Fast
BRD Bucharest Open, ziua 1

Jaqueline Cristian: revenire spectaculoasă pentru prima victorie în circuitul WTA!

Radu Marina | 18 iulie 2017

În prima zi a tabloului principal la BRD Bucharest Open 2017, Jaqueline Cristian obţine cel mai important rezultat al carierei, după o victorie convingătoare cu Kateryna Kozlova.

E prima victorie în circuitul WTA pentru tânăra în vârstă de 19 ani, care a primit un wildcard pentru accesul pe tabloul principal la BRD Bucharest Open; asta o aduce foarte aproape top 300, în clasamentul de săptămâna viitoare.

În meciul de astăzi, Jaqueline a revenit de la 4-6 şi 2-4 în setul doi, reuşind astfel să învingă pentru prima dată o jucătoare clasată aproape de top 100; Kozlova e acum pe locul 124, dar cel mai bun clasament al ei a fost 89.

Până la 4-4 în primul set, Cristian nu a părut că simte vreun fel lipsa meciurilor de acest gen; a lovit foarte bine de pe ambele părţi, serviciul a fost la cote foarte înalte (a pierdut doar 3 puncte cu primul serviciu) şi a avut de fiecare dată răspuns la jocul agresiv al ucrainiencei. Cumva firesc, pe măsură ce s-a înaintat şi setul se apropia de final, românca a cedat din iniţiativa, a jucat mai pasiv, iar Kozlova, cu mult mai multă experienţă, a profitat din plin.

Setul doi a continuat în aceeaşi linie; Jaqueline a servit excelent, a reuşit de multe ori să impună ritmul, ceea ce nu-i tocmai uşor cu o jucătoare precum Kozlova – masivă, care loveşte plat şi caută să lovească din ce în ce mai tare. Deşi nivelul ei a fost ridicat, în momentele importante românca nu a reuşit de fiecare dată să ia cele mai bune decizii, iar după câteva erori şi un game lung, probabil cel mai lung al meciului, şi-a pierdut serviciul şi s-a văzut imediat condusă cu 2-4 şi în setul doi.

De aici a început revenirea, iar ceea ce am văzut până la final la Jaqueline a fost grozav. Foarte convingătoare la serviciu, agresivă la retur, ea a căutat mai tot timpul să lovească cât mai lung. Împinsă şi de public, a început să-i iasă cam totul; a lovit decisiv cu forehand-ul, a servit aşi cu serviciul doi şi din nou, nu a avut nicio problemă în a-şi impune ritmul și condițiile. De regulă principala problemă pentru jucătoarele care sunt la început şi întâlnesc o jucătoare cu experienţă e viteza de joc, viteză mingii – doar că aici Cristian s-a simţit foarte bine cu ritmul primit, reuşind de fiecare dată să rămână agresivă şi să nu facă pasul în spate.

Cu o astfel de revenire într-un meci atât de important pentru ea, contra unei jucătoare deloc facilă (îmi amintesc meciul extraordinar făcut de Kozlova cu Venus Williams, anul trecut, la US Open), victoria capătă şi mai multă importanţă. Cu ceva mai multă consistenţă în joc și cu mai multe meciuri de acest gen în picioare, sunt motive să fim optimiști în ce privește orizontul lui Jaqueline. Deocamdată, să notăm gheața spartă în ce privește victoriile reușite în WTA.

Tot azi, o altă româncă beneficiară a unui wildcard, Irina Bara, a pierdut în două seturi cu Aleksandra Sasnovich, 6-4, 6-4, în vreme ce Carla Suarez Navarro a învins-o clar pe Annika Beck, 6-0, 6-1.

Tot azi, într-un duel 100 la 100 românesc la dublu, Irina Begu și Raluca Olaru au trecut, 6-3, 7-5, de dublul Ana Bogdan / Gabriela Ruse.

Pentru Jaqueline urmează un meci cu învingătoarea dintre Irina Begu şi Ivana Jorovic, care-i meciul al doilea în programul de marți.

Ziua pe terenul central se deschide cu un duel românesc, întâlnirea vedetă dintre Sorana Cîrstea și Ana Bogdan. Meciul trei este între Gabriela Ruse și bulgăroaica Isabella Shinikova, iar meciul de seară e cel dintre Alexandra Dulgheru, care a intrat pe tabloul după două victorii în calificări obține luni, și o altă bulgăroaică, Sesil Karatantcheva. Favorita 1, Anastasija Sevastova, o întâlnește pe Jana Cepelova pe terenul semicentral.

Foto: BRD Bucharest Open