Fast
Mihaela joacă pentru finală!

Mihaela Buzărnescu își reia seria de victorii, merge în semifinale la Praga!

Radu Marina | 3 mai 2018

La începutul acestui an, Mihaela Buzărnescu mărturisea că și-ar dori să fie printre capii de serie la Roland Garros, adică să ajungă în primele 32 de jucătoare ale lumii. Nu e încă acolo, dar astăzi a mai făcut un pas mare pentru a-și îndeplini (și) acest obiectiv: s-a calificat în a doua semifinală WTA din 2018 – a treia a carierei -, după 6-2, 6-3 cu Kristina Pliskova, finalistă anul trecut la Praga.

*

Pentru Mihaela, ultimele săptămâni n-au fost tocmai grozave. După turneul de la Doha, acolo unde a bifat prima ei victorie vs. top 10, a urmat o răceală care i-a dat serios planurile peste cap și a scos-o din ritmul obișnuit. Asta s-a tradus în doar două victorii în ultimele ei cinci turnee. Dar odată ce lucrurile s-au așezat la locul lor, a reintrat pe trasa bună și a început din nou să lege victorii. 

Până acum, la Praga, și-a câștigat cele trei meciuri autoritar, fără set pierdut și arătând multă poftă de joc. Iar astăzi, cu Pliskova, a fost de neclintit: fără greșeală, fără ezitare, jucând exact ceea ce trebuie și demontând bucată cu bucată jocul cehoaicei.

De-a lungul timpului, spuneam că una din marile calități ale Mihaelei e că încearcă rapid să găsească puncte nevralgice în jocul adversarelor; și că odată găsite, începe să insiste pe ele până când adversara cedează. Uneori îi iese, alteori nu, dar astăzi a fost una din acele zile în care Mihaela a arătat ca o tacticiană desăvârșită. Nu i-a dat nicio minge la fel adversarei, a surprins-o cu accelerările de pe forehand și i-a închis unghiurile, preferând să joace tare și pe centru. Acest ultim aspect a fost și cel mai eficient: la toate mingile jucate pe centru, Pliskova a răspuns tot pe centru, dar cu o viteză mult mai mică în lovituri, ceea ce i-a permis Mihaelei să preia repede inițiativa și să facă diferența cu forehandul – de care s-a declarat tare mulțumită la finalul partidei. 

Pe scurt, o evoluție fără cusur în fața unei adversare cu un joc suficient de complicat încât să ridice probleme multor jucătoare. Mai ales la un turneu la care a prins, anul trecut, finala.

Și dacă suntem la acest capitol, în 2017, fix în această perioadă, Mihaela era clasată pe locul 406 și pierdea în sferturi la un turneu ITF din Rusia. E important să ne mai reamintim, din când în când, de unde a venit Mihaela și unde e acum.

În meciul următor, Buzărnescu o va întâlni pe Camila Giorgi – în prima lor întâlnire. Mihaela are jocul, are loviturile și știe cam ce ar trebui să facă pentru a o deraia pe Giorgi. Dacă va reuși să reziste primelor două-trei lovituri – la Doha, cu Ostapenko, ne-a arătat că poate rezista unor lovituri puternice – lucrurile se vor simplifica foarte mult pentru ea în meciul de mâine.  

https://twitter.com/WTA/status/992032598430920704