Fast
Două românce în semifinale

Irina Begu merge în semifinale, Alexandra Dulgheru pierde la Goerges, dar rămâne cu o săptămână excelentă

Radu Marina | 21 iulie 2017

Irina Begu a învins-o în două seturi pe Pauline Parmantier și și-a asigurat prezența în semifinale la București, a doua semifinală WTA pentru Irina sezonul acesta, după cea de la Istanbul. Asta înseamnă că de săptămâna viitoare ea va reveni în top 50, după o scurtă perioadă de cădere în clasament. La fel ca şi în meciul anterior, Irina a început modest, dar a încheiat foarte puternic, reuşind ca de la 3-5 în primul set să adune 10 game-uri la rând. Setul doi a fost în mod particular reușit, Irina încheindu-l cu 11 lovituri direct câștigătoare și fără vreo eroare neforțată!

Let’s go! 💪🏻 #teamBegu #tennis #brdbucharestopen Foto: Sportpictures

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro) on

Începutul de meci i-a aparţinut franţuzoaicei, care s-a hrănit constant din agresivitatea Irinei, reuşind de multe ori să întoarcă şi să absoarbă loviturile plate ale româncei. S-a dus la 4-1 şi, mai apoi, la 5-3, pe fondul unui joc la siguranţă, fără să forţeze lucruri, dar profitând de lipsa de consistenţă a Irinei. De la acest scor, nivelul de joc al Irinei a crescut vizibil; şi-a mai temperat puţin forţa loviturilor, a presat din ce în ce mai mult pe reverul franţuzoaicei, partea mai slabă în jocul ei şi a reuşit câteva retururi care au destabilizat-o pe Parmentier, recuperând astfel break-ul.

La 4-5, Begu a avut iar ideile mai bune: două servicii direct câştigătoare, o combinaţie serviciu – forehand câştigător şi încă un serviciu foarte bun, iar după ce a egalat la 5 nu s-a mai uitat în urmă. A ţinut cont de sfaturile lui Artemon Apostu, care i-a spus să alterneze loviturile, să joace 2-3 mingi în forţă, apoi o lovitură rotundă, înaltă care să o împingă în spate pe adversară, de asemenea, să continue să o joace pe rever – mici detalii care i-au adus multe puncte, Parmentier fiind deseori surprinsă de modul cum vine mingea.

https://twitter.com/WTA/status/888392241869279233

https://twitter.com/WTA/status/888395203651919872

Până la finalul meciului, tenisul Irinei a arătat foarte clar; a fost inspirată în momentele importante, a luat cele mai bune decizii (la 6-5, 30-30 în primul set a reuşit punctul meciului, cu o contra scurtă genială) şi a găsit un echilibru perfect între forţă şi plasament. Iar când Irina e în meci, dictează, loveşte impecabil în lung de linie de pe ambele părţi şi domină cu forehand-ul precum astăzi, atunci e o plăcere să o urmăreşti.

*

Irina este, de regulă, rezervată, dar a vorbit pe șleau despre cariera ei, despre armele și despre cum caută să-și folosească abilitățile la maxim, în amplul material pe care 30-0 i-l dedică în noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017. E un articol care o explică mai bine pe Irina suporterilor, o poveste despre cariera ei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului imens al jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost și este, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici. Livrări din stoc.

*

Pentru un loc în finală, Begu va avea un meci tare complicat împotriva Carlei Suarez Navarro, care azi a cedat doar 3 game-uri cu Tatjana Maria, iar întreaga săptămână a arătat tare bine, pierzând în cele trei meciuri jucate până acum doar 11 game-uri. Va fi al patrulea meci între cele două, Irina pierzând ultimele două meciuri; însă precedenta ei victorie a avut loc chiar la Bucureşti, în 2011, la turneul ITF găzduit în Herăstrău, când Irina a și luat titlul.

În ultimul meci al zilei, Julia Goerges a învins-o pe Alexandra Dulgheru cu 7-5, 7-5 într-un meci extrem de echilibrat şi cu multe reuşite. Alexandra îşi vede astfel oprit parcursul excelent la Bucureşti, chiar dacă în meciul de azi a dat o replică puternică nemţoaicei. Alex a luptat să revină, s-a apărat eroic, dar în momentele importante, Goerges a fost mult prea puternică.

În primul set, Goerges a fost de neatins la serviciu, unde a pierdut doar trei puncte, iar din teren a dominat categoric, încheind setul cu 20 de lovituri câştigătoare (dintre care 11 au venit cu forehand-ul). În condiţiile date, Alex a rezistat extraordinar de bine. A variat înălţimea mingii, a jucat-o des pe rever, dar în multe momente chiar nu a avut ce să facă la jocul super agresiv al nemţoaicei. Primele mingi de break şi totodată de set au venit la 6-5, după nişte lovituri cu dreapta devastatoare ale Juliei.

Apoi, în setul doi, Goerges a lovit chiar mai hotărât, mai puternic, mai exact, a avut şi o minge de break în începutul de set (salvată de Alex cu un passing shot cu forehand-ul din alergare minunat) s-a distanţat la 3-1 şi părea în control. Numai că din nou Alexandra a avut o reacţie bună, reuşind să recupereze break-ul. Au urmat câteva game-uri echilibrate şi din nou s-a ajuns la 5-6 şi serviciu Dulgheru, unde Goerges a repetat parcă fix aceleaşi lovituri din primul set; forehand-uri plate, foarte agresivă şi aproape nimic de făcut.

Pentru Goerges e deja a patra semifinală WTA din acest sezon, iar în meciul următor o va întâlni pe Ana Bogdan, cea care a reușit rezultatul zilei, eliminând-o pe Sevastova; aceasta va fi prima lor întâlnire.

Deși eliminată, Alex are puține lucruri să-și reproșeze; în schimb, are multe bune de luat cu ea mai departe pentru restul sezonului. Forma fizică bună și tonusul excelent au ajutat-o să aibă mintea limpede pe teren în această săptămână și să bifeze multe momente de tenis foarte bun.