 11 ianuarie 2021

Mihaela Buzărnescu a trecut astăzi de Lara Arruabarena, 6-4, 6-2, în primul tur al calificărilor de la Australian Open, desfășurate la Dubai. Favorită 22 în calificări, Mihaela obține prima ei victorie din septembrie 2019, după ce, anul trecut, din cauza mai multor accidentări, a ratat aproape întregul sezon. Miki a revenit în septembrie 2020, la un an distanță de la ultimul meci jucat, însă ea a pierdut apoi atât în primul tur al USO, cât și în primul tur al calificărilor RG. 

Cu problemele fizice rezolvate și fericită că, după atât de mult timp, se simte în sfârșit bine, Mihaela bifează o victorie sănătoasă și extrem de importantă pentru încrederea ei, care a fost (și este) afectată drastic după seria de accidentări, pauzele inerente, dar și înfrângerile suferite. ,,Mă simt în sfârșit bine fizic și contează cel mai mult pentru mine. Va fi un an plin, așa că aveți răbdare cu mine, va rog, dragi fani, urmăritori și toți ceilalți. Pas cu pas voi reveni sus”, a spus Miki înainte de a începe turneul de calificări la Australian Open. 

Când funcționează la nivelul lui obișnuit, tenisul Mihaelei poate fi fabulos. E greu de găsit în circuit vreo altă jucătoare care schimbă atât de repede și la un interval scurt de timp înălțimea, unghiul, efectul sau direcția pe parcursul unui punct. Practic, nu lovește de două ori în același loc și nici traiectoria nu e niciodată la fel. 

Însă fix stilul ăsta de joc pare să îi îngreuneze revenirea. N-are încredere, n-are nici multe meciuri ori victorii, ea știe asta și încearcă să le obțină. Dar, de multe ori, încearcă să o facă grăbit și fără răbdare. Or, dacă încerci să grăbești la un asemenea joc, unul cu lovituri foarte pretențioase, cu mingi trimise mereu în unghiul cel mai scurt posibil, cu schimbări de direcție extrem de rapide și cu intenții clare de a schimba riscând cu orice preț din lung de linie în cros și invers, – efectul nu e, nici pe departe, cel dorit. 

Vestea bună e că problemele fizice par rezolvate și asta îi permite Mihaelei să joace mai liber, fără stres, dispusă la efort; sunt lucruri pe care le-am putut observa în meciul cu Arruabarena, o jucătoare care își deplasează adversara, e greu de scos de pe teren și se bazează mult pe defensivă pentru a-și câștiga punctele. 

La trasul liniei, e important că Mihaela câștigă din nou. Și o face în termenii ei, adică dictând, deplasându-se bine, nelăsând nimic la întâmplare, fiind agresivă și încercând să-și impună loviturile de la început și până la final – iar asta poate fi o confirmare importantă. Pentru că Miki se află în punctul în care absolut orice winner, revenire în scor, egalare, minge de break salvată și mai apoi victorie finală contează și ajută enorm la moralul ei zdruncinat. 

Meciul următor pentru Mihaela Buzărnescu va fi cu americanca Claire Liu (218 WTA), în vârstă de 20 de ani, fostă lideră mondială la juniori și campioană la Wimbledon juniori în 2017. Cele două nu s-au mai întâlnit până acum. 

Înfrângeri pe linie pentru restul româncelor 

Cinci din cele șase jucătoare românce prezente pe tabloul de calificări au fost eliminate după primul tur. Irina Bara, favorită 10, a fost învinsă de japoneza Naito Yuki (7-6, 6-2); Monica Niculescu a început promițător cu Francesca Jones, s-a distanțat la 3-1, dar apoi a mai legat doar două game-uri până la finalul partidei; Laura Paar nu a avut nicio șansă în fața Marinei Zanevska (6-3, 6-2); Gabriela Talabă a pierdut (6-4, 6-2) cu franțuzoaica Chloe Paquet, iar Jaqueline Cristian n-a rezistat în fața experimentatei Rebecca Marino, fostă jucătoare de top 50 în 2011, care s-a aflat la primul ei meci oficial după o pauză de 18 luni (6-4, 6-4). 

Marius Copil, învins din primul tur de calificări 

Singurul jucător român prezent pe tabloul de calificări de la Australian Open, desfășurate anul acesta la Doha, a fost învins în trei seturi, 6-7, 2-6, 3-6,  de australianul Dane Sweeny, beneficiar al unui wild card, jucător de pe locul 794 mondial. 

Înfrângerea e frustrantă și dureroasă din multe motive pentru Copil, clasat în prezent pe locul 216 mondial. Primul motiv ar fi șansa ratată în decisiv de a-și recupera serviciul (au fost trei mingi consecutive de rebreak pe care nu le-a putut concretiza). Apoi e seria de înfrângeri care se prelungește, el necâștigând un meci (indiferent de nivel) de un an de zile. 

Frustrant e și că o victorie azi l-ar fi dus direct în finala calificărilor. Dacă ar fi câștigat cu Sweeny, l-ar fi întâlnit pe Denis Kudla, favoritul 4, care are însă coronavirus și a fost retras de pe tablou, deci Marius ar fi putut ajunge în turul trei, în cazul unei victorii azi. 

Susține 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ până pe 12 ianuarie ca să beneficiezi de oferta bonus a începutului de an rezervată abonaților: 3 perechi de șosete colorate 30-0 cadou care să-ți coloreze ziua. Am prelungit termenul limită cu încă două zile, în limita stocului disponibil de șosete.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0. Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!