Fast
"Fanii români te ridică"

Irina Begu, după victoria cu Zhang: „M-am bucurat pentru mine, dar mi-a părut rău pentru ea și am simțit nevoia să o încurajez”. E gata pentru Garcia

Adrian Țoca | 1 iunie 2018
Roland Garros este oferit de

După ce a învins-o pe Zhang într-un meci intens, Irinei i-a părut rău pentru amica ei chinezoaică, cu care se înțelege foarte bine, la fel ca și antrenorii lor. A îmbrățișat-o și a încurajat-o la fileu. Acum se pregătește pentru meciul cu Caroline Garcia, pe care o cunoaște bine, dar despre care a mai primit câteva ponturi și de la Simona Halep.

Ceva minute după 10:00 seara, în zona de interviuri nu mai suntem decât noi și o grupare numeroasă de jurnaliști chinezi, care o urmează într-o sală pe o Shuai Zhang inevitabil abătută și resimțindu-se după efortul acestui meci foarte solicitant. Irina apare și ea, cu speranța să apuce să mănânce la o oră totuși rezonabilă, așa că întrebările se succed repede. Nu e timp de pierdut, în curând va fi mâine, iar zgomotul victoriei istovitoare de azi va fi înlocuit cu planurile pentru super meciul din turul al treilea, cu Caroline Garcia. Într-un Grand Slam nu ai timp nici să-ți asculți gândurile.

Irina spune că se simte tot mai mulțumită de jocul ei, simte că e pe drumul cel bun și tocmai de aceea îi pare rău că se termină curând sezonul de zgură. De aceea, va căuta să-l prelungească sâmbătă, cu gândul la data precedentă când a ajuns în optimi: „2016 a însemnat pentru mine enorm de mult, așa că îmi doresc să ajung din nou în turul al patrulea. Însă azi a fost o victorie importantă”.

Meciul de azi a testat-o în numeroase feluri. Spre exemplu, în primul set, când a avut un moment de slăbiciune la 5-2. „Din păcate, când am servit la 5-2, în momentul acela am simțit cum m-au lăsat un pic puterile, și de aceea am dat și dublele. Dar după aceea m-am regrupat, știam că pot să fac break oricând. Chiar dacă pierdeam acel game, eram pregătită să joc și la 5-4“.

Alt moment greu a fost în setul doi, când chinezoaica s-a desprins cu break. Povestește Irina: „Eram mult mai agitată și mult mai nervoasă, simțeam că nu mai am atât de multă energie, iar la pauza de la 3-2 m-am gândit că trebuie să mă liniștesc, să stau calmă, deoarece e important să termin în două seturi, pentru că primul meci a fost foarte lung, resursele nu erau la fel de proaspete. Și pur și simplu m-am liniștit. Mi-am zis că energia pe care o mai am trebuie să mi-o păstrez pentru a mă mișca pe teren și a fi mai agresivă. Pentru că la un moment dat am devenit foarte pasivă, o lăsam pe ea să conducă jocul și forțam din unghiuri proaste. Asta mi-am propus la 3-2 și mă bucur că am reușit să rămân concentrată.”

Meciul s-a încheiat cu un moment foarte frumos la fileu, când Irina a îmbrățișat-o secunde bune pe Zhang și i-a spus câteva cuvinte. „Noi ne știm, e mult spus prietene pentru că nu apucăm să ne știm bine, iar viața noastră e mai mult la teren. Însă ne-am antrenat de câteva ori împreună, ea are o echipă extraordinară. Antrenorul ei se înțelege foarte bine cu antrenorul meu. E o fată foarte bună. Mi-a părut rău pentru ea, pentru că știu cât de mult muncește, știu cât de serioasă este, și am simțit că avea nevoie de încurajări la sfârșit. I-am spus că e o jucătoare extraordinară, să muncească în continuare și rezultatele vor veni. M-am bucurat pentru mine, dar mi-a părut rău pentru ea.”

Nu la fel de multă empatie o să fie pregătit să ofere publicul francez sâmbătă, când pe Irina o va aștepta o atmosferă ostilă. Am întrebat-o dacă e pregătită pentru așa ceva și dacă i s-a mai întâmplat.

„Cred că am jucat aici cu Rezai de două ori. Și nu mi-a fost ușor, pentru că atunci a fost prima dată când m-am calificat pe un tablou de Grand Slam. Am făcut cut-ul chiar la Marbella, când am făcut prima mea finală de WTA. Și emoțiile erau mari. Am jucat pe Suzanne Lenglen împotriva unei franțuzoaice și nu mi-a fost ușor, dar pe parcursul meciului te detașezi. Sunt obișnuită să mă setez, să nu aud nimic. Și atunci lucrurile decurg bine.”

Și apoi, Irina își pune baza în fanii români, ca să mai contrabalanseze un pic lucrurile. „Sincer, oriunde mă duc, oriunde jucăm, sunt foarte mulți români, și asta e un plus pentru noi, pentru că în momentele importante te ajută. Te ridică.”

Insistăm un pic pe acest meci, iar Irina povestește că a vorbit despre Garcia cu o bună cunoscătoare a Carolinei, încă înainte să știe că va juca cu ea.

„Am mai vorbit cu Simona despre Caroline, pentru că ea a jucat la Roma cu Garcia. Nici nu știam că o să ajung să joc cu Garcia, pentru că nu mă uit la tablou, dar am vorbit cu Simona. Concluzia era că joacă foarte bine, dar mi-a dat câteva ponturi. Știu ce am de făcut, dar va fi un meci foarte greu. Întotdeauna am avut meciuri grele cu ea.”

Foto: SportPictures

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și limpede că spune ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie. Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de