Fast
Sori, out din primul tur

Înfrângere frustrantă: Sorana Cîrstea pierde strâns cu Daria Gavrilova 

Radu Marina | 29 mai 2018
Roland Garros este oferit de

Sorana Cîrstea se vede învinsă în primul tur la Roland Garros după 6-4, 6-7, 6-3 cu Daria Gavrilova, favorită 24, într-un meci întrerupt de ploaie în setul doi, cu multe șanse irosite de Sorana spre finalul setului doi și cu un decisiv echilibrat. Balanța a înclinat în cele din urmă spre cea care a riscat mai puțin și a așteptat mai mult. De data asta, tenisul curajos și agresiv a fost învins de tenisul pasiv și la așteptare.

Daria Gavrilova e o jucătoare pe care fie o bați ușor și clar, fie te muncește până când cedezi (Garbine Muguruza a simțit pe pielea ei asta chiar recent, la Roma). Nu întâmplător, sezonul acesta a câștigat șapte meciuri de trei seturi din zece. În meciul de azi, Sorana a avut șansa de a fi în prima categorie, dar a sfârșit prin a intra în a doua. A câștigat primul set confortabil, nu ușor, dar suficient de confortabil cât să lovească cu și mai multă încredere în setul doi, acolo unde s-a desprins repede la 2-0.

De la 2-0 s-a făcut însă 2-2, și ca și cum nu ar fi fost destul, a mai apărut și ploaia care a oprit meciul câteva zeci de minute bune. Era exact ce nu avea nevoie Sorana, mai ales că ultima ei experiență de acest gen de la Madrid n-a fost tocmai cea mai plăcută, pierzând cinci game-uri la rând în meciul cu Daria Kasatkina de la reluarea partidei. Același lucru avea să se întâmple și azi. N-au fost cinci game-uri, au fost doar două iar de la 2-2, scorul la care meciul a fost suspendat s-a ajuns pe nesimțite la 4-2 pentru Gavrilova.

Sori a avut nevoie de ceva timp să-și regăsească cadența loviturile, și să se reașeze în teren după pauza cauzată de ploaie, dar odată ce asta s-a întâmplat a preluat din nou conducerea, a fost impresionantă în câteva rânduri și a revenit de la 3-5 la 6-5. Aici au fost câteva șanse pe care dacă le-ar fi luat, meciul era încheiat. Nu le-a luat, s-a ajuns în tiebreak, tiebreak care avea să anunțe cam ce urmează în decisiv: Sorana agresivă, căutând să-și facă ea punctele, Gavrilova agățându-se de absolut fiecare minge, variind înălțimile, efectele și căutând să o oblige pe Sorana să lovească o minge în plus, ceea ce avea să fie tactica câștigătoare în final.

În decisiv, Sorana a început cu break, ajutată puțin și de Gavrilova care a făcut trei duble greșeli în primul game, și părea că e din nou în controlul partidei. Însă n-a reușit să confirme break-ul, a scăzut brusc nivelul și s-a văzut dintr-o dată condusă cu 4-2. Aici a fost marea problemă pentru Sorana. Jocul ei a fost bun spre foarte bun per total, dar mult prea fragmentat; reușea 3-4 puncte bune și apoi urmau alte patru lovituri complet ratate. A luptat fantastic să obțină rebreak-ul, l-a obținut, dar n-a ajutat-o prea mult pentru că și-a cedat din nou serviciul, la 4-3 după un game colosal în care a atacat din toate părțile, a fost tot timpul cu pasul în față, dar defensiva Gavrilovei a fost de netrecut: a obligat-o pe Sorana să lovească o minge în plus iar și iar și iar până, când, în cele din urmă Sori a cedat complet.

Este o nouă înfrângere grea pentru Sorana, dar rămâne ca ea să aleagă momentele bune și să construiască pe ele. Ultimele două meciuri ale ei sunt înfrângeri, dar sunt tipul acela de înfrângeri din care are ce extrage din ele, are pe ce construi, astfel încât să-și poată redresa sezonul. Timp mai e suficient.

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de