Fast
Prima victorie într-un WTA 1000

Jaqueline Cristian obține încă o victorie notabilă, câștigă cu Elena Rybakina la Doha

Treizecizero | 21 februarie 2022

Într-o zi complicată pentru românce, vestea cea bună a venit la final: Jaqueline Cristian a devenit singura noastră reprezentantă câștigătoare azi, după victoria cu Elena Rybakina, favorita 11.

Jaq s-a impus cu 6-4, 6-3 și obține primul ei succes în main draw la Doha și, totodată, prima ei victorie într-un turneu de nivel WTA 1000 și prima contra unei jucătoare de Top 20.

Jaqueline a intrat pe tabloul principal ca lucky-loser și a profitat din plin de șansa neașteptată apărută, cu o victorie clară în fața unei sportive mai bine cotate.

În precedenta lor întâlnire, Jaq luase doar un game în fața Rybakinei, cedând, 6-1, 6-0 la București, în 2019. Dar românca e la ani lumină distanță de nivelul de atunci, și asta s-a văzut azi, într-un meci în care Jaq nu și-a cedat serviciul.

Românca a avut un procentaj de 71 la sută pe primul serviciu, și a câștigat 84 la sută pe primul (31 din 37) și un excelent 67 la sută pe serviciul doi, salvând toate cele trei mingi de break înfruntate.

Siguranța cu care și-a făcut serviciile s-a transferat rapid la retur, acolo unde Jaq a presat-o constant pe Rybakina, în special pe serviciul doi, unde jucătoarea din Kazahstan s-a arătat vulnerabilă azi. A ajutat și felul în care s-a apărat Jaq în câteva puncte cheie, intuiția și efortul suplimentar depus în a acoperi terenul ajutând-o să salveze puncte în care, teoretic, ar fi trebuit să fie depășită. Jaq a săpat constant și, în cele din urmă, oportunitățile s-au ivit. La 5-4, Jaqueline și-a făcut rost de șanse de set pe serviciul advers și, deși le-a ratat pe primele cinci, a continuat să preseze, convertind-o pe a șasea, pentru 6-4.

Cu încrederea dată de jocul din primul set, românca a continuat în același stil, dominând clar setul al doilea în care a reușit alte două break-uri, în drum spre cea mai importantă victorie a ei a acestui sezon, în termeni de clasament.

În turul următor, Jaq o va întâlni pe Daria Kasatkina, prima întâlnire cu jucătoarea din Rusia, al cărei cel mai bun rezultat la Doha este un sfert de finală reușit în 2017.

https://twitter.com/WTA/status/1495827337526452226?s=20&t=XrnrWXlml5K5tPrkCJ7wUQ

Într-un alt meci jucat în primul tur la Doha, Sorana Cîrstea a pierdut cu Garbine Muguruza, 7-6, 6-1, a cincea ei înfrângere din tot atâtea meciuri cu Muguruza.

Sorana a făcut un prim set excelent, cu o agresivitate controlată care i-a adus multe puncte frumos construite. A condus cu 4-1, și deși și-a pierdut avantajul break-ului, a continuat să joace la un nivel ridicat, de la egal la egal cu oponenta ei, ajungând în tiebreak. A fost însă genul de situație în care, foarte probabil, istoria meciurilor directe a contat mult. La 3-4 în tiebreak, Sorana a făcut o eroare neforțată care a rupt echilibrul aproape perfect în care a curs setul. Muguruza a profitat și a închis setul, iar manșa a doua n-a mai avut istoric.