Fast
Irina pierde cu Venus

Irina Begu o împinge pe Venus, dar pierde în trei seturi, în primul tur la Toronto

Treizecizero | 8 august 2017

O oportunitate scăpată pentru Irina, care ar trebui să ia cu ea de la Toronto lucrurile bune și să lase rapid în urmă frustrarea unui eșec strâns, pentru că senzația rămâne una pozitivă: jocul ei pare foarte aproape de un nou salt, atât calitativ, cât și în clasament.

Poate de aceea ar fi fost foarte utilă o victorie contra lui Venus Williams (61, 36, 63 – încheiat la 6AM în România, în jurul orei 23:00 în Canada), dar, într-un meci întrerupt două ore de ploaie, șansele au venit și au plecat pentru Irina. După un prim set complet ratat, în care Venus a executat cu multă eficiență și siguranță, iar Irina a pornit foarte lent, lucrurile s-au schimbat brusc în momentul în care americanca a făcut break-ul și în al doilea și părea scăpată în învingătoare lejeră. Dar am văzut încă o dată cât de relative sunt lucrurile în tenis. Irina a făcut rebreak imediat și s-a angajat apoi într-o serie de 16 puncte câștigate din 17 cu care a întors soarta meciului; și-a găsit siguranța pe serviciu, a ales de fiecare dată soluțiile corecte și a beneficiat de căderea bruscă a lui Williams, brusc incapabilă să mai nimerească terenul. Cu câteva mici emoții la 5-3, Irina a închis setul la a treia șansă și a forțat decisivul. Căderea lui Venus nu s-a domolit, iar Irina a avut trei șanse să facă break-ul în deschiderea setului 3. Mai apoi, la 1-2, românca a cerut un challenge neinspirat la 40-15, ratând șansa de a închide un game ușor; ploaia a intervenit imediat, oprind meciul pentru două ceasuri, la 1-1 la seturi, 1-2 și egalitate la 40.

E mereu greu să revii și să servești după atâta pauză, așa că Irina a scăpat game-ul la reluare, dar a replicat imediat și a egalat apoi la 3, arătând că poate să aibă și starturi bune. A fost o perioadă în care Venus se clătina puternic; cu un limbaj al corpului neobișnuit de negativ pentru ea, veterana americană a aruncat cu duble greșeli în stânga și-n dreapta și a făcut multe erori ușoare, încercând să grăbească finalizarea. Irina a avut și ea răspunsurile potrivite și a forțat break-ul, dar, pe cât de ușor a greșit când a fost în avantaj, pe atât de bine a jucat Venus punctele de break pe care le-a înfruntat. De asemenea, a câștigat și două schimburi uriașe, de 21, respectiv de 22 de mingi. După ce a evitat pericolul, Venus a returnat puternic și a avut apoi noroc cu un fileu la mingea de break, concretizată pentru 5-3. Ca în atâtea alte ocazii, veterana finalistă în două Slamuri anul acesta a găsit o cale spre victorie, deși nu a fost ziua ei. A fost, în schimb, prima ei victorie la Toronto din…1995.

Irina a încheiat cu 13 winners și 12 unforced errors (25 / 33 la Venus), cu 4 ași și 3/11 la mingile de break, unde, până la urmă, s-a făcut și diferența: Venus a concretizat 5 din 11.

https://twitter.com/WTA/status/894716058778558464

https://twitter.com/WTA/status/894746343599611904

Rămân în turneu Sorana Cîrstea (ca și Irina, venită din calificări; joacă azi cu Caroline Garcia) și Simona Halep (debutează mâine, cu învingătoarea dintre Mirjana Lucic-Baroni și Magdalena Rybarikova; semifinalista Wimbledon a intrat ca lucky-loser pe tablou, după retragerea lui Madison Keys). La dublu, Monica Niculescu și Barbara Krejcikova au trecut în runda a doua.

Ziua de luni a venit cu două eliminări notabile în jumătatea de tablou a Simonei. Jelena Ostapenko a pornit impresionant, cu un 6-1, dar a cedat următoarele două seturi în tiebreak în fața lui Lepchenko, părăsind deja turneul, iar Kristina Mladenovic își continuă pasa proastă, cedând cu Strycova. Petra Kvitova a trecut de Carla Suarez Navarro, dar faza zilei a venit de la Daria Kasatkina, aplaudată vioi inclusiv de Roberta Vinci, adversara ei:

https://twitter.com/WTA/status/894586342545309696

În ce o privește, Simona spune că se simte bine după Washington. „Nu mă simt deloc epuizată. Am avut zile libere, am avut și mini-vacanța de după Roland Garros. Încă mai simt dezamăgire pentru acele meciuri, dar sunt aici și gata de start. Simt că am dat restart la tot și mă uit cu încredere în viitor să-mi îndeplinesc țelurile”, a spus Simona la conferința de presă, declarând Toronto drept unul dintre turneele la care se simte ca acasă.

Dincolo, la Montreal, la rându-i cu o scurtă repriză de ploaie, Juan Martin Del Potro a câștigat meciul zilei pe hârtie, trecând de John Isner.

 

**

Citește povestea carierei Irinei în noua revistă 30-0 Pe Curat.

Irina a vorbit deschis despre cariera ei, despre jocul și armele ei și despre cum caută să-și folosească abilitățile la maxim, în amplul material pe care 30-0 i-l dedică în noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017. E un articol care o explică mai bine pe Irina suporterilor, o poveste despre cariera ei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului imens al jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost și este, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici. Livrări din stoc.