Fast
Marius se oprește în primul tur

Marius Copil nu-și găsește cadența cu Gilles Simon, pierde în trei seturi

Codruț Baciu | 15 ianuarie 2018

Ultimul meci dintre Marius Copil și Gilles Simon (și singurul, de altfel) s-a disputat la Brisbane, în 2014. Condițiile de joc de atunci au fost similare cu cele de azi, iar câștig de cauză a avut Marius, în două seturi oarecum surprinzătoare. Acum patru ani, românul se afla încă în căutarea primelor victorii la jucători de top, iar Simon s-a nimerit să fie la locul potrivit, în momentul potrivit.

Fast forward – 2018, tot în Australia, însă într-un context complet diferit pentru ambii jucători. Francezul vine după un început de sezon bun, cu titlu câștigat la Pune, în India, chiar dacă urmat de tur întâi pierdut la Jared Donaldson, în Sydney. De partea cealaltă, Marius a intrat, în sfârșit, în Top100 și are de gând să rămână acolo.

În primul rând, pentru Copil a lipsit corvoada calificărilor, ceea ce i-a permis să intre pe tablou mai odihnit. Însă odihna nu înseamnă neapărat și prospețime în joc, iar asta s-a văzut astăzi. În primul set, cei doi jucători au făcut un schimb rapid de breakuri, iar apoi s-a mers cu serviciul până la 5-5. Frustrant pentru Marius este în continuare faptul că este capabil să servească bine câteva game-uri la rând, fără să fie dus la deuce măcar, însă în punctele-cheie din prelungirile setului preferă să joace la siguranță și pierde schimburi importante. Pentru un jucător ca Simon, care oricum preferă cadența în dauna grounstroke-urilor aducătoare de winnere, ezitările de dincolo de fileu înseamnă puncte gratis. Iar astăzi, ele au venit din toate pozițiile din partea lui Marius Copil.

La fel s-a întâmplat și în setul al doilea, când, tot la 2-1 pentru Simon, cei doi au făcut schimb de breakuri și și-au păstrat serviciul până în finalul setului. Deplasarea a rămas deficitară pentru Marius, iar forhandul, o lovitură care parcă este prea dependentă de nivelul lui de încredere, l-a trădat în cîteva rînduri. La 5-4, francezul a avut două mingi de game și set. Pe prima, Copil a salvat-o cu un serviciu bun, însă pe a doua, nu.

În ultimul set, Marius a jucat mai liber, însă în gameul patru din set și-a pierdut serviciul și, odată cu el, încrederea. Cele două gameuri finale în care Simon s-a aflat la serviciu au fost destul de grăitoare pentru felul în care un jucător matur și cu experiența turneelor mari poate neutraliza fără prea mare dificultate jocul în forță și plin de entuziasm al unui oponent mai puțin rodat la nivelul ăsta. Francezul a servit variat, a apăsat pe primul serviciu mai ales când a vizat corpul adversarului.

A fost, așadar, un meci care n-a stat niciun minut sub semnul întrebării pentru Gilles Simon, care trece mai departe: 7-5, 6-4, 6-3. Îl va înfrunta în turul doi pe spaniolul Pablo Carreno Busta, învingătorul lui Jason Kubler.