Fast
Esențialul zilei la Wimbledon

Ideile importante ale zilei a șasea: Fed și Nole câștigă ușor, Angie se agață de locul 1, Aga leagă trei victorii după 7 luni

Radu Marina | 9 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Agnieszka Radwanska prinde viteză, trece de Bacsinszky. Cum-necum, Radwanska e în optimi la Wimbledon pentru a şasea oară consecutiv, ocazie cu care reuşeşte să lege trei victorii într-un turneu după mai bine de 7 luni (!), după un meci foarte bun cu Timea Bacsinszky. Primele două seturi ale meciului au fost grozave; s-a jucat intens şi cu mult ritm. În primul set, reverul Timeei a fost impecabil. A fost lovitura care i-a câştigat setul, de altfel; şi-a deschis terenul de fiecare dată cu backhandul, a lovit foarte agresiv şi a făcut diferenţa în schimburi ori de câte ori lovea de pe partea de rever.

Apropo de această lovitură a ei, cred că reverul elveţiencei e tare subestimat. Are momente în care poate face winnere din orice poziţie, are un timing excelent şi are o siguranţă aparte. În setul doi, Radwanska a dat semne că simte jocul din ce în ce mai bine, a lovit cu încredere şi nu i-a fost frică să atace ori să vină către fileu. E un lucru pe care nu l-am mai văzut de mult timp la ea. Pe la sfârşitul setului secund, Bacsinszky a părut că are o problemă în zona coapsei şi asta i-a afectat treptat deplasarea, mai ales în setul trei unde a ajuns cu greu la multe mingi şi a greşit foarte mult (a avut 14 erori neforţate faţă de doar 1 a Radwanskăi). Radwanska o va întâlni pe Kuznetsova în optimi, care s-a calificat pentru prima dată după 9 ani în optimi la Wimbledon, după o victorie în două seturi la Polona Hercog. Va fi al 18-lea meci între ele, Sveta câştigând 13 dintre ele.

Angie Kerber iese dintr-un meci extrem de complicat. În meciul cu Rogers, Kerber a revenit de la 4-6, 2-4 şi minge de 2-5. A fost o perioadă în care Rogers a fost peste tot, a lovit foarte agresiv şi a servit excelent, pe când Kerber a fost cam în nota ei din acest sezon: mult în spatele terenului, pasivă şi fără soluţii. De la 2-4 în setul doi a ştiut că nu mai are ce pierde, aşa că şi-a înăsprit loviturile, a lovit din ce în ce mai bine cu forehand-ul şi a făcut pasul în faţă, ajungând rapid la 5-5.

Rogers nu s-a panicat, deşi ştia că a ratat o şansă mare, a continuat să servească foarte bine, a ieşit în câteva situaţii dificile cu forehand-ul şi serviciul, însă în tiebreak au fost suficient câteva ezitări şi i-a scăpat setul din mâna. În decisiv, Kerber a chemat-o pe americancă de câteva ori în faţă cu scurte foarte bune şi a continuat să rămână agresivă, lovind ceva mai plat ori de câte ori a avut ocazia. E o victorie muncită pentru nemţoaică, dar în continuare jocul ei arată chinuit. Astăzi a luptat punct cu punct, nu a cedat, a crezut că poate, însă jocul suferă, iar meciul următor, cu Muguruza, va fi o provocare pentru ea, la cât de bine arată jocul lui Garbine.

Magdalena Rybarikova continuă să impresioneze. E greu să faci o surpriză, și mai greu s-o confirmi. Rybarikova a consolidat însă victoria cu Pliskova, continuându-și jocul foarte bun și cu Tsurenko, căreia i-a lăsat doar 3 game-uri într-un meci în care slovaca a făcut doar 8 erori neforţate, iar la fileu a câștigat 13 puncte din 13. Pentru un loc în sferturi, Rybarikova va juca cu Petra Martic, care continuă şi ea să impresioneze; pentru ambele va fi prima prezență în optimi la Wimbledon. Martic reușise de asemenea optimi și la Roland Garros, unde a scăpat-o din mână pe Svitolina. Au mai câștigat azi Coco Vandeweghe, fără emoții cu Alison Riske, și Caroline Wozniacki, care a întors cumva cu Anett Kontaveit, deși estonianca a servit pentru meci în setul al doilea.

