Fast
Fără Horia în semifinale

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer ratează calificarea în semifinalele ATP Finals, sunt învinși de Herbert/Mahut

Radu Marina | 15 noiembrie 2019

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au fost învinși de perechea Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert în ultimul meci din grupele ATP Finals, 3-6, 6-7(4), un scor care îi elimină din competiție și califică în semifinale echipa Cabal/Farah, învinsă în două din cele trei meciuri jucate la Londra. 

În primul meci al zilei de la Londra, Sebastian Cabal și Robert Farah, liderii mondiali ai probei de dublu, au învins echipa Kevin Krawietz/Andreas Mies, și astfel calculele în ceea ce privește o eventuală calificare în semifinale a lui Horia și Juls se simplificaseră mult: perechea româno-olandeză avea nevoie să nu piardă în două seturi în fața francezilor Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, deja calificați în semifinale. Orice rezultat afară de o înfrângere în două seturi i-ar fi dus în semifinale. 

Doar că, în realitate, deși misiunea lor devenise mai facilă, faptul că erau atât de aproape de calificare a făcut să apară o altfel de presiune: de a juca pentru a nu pierde. Iar asta s-a reflectat în începutul de meci, care a fost unul temător și avea să-i coste setul: Horia a ratat un smash la 1-2 și le-a oferit francezilor o minge de break, Juls a greșit un voleu cu tot terenul liber în față  la 3-5 (și minge de break) și primul set avea să meargă în dreptul francezilor. 

Pe măsură ce s-a înaintat în partidă, echipa Tecău/Rojer a început să aplice mai bine schemele de joc și, foarte important, să crească procentajul la primul serviciu, înlăturând cu fiecare punct jucat neîncrederea și lipsa de siguranță cu care au început meciul. Faptul că au reușit să-și intre în ritm la serviciu a fost esențial: au servit primii, au fost mereu în avantaj. Nu au avut însă niciun cuvânt de spus la retur, francezii având un procentaj de 92% la punctele câștigate cu primul serviciu (100% în setul doi) – iar asta a cântărit greu în tiebreak, unde au rezistat până într-un punct, dar faptul că n-au putut pune niciun fel de problemă cu returul i-a costat setul, meciul și, din păcate, calificarea. 

Fiind atât de aproape de calificare, înfrângerea e grea și frustrantă. Dar, la trasul liniei, sezonul echipei Tecău/Rojer nu arată deloc rău: patru finale, dintre care două titluri (Madrid, Basel), o nouă calificare la un Turneu al Campionilor și, implicit, revenirea în Top 20 pentru una dintre cele mai longevive echipe de dublu ale momentului.