Fast
US Open

Karen Khachanov îl scoate pe Nick Kyrgios din tărâmul viselor, se califică în semifinale la US Open. Prima lui semifinală de Slam!

Radu Marina | 7 septembrie 2022
US Open este oferit de

După meciul câștigat cu Medvedev în optimile de finală, Nick Kyrgios a început, probabil, să se gândească cât de aproape e de o nouă finală de Slam, implicit primul lui Grand Slam; obișnuiește să facă asta, a declarat în repetate rânduri că își aruncă privirea spre tablou în fazele de început ale turneului și de multe ori se vede foarte departe în turneu. Asta nu e neapărat un lucru rău, dar șansa ratată acum îi creează cu atât multă suferință – așa cum a și spus după meci.

Nick Kyrgios a fost eliminat în cinci seturi dure, intense și spectaculoase (5-7, 6-4, 5-7, 7-6, 4-6) de Karen Khachanov, favoritul 27, după o luptă de aproape patru ore de joc. Nick a putut forța decisivul, spre bucuria unei tribune foarte gălăgioase, dar în final, serviciul și lovitura de forehand a lui Karen Khachanov l-au ajutat pe acesta să treacă linia de sosire. 

În ciuda desfășurării, meciul a fost în foarte mare măsură despre cine și când servește bine. S-au făcut doar cinci break-uri, pentru că ambii au servit ca din tun. Dovadă, au fost puține retururi foarte bune, iar punctele s-au făcut mai ales pe prima și a doua minge de după serviciu. Cine a clipit, a pierdut setul. Cine a clipit de mai multe ori, a pierdut meciul. 

Or Kyrgios a fost cel care a ezitat de mai multe ori în acest meci, în principal la mijlocul seturilor, în momentele mari. Dar tot creditul pentru asta îi revine rusului, care a făcut un meci curat și inteligent cap-coadă: a servit bine, cum spuneam, dar s-a folosit excelent și de lovitura lui de dreapta. Și și-a ținut nervii bine de tot, în special după revenirea lui Kyrgios în setul patru. 

Chiar dacă i-a acordat toate meritele lui Khachanov – un adevărat luptător, cum l-a numit la conferință -, Nick a mai spus și că se simte deznădăjduit. Simte că i-a dezamăgit pe cei apropiați, a spus că-i va fi greu să se motiveze pentru a juca un turneu obișnuit și a vorbit despre lunga așteptare până la Australian Open.

Dincolo, pentru Khachanov, calificarea în semifinale la NY – prima lui semifinală de Slam – e pe cât de lăudabilă, pe atât de surprinzătoare: nimeni nu l-ar fi văzut aici după tragerea la sorți. Mai ales că înainte de US Open, Khachanov nu mai câștigase patru meciuri consecutive într-un turneu din luna mai. Iar la New York nu trecuse niciodată de turul trei.

Acum, el merge în prima lui semifinală de Slam, după un parcurs remarcabil, câștigând ultimele lui două meciuri în cinci seturi. 

Pentru finala de la US Open, Karen Khachanov se va duela cu Casper Ruud, cu care s-a întâlnit o singură dată, anul trecut, pe zgura de la Roma, într-un meci câștigat de norvegian în trei seturi. 


Articolele 30-0 sunt susținute de