Fast
A doua semifinală de Slam la dublu

Mai avem un semifinalist la Melbourne: Nicholas Ionel s-a calificat în semifinalele de dublu juniori

Radu Marina | 29 ianuarie 2020

Nicholas David Ionel, unul dintre cei mai promițători jucători ai României, s-a calificat în semifinalele probei de dublu la Australian Open (juniori), în urma victoriei reușite alături de Leandro Riedi, 6-4, 6-2, împotriva perechii Francesco Maestrelli/Samuel Vincent Ruggeri. 

Favorită 5 la această ediție a Australian Open, perechea David Ionel/Leandro Riedi nu le-au dat prea multe șanse italienilor, încheiând meciul cu 16 lovituri direct câștigătoare, doar o singură eroare neforțată și, foarte important la dublu, un procentaj de peste 43% puncte câștigate cu returul.  

Până în această fază, cei doi nu au pierdut niciun set. În primul tur au trecut de francezii Perricard/Westphal, 6-3, 6-2, în doar 49 de minute. A urmat o altă victorie scurtă, obținută în 43 de minute (6-2, 6-2) în fața rușilor Agafonov/Philippov iar astăzi au lăsat doar șase game-uri echipei Maestrelli/Ruggeri, cei care i-au eliminat în primul tur pe favoriții 4 Coulibaly/Montsi. 

În felul acesta, David, în vârstă de 17 ani, își egalează cea mai bună performanță la nivelul unui turneu de Grand Slam, aceasta fiind a doua calificare într-o semifinală de Slam la juniori, după cea reușită la US Open, anul trecut. 

După un 2019 în care a câștigat patru titluri ITF consecutive, ajungând foarte aproape de intrarea în top 500 ATP în proba de simplu, David începe noul sezon foarte promițător. El s-a pregătit în perioada de pre-sezon în Florida, alături de academia Mouratoglou, care a organizat o tabără de antrenament la Boca Raton. Alături de el, au mai fost prezenți Serena Williams, Coco Gauff, Marius Copil, Christopher Eubanks sau Victoria Azarenka. 

Pentru prima lor finală de Slam, David și Leandro îi vor înfrunta în semifinale pe elvețienii Jerome Kym și Dominic Stricker. Semifinala e programată mâine, pe terenul 13, ultimul meci (undeva în jurul orei 8, ora României). 

David a fost prezent și pe tabloul de simplu, însă el a fost eliminat în primul tur de americanul Alexander Bernard, jucător venit din calificări, după trei seturi disputate. Sebastian Gima, al doilea jucător din România prezent pe tabloul principal de simplu masculin, a fost învins și el în primul tur de Peter Fajta, din Ungaria. 

La feminin, Fatima Keita, în vârstă de 16 ani, a jucat pentru prima dată la un turneu de Grand Slam, luând startul în calificări. Ea a trecut în primul tur de australianca Jasmine Adams, dupa 7-5, 6-2, dar a pierdut în finala calificărilor în fața croatei Antonia Ruzic. 

S-a revanșat însă în proba de dublu, unde a ajuns, alături de Shavit Kimchi, până în sferturile de finală. Nefiind cap de serie, cele două au trecut în primul tur de Culley/Preston, două jucătoare din Australia, după un meci câștigat la limită, încheiat 17-15 în setul decisiv. În optimi le-au depășit, 7-5, 6-1, pe favoritele 8 Back/Baszak. În sferturi, Keita și Kimchi au pierdut în această dimineață, învinse de Ziva Falkner și Matilda Mutavdzic, 6-1, 6-3, într-un meci în care Fatima s-a și ales cu o ușoară accidentare. 

Fatima, care îl are ca model pe Roger Federer și se descrie drept o jucătoare agresivă, care încearcă să dicteze într-un schimb pentru a putea să-și câștige punctele singură, a fost desemnată anul trecut cea mai bună junioară din România.