Milos Raonic îl învinge pe Ramos-Vinolas. Canadianul a venit la Wimbledon fără prea multe aşteptări, mai ales că fizic a tot avut probleme în acest sezon, însă în meciurile din prima săptămână a arătat convingător, la fel ca şi Marin Cilic, de altfel. Raonic a pierdut un singur set, iar serviciul şi jocul la fileu rămân în continuare armele de bază ale jocului său. În toate meciurile a adunat procente incredibile de reuşită la fileu, dar şi cu serviciul.

Tomas Berdych revine în optimi la un Slam după mai bine de un an. Berdych nu mai reuşise să fie în a doua săptămână la un Slam de la Wimbledon 2016, când a mers până în semifinale. A fost o perioadă destul de slabă pentru ceh, care a pierdut devreme la multe dintre turnee. Săptămâna asta a trecut pe rând de Chardy, Harrison și de David Ferrer. În meciul de azi nu şi-a pierdut niciodată serviciul, a lovit de fiecare dată cu multă siguranţă şi foarte inspirat la fileu, acolo unde a pierdut un singur punct în tot meciul.

Jo Wilfried Tsonga, deja-vu Paris. Dacă la Roland Garros Tsonga pierdea imediat la reluarea meciului cu Renzo Olivo, după ce meciul fusese întrerupt seara precendetă din cauza întunericului, câteva săptămâni mai târziu Tsonga se vede în aceeaşi postură. Acum a pierdut cu Sam Querry, 5-7 în decisiv după ce ieri meciul fusese înterupt din cauza întunericului la 5-6 şi serviciu pentru francez.  A fost un meci tare echilibrat, de aici şi dezamăgirea francezului de la finalul meciului, însă în punctele importante Querry a fost mai solid, mai ales cu returul.

Adrian Mannarino reuşeşte surpriza zilei. Dacă până acum două săptămâni Mannarino nu reuşea să mai lege victorii decât în turnee challenger, acum a strâns două săptămâni excelente. Săptămâna trecută a reuşit o finală ATP la Antalya, după mai bine de un an, iar acum e într-o optime la un Slam după mai bine de 4 ani. Astăzi a reuşit să treacă de Monfils în cinci seturi într-un meci în care a părut jucătorul mai lucid şi mai consistent, în special pe finalul meciului.

Gael rămâne, însă, cu această minunăție:

Novak Djokovic îl oprește pe Gulbis. Jocul lui Djokovic pare a creşte de la meci la meci; cu Gulbis, cu excepţia primului set, unde a fost condus cu 2-4, jocul lui a fost la un nivel foarte ridicat. Chiar şi el spunea după meci că e foarte încântat de cum a jucat astăzi şi simte că de la meci la meci joacă din ce în ce mai bine. Deşi Gulbis a reușit în câteva momente să returneze decisiv şi să îl împingă în spatele liniei de fund, sârbul a fost mult prea consistent şi a gestionat bine loviturile plate ale letonului.

Roger Federer trece fără mari emoţii de Mischa Zverev. Federer şi-a ridicat de fiecare dată nivelul în momentele importante. Nu a forţat, dar a avut un răspuns excelent la orice punct important al meciului. Și, la fel ca şi în ultimele două meciuri, serviciul şi jocul la fileu au fost la înălţime. În toate cele trei meciuri a încercat să accelereze şi să fie decisiv după 2-3 lovituri, căutând de fiecare dată să nu dea timp adversarului. Meciul de astăzi l-a terminat cu 60 de lovituri direct câştigătoare şi doar 7 (!) erori neforţate. Următorul adversar pentru Federer va fi Grigor Dimitrov, pe care l-a învins de 5 ori până acum din tot atâtea meciuri.

Ah, și, firește, acest schimb (real) din conferință: