Fast
Rămânem pe loc. 2-3 cu Polonia

Învinsă de Polonia, România rămâne în eșalonul al treilea al noii Cupa Davis

Treizecizero | 17 septembrie 2018

Cupa Davis se va schimba radical din 2019, urmând să cunoască transformarea cea mai importantă din istoria ei. E o reformă dură, care, după unii, va ucide spiritul competiției, după alții, o va salva. România nu va avea însă prea curând motive să-și facă griji pentru asta. Eșecul cu Polonia, ultimul meci care mai trebuia câștigat pentru o revenire în Zona 1 Euro-Africană, ne păstrează departe de elita tenisului mondial pe echipe pentru (cel puțin) încă un an.

E o concluzie deloc surprinzătoare pentru o echipă care se bazează, din păcate, pe un singur jucător de simplu în primii trei sute de jucători din lume, și pe un dublu de top, dar care, oricât de bun ar fi, nu poate aduce mai mult de un punct din cele cinci puse în joc. Chiar și dacă promovarea ar fi venit azi, perspectiva anului următor nu arăta încurajator, în condițiile în care grupul românilor care-l urmează pe Copil în clasament – Dragoș Dima (26 de ani, 394 ATP), Bogdan Apostol (22 de ani, 596 ATP) sau Vasile Ghilea (24 de ani, 642 ATP) – nu dă semne că ar fi pregătiți să preia ștafeta. În condițiile astea, pentru Cluj s-a mizat pe experiența veteranului Adrian Ungur (al cincilea român în clasament, 678 ATP), în speranța că Adrian va găsi suficientă energie pe zgură, suprafața lui de bază, pentru o ultimă reușită, înainte de ieșirea din scenă. Dar Adrian, care și-a anunțat apoi retragerea din Cupa Davis la conferința de presă, citat de news.ro, urmând să o facă și pe cea din tenis în curând, nu a putut gestiona mai bine de atât două meciuri contra unor adversari mai tineri și mai înfometați decât el.

Promovarea a arătat, o vreme, posibilă. Rezultatul de 1-1 după prima zi nu era o situație rea pentru noi. Apoi lucrurile deveniseră promițătoare: cuplul Horia Tecău – Florin Mergea, refăcut special pentru ocazia asta, a luat punctul în importantul meci de dublu contra Kubot/Matkovski, 7-5, 4-6, 6-3, după o luptă strânsă, făcută și mai grea de accidentarea lui Florin. Cu 2-1 în cont după trei meciuri, România făcuse „break-ul” și spera că Marius Copil să „țină serviciul” contra lui Hurkacz, pentru punctul care să aducă victoria mult-dorită.

Doar că, după un început în care Marius și-a făcut rost de două mingi de break în al doilea serviciu al polonezului, lucrurile au luat-o la vale complet pentru România. Câte un break pe set, reușite în momente cheie, au adus o victorie destul de clară lui Hubert Hurkacz, în doar o oră și zece minute.

Meciul lui Adrian Ungur cu Kamil Majchrzak a avut asemănări în desfășurător. Și aici, primele șanse de break au aparținut românului; Adrian a avut șanse de break la 2-2 și la 3-3, dar după acele game-uri disputate, a clipit el la 3-4, cedându-și serviciul la a treia șansă de break înfruntată.

Majchrzak a consolidat imediat după, a început setul doi cu break, și deși Adrian a avut o ultimă zvâcnire, recuperând și egalând la 2-2, a fost ultimul game câștigat de el în carieră pentru echipa României de Cupa Davis. Care avea să piardă meciul și, odată cu asta, să rămână încă un an în Grupa a II-a.

Adrian își vede încheiată astfel o carieră pe care a încercat să o maximize atât cât a putut, în care și-a depășit adesea condiția și în care a încântat spectatorii cu un rever old-school de toată frumusețea.

Cum se joacă de la anul

În timp ce noi ne pregătim pentru duelurile de la anul din aceeași grupă valorică și ne uităm în spate spre ce va să vină, Franța și Croația își vor disputa în noiembrie ultimul trofeu Cupa Davis pus în joc în actuala formulă. Franța a trecut de Spania în semifinale, în vreme ce Croația a învins Statele Unite.

De la anul, noua Cupa Davis, organizată sub forma unui turneu final, va aduce la startul Grupei Mondiale 24 de formații.

Lista va fi compusă din 12 țări clasate pe locurile 5-16 în actuala Grupă Mondială, plus 12 câștigătoare din Grupa 1 (6 din Euro/Africa, adică zona unde ar fi promovat România, dacă ar fi câștigat azi, 3 din Asia/Oceania, 3 din America). Aceste 24 de formații vor juca un meci de baraj în februarie. Învingătoarele vor merge la turneul final din noiembrie. Învinsele se vor vedea retrogradate în Grupa 1, ale cărei manșe se vor juca în aprilie sau septembrie.

Celor 12 echipe câștigătoare se vor alătura celor 4 semifinaliste de anul acesta (Croația, Franța, SUA, Spania), care-s calificate direct. De asemenea, alte 2 wild-card-uri vor întregi lista de 18 pentru turneul final din noiembrie, care va fi găzduit fie de Madrid, fie de Lille.

Competiția, programată pentru 18-24 noiembrie 2019, va avea următorul format:

– 6 grupe de câte 3 țări, care vor juca fiecare cu fiecare, în formatul 2 meciuri de simplu, unul de dublu (luni – joi).
– câștigătoarele grupelor și cele mai bune locuri 2 se vor califica în sferturi, care se vor juca vineri.
– semifinalele sunt programate sâmbătă, iar finala, duminică.

 

 

 

 

Fotografii: SportPictures

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.

Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.