Fast
Prima finală la primul turneu

Laura Paar continuă să crească, se califică în prima finală WTA a carierei la Lyon

Radu Marina | 6 martie 2020

Laura Ioana Paar și Julia Wachaczyk s-au calificat în finala probei de dublu a turneului WTA de la Lyon, după victoria, 6-3, 6-1, obținută în fața perechii Vitalia Diatchenko/Natela Dzalamidze.

Pentru Laura, aceasta este cea mai importantă performanță a carierei, respectiv prima finală pe care o va juca în circuitul WTA. 

În urmă cu un an, Laura își făcea debutul în circuitul WTA la Nurnberg, după 15 ani de așteptare. Până la acel turneu, unde a venit din calificări și a obținut prima ei victorie pe tabloul principal al unui turneu WTA, Laura nu ieșise niciodată din circuitul ITF. Ulterior, după acel moment, rezultatele bune au continuat pentru ea, atât la simplu, unde a jucat o finală ITF (25K, Luxembourg), a mai bifat o victorie pe un tablou principal al unui turneu WTA (Karlsruhe, 125K) și s-a calificat în semifinale la Stare Splavy (60K). Cât și în proba de dublu, unde a câștigat patru titluri ITF și a pierdut alte două finale. 

Toate aceste rezultate i-au permis Laurei să fie, pentru prima dată, foarte aproape de primele 200 de jucătoare ale lumii, atât la simplu, cât și la dublu. I-au mai permis, de asemenea, să fie acceptată la turnee importante, cum s-a întâmplat acum, la Lyon, turneu WTA de categorie International. 

Înaintea acestei săptămâni, Laura nu a jucat niciodată un turneu WTA în proba de dublu, nici măcar în calificări – a făcut-o în schimb în circuitul ITF, unde are un record de 83 de finale jucate (!), dintre care 53 câștigate, ceea ce o face a doua jucătoare în activitate ca număr de titluri câștigate la dublu în turneele ITF. Asta înseamnă că această calificare în finala de la Lyon devine și mai specială, în condițiile în care ea e obținută la prima ei prezență pe un tablou principal de dublu din circuitul WTA. 

La Lyon, Laura a făcut pereche cu nemțoaica Julia Wachaczyk, cele două reușind în primul tur să le elimine pe favoritele principale Anna-Lenna Friedsam/Mandy Minella. A urmat apoi o altă victorie decisă în super tiebreak în fața echipei Lechemia/Ponchet, ca astăzi să le depășească pe Diatchenko și Dzalamidze, echipă care le eliminase în turul precedent pe Andreea Mitu și Raluca Olaru, favoritele 4. 

În vârstă de 31 de ani, Laura va încerca, așadar, să câștige primul său titlu WTA. Pentru asta, Laura și Julia vor trebui să treacă de echipa învingătoare dintre Kostyuk/Kuzmova și Schoofs/Pattinama Kerkhove. Ce e cert e faptul că, de săptămâna viitoare, Laura va ocupa cel mai bun loc în clasamentul WTA la dublu, urcând până în jurul locului 145. Un titlu ar sălta-o foarte aproape de intrarea în top 100. 

Foto: TennisCanberra

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în 2020, ATP și WTA, simplu și dublu

Turnee câștigate

Simona Halep – Dubai, Premier

Finale

Laura Paar – dublu (cu Julia Wachaczyk), Lyon, International*

*Urmează să se joace