Fast
Tragerea la sorți

Grupe de foc la WTA Finals: Simona Halep, și Bianca Andreescu, gata de prima lor confruntare

Treizecizero | 25 octombrie 2019

Tragerea la sorți a WTA Finals 2019 de la Shenzhen a decis o componență echilibrată pentru ambele grupe; inevitabil, la cât de puternică e prezența din acest an.

Astfel, în Grupa Violet, Simona Halep le va înfrunta pe Karolina Pliskova, Bianca Andreescu și Elina Svitolina.

Grupa Roșie le cuprinde pe Ashleigh Barty, Naomi Osaka, Petra Kvitova și Belinda Bencic.

Simona revine la Turneul Campioanelor, competiție la care s-a calificat neîntrerupt din 2014 încoace, după ce anul trecut a trebuit să renunțe la locul ei, din cauza accidentării suferite la spate. Deși starea ei de sănătate n-a fost grozavă în luna premergătoare Shenzhen, Simona va fi gata de start, de data asta, într-o grupă în care le primește pe campioana en-titre a WTA Finals (Svitolina), câștigătoarea US Open (Andreescu) și o candidată eternă la titlurile mari (Pliskova).

Dintre cele trei oponente din grupă, doar pe Bianca n-a mai întâlnit-o niciodată. Va fi, cu siguranță, un meci cu o încărcătură aparte, dintr-o serie de motive.

Cu Svitolina, Simona a reușit să preia controlul într-o rivalitate altminteri foarte strânsă, câștigând ambele întâlniri din acest an, în semifinala foarte dificilă de la Doha și – mult mai clar – în semifinalele de la Wimbledon. Per total, scorul întâlnirilor dintre cele două este 5-4 pentru Simona.

Cu Pliskova, Simona a dominat clar de-a lungul timpului rivalitatea, însă a pierdut două din ultimele trei meciuri: cel mai recent a fost în semifinala de la Miami, într-un meci în care o întrerupere cauzată de ploaie a schimbat complet cursul confruntării. Anterior, Simona o învinsese pe Pliskova pe hard indoor, în Fed Cup. Per total, Simona o conduce cu 7-3 pe cehoaică.

Multe însă vor depinde de forma de moment și de starea de sănătate a tuturor jucătoarelor. La fel, condițiile de joc din Shenzhen vor diferi, cel mai probabil, de cele din Singapore, gazda precedentelor cinci ediții ale WTA Finals.

Meciurile încep de duminică.

Prima etapă, cea de duminică, e cea din Grupa Roșie. Astfel, într-o reeditare a finalei Australian Open de anul acesta, Naomi Osaka o va întâlni pe Petra Kvitova. Ashleigh Barty, liderul mondial și cap de serie 1, se va confrunta apoi cu Belinda Bencic, într-un duel al debutantelor la WTA Finals.

Luni, Karolina Pliskova și Elina Svitolina se întâlnesc în Grupa Violet, iar marele meci dintre Simona Halep și Bianca Andreescu va domina programul zilei.

În runda a doua, care are loc marți (Grupa Roșie) și miercuri (Grupa Violet) se vor înfrunta învingătoarele, respectiv învinsele din prima zi. Etapa a treia are loc joi, respectiv vineri. În semifinalele de sâmbătă se califică primele două clasate din fiecare grupă. Finala va avea loc duminică, ultimul meci oficial al sezonului feminin 2019.

Turneul reprezintă, pe lângă miza pur tenisistică, o piatră de hotar din punct de vedere al premiilor, WTA Finals devenind competiția cu cele mai mari premii oferite campioanei din istoria tenisului. Totalul premiilor acordate participantelor este de 14 milioane de dolari, până la 4,75 milioane putând să ajungă în contul câștigătoarei dacă va termina competiția neînvinsă. Opt din ultimele 16 campioane WTA Finals au încheiat turneul fără înfrângere, însă, de asemenea, două din ultimele cinci au luat trofeul după ce pierduseră câte două meciuri în grupe (Radwanska, Cibulkova). 

Prin comparație, ATP Finals plătește 2,7 milioane de dolari campionului (însă e de așteptat ca această cifră să crească). Câștigătorii de la US Open primesc câte 3,8 milioane, iar cei de la Wimbledon, câte 3 milioane; toate aceste cifre sunt înainte de impozite.

WTA Finals va avea loc în China, la Shenzhen, în următorii 10 ani. Orașul din China a câștigat lupta pentru găzduirea turneului-bijuterie al WTA Tour, întrecând candidaturile depuse de St.Petersburg, Praga, Manchester și precedenta gazdă, Singapore.

Până în 2021, turneul va avea loc la Shenzhen Bay Sports Center. Ulterior, o nouă arenă va fi construită, urmând să preia găzduirea turneului.

Shenzhen are o populație de 22 de milioane.


Articol în curs de actualizare