Fast
România - Ungaria

Jaqueline Cristian obține o victorie excelentă cu Anna Bondar, România conduce Ungaria cu 2-0 după prima zi la Oradea

Treizecizero | 11 noiembrie 2022

Jaqueline Cristian a construit superb pe victoria din meciul inaugural, reușită de Ana Bogdan, aducând echipei României o nouă victorie și un avantaj considerabil la finalul primei zile din meciul de baraj cu Ungaria, de la Oradea.

Jaqueline a învins-o pe numărul 1 din tabăra adversă, Anna Bondar, într-un meci de trei seturi: 6-2, 4-6, 7-6 (3).

Este a doua victorie de simplu a carierei pentru Jaq în Billie Jean King Cup, după cea din 2020, din meciul cu Veronika Kudermetova, un rezultat care i-a anunțat progresul început mai apoi și consolidat cu intrarea în primele 60 din lume.

Cu Bondar, pe care n-o mai învinsese în precedentele două întâlniri, Jaq a pornit excelent, dominând autoritar primul set, în spatele unui procentaj de 80 la sută pe primul serviciu.

Adversara lui Jaqueline a profitat de câteva momente nefructificate de româncă în startul setului secund, a început să servească mai bine și s-a desprins la 4-0 și 5-1. Dar Jaq a jucat punct cu punct, a continuat să lupte și să caute soluții în ciuda perioadei de joc mai bune a adversarei, iar această insistență a ajutat-o. Jaqueline s-a cățărat de la 1-5 la 4-5 și chiar a condus cu 30-15, sperând la un alt break cu care să egaleze, dar Bondar a respins revenirea, luând setul.

Dar acel comeback avea să seteze direcția în care a evoluat decisivul: regăsindu-și loviturile și intrând mai mult în teren, Jaq a luat inițiativa și s-a desprins la 4-1, ba chiar a avut o minge de break pentru 5-1. Meciul nu era gata, însă. Bondar a revenit excelent, și-a asumat mai multe riscuri și a început să servească bine. Toate astea ar fi putut să nu mai conteze dacă Jaqueline ar fi reușit să-și facă un serviciu ce părea ușor la 4-2. Dar de la 40-0, două duble au adus-o înapoi în meci pe Bondar și egalitatea era curând restabilită.

De la 4-4, ambele au răspuns presiunii tot mai mari cu game-uri de serviciu sigure, așa că s-a ajuns în tiebreak.

Un tiebreak în care Jaqueline a rupt echilibrul la 3-2, când s-a apărat grozav într-un schimb a cărui importanță avea să se vadă curând; în punctul următor, Bondar și-a pierdut luciditatea, trimițând o minge în out, iar Jaq avea două minibreak-uri avans, un avantaj pe care nu l-a mai scăpat din mână.

„Mi-a fost atât de dor de energia publicului, și chiar m-ați ajutat să închid meciul de azi, pentru că a fost tare greu, atât fizic, cât și psihic. Mă înclin în fața voastră”, a spus Jaq, la interviul de după meci. „Ne-am făcut foarte bine temele, cu ajutorul antrenorilor, suntem o adevărată echipă”, a adăugat ea, o idee transmisă și de Ana Bogdan, care a menționat pregătirea excelentă a meciului.

Ce urmează. Ziua de sâmbătă începe de la ora 13:00, cu meciul dintre Ana Bogdan și Anna Bondar, urmat de duelul dintre Jaqueline Cristian și Dalma Galfi – ambele echipe păstrându-și posibilitatea de a face modificări. Dacă va fi nevoie, meciul de dublu va decide deznodământul acestei confruntări.

Context. Duelul dintre cele două țări de la Oradea se joacă după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Învingătoarea va fi prezentă apoi, la startul anului viitor, într-un meci de baraj pentru calificarea la turneul final al Grupei Mondiale 2023, în vreme ce învinsa retrogradează în grupa inferioară.