Fast
Moni, la un pas să iasă din Top 100

Irina Begu merge mai departe la Moscova, Monica Niculescu și Mihaela Buzărnescu pierd în primul tur la Luxembourg

Radu Marina | 17 octombrie 2017

Irina Begu s-a calificat în turul doi la Moscova după o victorie în trei seturi (6-1, 3-6, 6-3) cu Elena Rybakina, jucătoare venită din calificări și clasată în top 500 în prezent. Cu victoria obținută, Begu oprește seria de 3 înfrângeri consecutive.

Fără să convingă neapărat și alternând momente bune de joc cu serii de erori, Irina merge în optimi, acolo unde o va întâlni pe Anastasija Sevastova. Cele două s-au întâlnit de 4 ori (3-1 la H2H pentru letonă) până acum, ultima dată chiar anul acesta la Roma, cu victoria Anastasijei Sevastova.

Ceva mai târziu, Irina Begu și Raluca Olaru au pierdut la dublu, învinse de Melichar/Smith, 3-6, 6-4, 10-6.

Tot astăzi, la Luxembourg, Monica Niculescu, campioana de anul trecut, a pierdut în primul tur contra franțuzoaicei Pauline Parmentier, 7-5, 6-3. Asta înseamnă că de săptămâna viitoare Monica va cădea pe locul 100, cu șanse teoretice de a părăsi Top 100 pentru prima oară după ani buni de constanță. Înfrângerea completează anul slab al Monicăi, un an în care a avut mult de pătimit din cauza problemelor de sănătate și care au tras-o mult în jos. De la acea finală reușită la Hobart, cu greu a mai reușit să lege câteva victorii, printre care și una la o jucătoare de top 10, cea contra Johannei Konta, la Beijing. Bilanțul ei final în 2017 este de 13-20.

Pe de altă parte, pe cât de greu a fost acest an pentru Monica la simplu, pe atât de solid a fost cel de la dublu, cu prima finală de Slam a carierei la Wimbledon, cu finala de la Cincinnati sau revenirea în top 20.

Mihaela Buzărnescu a fost și ea prezentă pe tabloul principal la Luxembourg, acolo unde însă a fost învinsă de Sabine Lisicki în două seturi foarte echilibrate (6-7, 6-7). Asta deși în ambele seturi românca a condus și a avut chiar și minge de set în primul set.

Pentru Mihaela a fost al 72-lea (!) meci jucat în acest an, doar a doua prezență la un turneu WTA și primul meci în calitate de jucătoare de top 100. Combinația dintre oboseala acumulată la Linz și ineditul intrării în Top 100 s-a resimțit din plin astăzi. A intrat temător în meci, s-a tensionat după mingea de set ratată la 5-4 și a costat-o primul set. Apoi nu a reușit mai deloc să profite de avantajul avut în setul doi (4-1 și mingi de 5-1), iar când a simțit că lucrurile îi scapă de sub control, a devenit ezitantă și nesigură pe lovituri (mai ales voleul ratat de puțin la 4-3 în tiebreak-ul setului doi).

Pe lângă toate astea, numărul foarte mare de meciuri jucate și-a spus cuvântul, nu atât neapărat pe plan fizic, cât mental, acolo unde a părut că face eforturi mari să rămână concentrată la fiecare punct. E o înfrângere frustrantă, dar nu trebuie uitat că ea s-a întâmplat pe un tablou principal WTA, nu în ITF-uri, acolo unde Mihaela a petrecut mai tot anul muncind din greu pentru fiecare punct. Ea va avea multe ocazii sezonul viitor să acumuleze experiență suplimentară în turneele WTA și să se măsoare cu jucătoarele din Top 100 pe tablourile turneelor mari.

Tot azi, Maria Sharapova și-a încheiat sezonul cu o eliminare din primul tur la Moscova; câștigătoare la Tianjin săptămâna trecută, Sharapova n-a mai avut multe resurse și inspirație în meciul cu Rybarikova (7-6, 6-4).

 

***

Vrei să faci impresie când mergi la tenis? Ia-ți „My Forehand” și „Play Hard” din Shop-ul 30-0!