Fast
Irina începe AO cu stil

Irina Begu câștigă un meci spectaculos cu Ekaterina Makarova, reușește una dintre revenirile carierei

Radu Marina | 15 ianuarie 2018

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și mai prețios.

La cum începuse partida, meciul se anunța a fi unul echilibrat. Amândouă și-au făcut în primă fază serviciul fără dificultăți, Makarova încă nu era cu toate motoarele pornite, iar dinspre Irina semnele erau încurajatoare. Așa au arătat primele 4 game-uri: echilibru și tatonări.

Doar că, pe măsură ce meciul a înaintat, jocul Makarovei a început să crească în intensitate; loviturile au devenit mai puternice, mai precise și mai lungi, iar ritmul primit de la Irina a părut să-i convină de minune. Cum era firesc, asta a adus și primele șanse de break, fructificate rapid de rusoaică. A fost momentul în care meciul a început să meargă doar în direcția Makarovei, fără ca Irina să joace neapărat rău. Dacă Makarova a dominat jocul de pe linia de fund și părea că, pe măsură ce schimbul se prelungește, loviturile ei capătă și mai multă profunzime și lungime, iar Irina părea în pană de soluții. Deși nu juca rău, pierdea, totuși, game după game.

Condusă cu set și 2-0, Irina a început să schimbe câte ceva, dar fără prea mult succes în primă fază. A încercat să fie și mai agresivă și să pună presiune la retur, dar era același joc liniar care o făcea pe Makarova să se simtă ca peștele în apă. Nu a mers. A încercat să stea mai mult în raliuri, să provoace greșeala și să joace la siguranță, dar s-a trezit bruscată din toate părțile de lovituri câștigătoare. Nici asta nu a mers, și-a mai cedat încă o dată serviciul, era set și 4-0 și părea că totul se îndreaptă într-o înfrângere seacă. Și totuși. A fost nevoie de un game cedat ușor de Makarova la 4-0 ca lucrurile să capete din nou sens pentru româncă. S-a făcut 4-1, s-a ajutat de serviciu și s-a ajuns repede la 4-2 iar de aici au urmat alte 4 game-uri la rând. Cum s-a întâmplat ? Irina a început prin a nu-i mai da ritm rusoaicei; a căutat lungimea, a lovit mai liftat, nu a mai forțat și dintr-o dată, Makarova a început să greșească. Fără ritm, fără a mai primi acele mingi drepte, rusoaica a început brusc să nu mai găsească terenul, iar cu fiecare game pierdut, încrederea a început să se clatine, iar deciziile și selecția loviturilor și-au pierdut claritatea de la început. Ca revenirea să fie completă, la 5-4, când a servit pentru decisiv, Irina a revenit de la 0-40.

În decisiv, Irina a mers pe aceeași tactică de succes din setul secund, cea care îi adusese revenirea: A variat efectele, a returnat lung și a căutat să deranjeze din nou cu lungimea, reușind să înceapă decisivul cu break.

Dar mai întâi, din dorința de a încheia socotelile cât mai repede, Begu a început să revină treptat la același joc în forță, cu ritm și agresiv. Rezultatul s-a văzut imediat. Makarova a recuperat break-ul, a făcut un alt break iar în doar câteva minute Irina s-a trezit servind ca să stea în meci la 2-5.

Aici a început a doua mare revenire a meciului, imediat după o scurtă pauză de câteva minute din cauza ploii. Revenirea Irinei s-a clădit pe același plan precum cea din setul secund, cu aceeași răspuns ideal la presiunea eliminării care plana din nou asupra ei. A reacționat însă impecabil, cu mult calm; în fiecare moment în care a fost cu spatele la zid, tenisul ei a arătat clar și lucid. A ales mereu cele mai potrivite lovituri, nu a forțat, dar nici nu a așteptat greșeala, a construit cu răbdare, a intrat în teren când a fost nevoie și a continuat să dea semne ca e în meci, e acolo și nu se dă bătută.

În astfel de meciuri, mesajul pe care îl trimiți adversarului e esențial. Trebuie să îi “spui” permanent că ești încă acolo, că te lupți și nu renunți, indiferent de scor. Asta îi alimentează temerile, îl face să joace cu presiune și nu se mai simte la fel de sigur. Exact asta a făcut Irina astăzi tot meciul. Nu a lăsat-o nicio clipă pe Makarova să se simtă confortabil, i-a pus întrebări și i-a dat de înțeles că nu va renunța chiar așa ușor.

Momentul cel mai important al meciului a venit la 6-6. Cum la Australian Open nu se joacă tiebreak în decisiv, a urmat un game maraton. A fost cel mai lung game al meciului, în care ambele au avut momente grozave și au încercat să dea tot ce e mai bun. Game-ul a durat peste 10 minute, a avut 10 egalități și Irina a rupt egalitatea la a 6-a minge de break. A fost cel mai intens game al meciului iar defensiva Irinei a fost extraordinară. Asta i-a și adus de fapt break-ul. Faptul că a dat fiecare minge înapoi, că a alergat, a încercat să se agațe și să ajungă la fiecare scurtă a obligat-o pe rusoaică să forțeze și să greșească, meciul fiind încheiat apoi fără prea mari emoții, cu Begu la serviciu.

 În turul următor, Irina o va întâlni pe Petra Martic, care a trecut în două seturi de Alison Van Uytvanck. Aceasta va fi prima întâlnire dintre cele două.