Fast
5-2 în primul tur de calificări

Jurnal de Roland Garros | Cinci românce continuă drumul spre tabloul principal

Radu Marina | 23 septembrie 2020
Roland Garros este oferit de

Jaqueline Cristian bifează prima victorie în calificările unui Grand Slam. Prezentă în premieră la Roland Garros, Jaqueline a reușit ieri prima ei victorie într-un turneu de Grand Slam, pe tabloul de calificări, după o victorie foarte bună, 6-2, 7-6 cu Jana Cepelova, fostă jucătoare de top 50, în prezent clasată pe locul 162 WTA. 

Cristian a revenit în setul secund de la 5-6 (cu break), a salvat două mingi de set și a dus setul într-un tiebreak, pe care l-a dominat cap-coadă. Până să fie nevoită să revină, Jaqueline a fost în control deplin conducând cu 6-2, 5-3. În turul următor o întâlnește pe favorita 8, Nadia Podoroska, o jucătoare de 23 de ani din Argentina, clasată pe locul 131 WTA. Va fi a doua lor întâlnire, prima fiind câștigată de Jaqueline în două seturi, în urmă cu trei ani la un turneu ITF. 

Laura Ioana Paar, încă o bornă depășită. Aflată în cea mai bună perioadă a carierei, Laura Paar (32 ani, 199 WTA) a debutat ieri la Roland Garros și a obținut prima ei victorie la Paris, după 1-6, 6-2, 6-2 cu franțuzoaica Margot Yerolymos. Pentru cel mai bun rezultat al ei într-un turneu de Grand Slam, Laura are o misiune complicată, dar nu imposibilă: trebuie să treacă de Marta Kostyuk, favorita 2 a calificărilor. Până acum, Laura a mai fost prezentă la Australian Open, anul acesta, când a ajuns, de asemenea, în turul doi al calificărilor. 

Monica Niculescu avansează, se luptă pentru o nouă prezență pe tabloul principal. Favorită 16 în calificări, Monica s-a calificat în turul doi după o victorie în două seturi, 6-2, 7-5 cu japoneza Chihiro Muramatsu. Fără să fie pe cea mai bună suprafață a ei și cu destule probleme la genunchi, care au măcinat-o în ultimii ani, Monica încearcă să ajungă, din nou, pe un tablou principal într-un Grand Slam, unde, cu două excepții cauzate de accidentări, nu a lipsit niciodată în ultimii zece ani. Cele două absențe sunt cele din 2018 și 2019, când nu a participat la Roland Garros din cauza unor probleme fizice.  

Anterior, ultima dată când Monica a ratat prezența pe un tablou principal la un Slam s-a întâmplat în 2010, tot la Roland Garros, când a fost eliminată în finala calificărilor. Moni trebuie să o învingă în turul următor pe bulgăroaica Elitsa Kostova, jucătoare cu care s-a mai întâlnit în 2012 la Poitiers, și pe care a învins-o clar. 

Gabriela Ruse, prima victorie la Roland Garros. Precum Jaqueline Cristian ori Laura Paar, și Gabi a debutat la Paris, acolo unde a trecut în două seturi, 7-5, 6-0, de rusoaica Victoria Kan. Victoria în sine a fost relativ confortabilă, dar nu fără emoții. La finalul primului set, Gabriela a primit îngrijiri medicale pentru o problemă în zona genunchiului. 

În turul următor, Gabriela se vede cu Francesca Di Lorenzo, locul 134 WTA și favorita 10 în calificări. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, în 2018, în cadrul unui turneu ITF din SUA, unde Gabriela a fost nevoită să se retragă în setul decisiv. 

Irina Bara începe calificările cu o victorie categorică. Recent finalistă la Cagnes-Sur-Mer (ITF, 80K), rezultat care a apropiat-o de cel mai bun loc ocupat vreodată în clasamentul WTA (139, în prezent fiind pe 142), Irina a început calificările cu o victorie clară, 6-2, 6-2 în fața croatei Tereza Mrdeza. Dat fiind scorul și adversara, care mereu i-a pus mari probleme (înainte acestui meci, Mrdeza câștigase patru din șase meciuri jucate cu Irina), victoria devine cu atât mai relevantă pentru Irina.  

Următoarea adversară pentru Irina va fi Harriet Dart, cea care a trecut, poate mult prea clar și surprinzător, de Mihaela Buzărnescu, 6-3, 6-0. Mihaela era favorită 5 în calificări iar o primă victorie de la revenirea în circuit încă mai are de așteptat. Mihaela nu a mai câștigat un meci oficial din septembrie 2019, când reușea să se califice în semifinale la Seul. De atunci a urmat o pauză prelungită din cauza problemelor fizice, mai multe operații, recuperare și apoi o altă pauză, forțată de pandemia de coronavirus. 

Gabriela Talabă pierde, dar e de urmărit în continuare. Gabriela Talabă a pierdut, 7-6, 1-6, 6-2, în fața danezei Clara Tauson, în vârstă de 17 ani și una dintre cele mai promițătoare jucătoare din noua generație. La juniori, Tauson a fost lider mondial atât la simplu, cât și la dublu (în același timp), a câștigat turneul de la Australian Open, iar la 14 ani deja debuta în circuitul ITF, unde deja a strâns în dreptul ei șapte titluri, cele mai importante fiind cele de la Pingshan Open și Meitar Open (60K).

Revenind acum la Gabriela, deși cu multe posibilități de a reveni în meci, având multiple șanse de recupera break-ul în decisiv, a trebuit să se recunoască învinsă de o jucătoare mai agresivă și, deși ar putea părea paradoxal dat fiind diferența de vârstă (Tauson 17 ani, Gabriela 25), mult mai experimentată în astfel de meciuri. 

Dar cu toate astea, în ciuda înfrângerii, rămâne jocul Gabrielei, pe care nu-l poți da la o parte. E un stil de joc special, rar întâlnit în circuitul WTA și foarte spectaculos – o stângace, care lovește reverul cu o singură mână și care caută să surprindă prin variație (slice-uri dese, scurte, combinații scurte-lob, lovituri liftate) e întotdeuna ceva binevenit în circuit. E un tenis a la Francesca Schiavone, dar căruia îi lipsește intensitatea și siguranța, adică lucruri care se pot căpăta doar prin meciuri și victorii, cele care aduc încredere. 

E de urmărit, așadar, cu atât mai mult cu cât Gabriela a început sezonul 2020 într-o notă excelentă: semifinale la Daytona Beach (25K), sferturi la puternicul turneu de la Midland (100K), venind din calificări și reușind să treacă pe tabloul principal de Madison Brengle și Shilin Xu, un alt sfert de finală la Nicholasville (100K), venind de asemenea din calificări. Iar recent a jucat finala turneului Frydek Mistek din Cehia (25K), unde nu a pierdut niciun set în drumul către finală, pierdută în trei seturi cu chinezoaica Qinwen Zheng. 

Pe tabloul masculin, Marius Copil a pierdut în primul tur cu Filip Horansky (6-2, 6-1).

Foto: Roland Garros

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de