Fast
Stuttgart de grație

Laura Siegemund: trei victorii la Top 10 și primul titlu al carierei

Treizecizero | 1 mai 2017

Povestea Laurei Siegemund la Stuttgart a avut un sfârșit ca în filme. La un an după ce venea din calificări și pierdea finala cu Kerber, Laura s-a întors pe tablou grație un wildcard primit în ultimul moment, în dimineața tragerii la sorți. Apoi le-a bătut pe Zhang, Kuznetsova, Pliskova, Simona Halep – trei jucătoare de Top 10, adică – și, într-un final, pe Kristina Mladenovic, câștigând turneul de acasă.

Sprintul către linia de sosire a fost spectaculos și pe alocuri dramatic, cu multă tensiune și o atmosferă mai degrabă de Fed Cup. Când Siegemund, care a servit pentru meci la 5-4, a sfârșit prin a fi penalizată cu punct pierdut pentru timpul luat între servicii (o statistică arăta că Laura depășea cele 20 de secunde dintre servicii în 90 la sută din ocazii), Mladenovic a profitat rapid de deruta și frustrarea favoritei publicului și a întors rapid direcția meciului. S-a ajuns în tiebreak și, visul oricărui organizator, chiar mai mult de atât: s-a ajuns ca titlul să se decidă în favoarea primei care reușea o diferență de două puncte. Într-un punct jucat cu inima-n gât, Siegemund a găsit o scurtă care a mușcat linia și a pus capăt turneului.

Cum de a putut repeta și chiar îmbunătăți Siegemund performanța de anul trecut? “E greu și ușor în același timp. Dacă ai jucat bine anul anterior, toată lumea te întreabă dacă vei repeta. Am încercat să-mi văd de treabă și să nu mă gândesc prea departe, pentru că e un tablou atât de greu și trebuie să fii atentă de la primul punct jucat, altfel vei fi eliminată mai repede decât te gândești. Am fost foarte concentrată în fiecare meci, pentru că mi-am dorit foarte mult să fac un rezultat bun aici. Dar, treptat, intri în turneu și începi să ai încredere. Fanii sunt acolo, te susțin, și dintr-o dată te simți din ce în ce mai bine. Totuși, a fost multă presiune să nu-i dezamăgesc, ca atare au fost sentimente amestecate”, a spus Laura, pentru WTA Insider.

https://twitter.com/WTA/status/858697906236252161

Va putea repeta Siegemund un asemenea joc și în restul turneelor de zgură? Aici e marea ei provocare, să găsească o modalitate prin care să poată produce același tenis și în locuri mai puțin prietenoase. Mai pregătită ar putea fi, însă, Mladenovic, al cărei sezon continuă să se îmbunătățească. Victoriile cu Kerber și cu Sharapova de aici sunt motive de optimism pentru fanii de la Roland Garros, mai ales în condițiile unui draw complet deschis.

Se încheie astfel o săptămână excelentă pentru organizatori: cu greu le-ar fi putut ieși un scenariu mai bun pentru ediția a 40-a a turneului. Pe de o parte, revenirea Sharapovei a atras expunerea anticipată, poate chiar a depășit-o. Apoi un wildcard a câștigat titlul. Faptul că era chiar favorita tribunelor a fost un bonus excelent.

Zgura trece însă acum la zone mai apropiate de ce se va întâmpla la Paris. În vreme ce la Istanbul Elina Svitolina a obținut al treilea ei titlu al anului, circuitul se mută în această săptămână la Rabat, în vreme ce numele mari încep curând antrenamentele pentru Madrid.

Fotografii: Jimmie48Photography