Fast
Șase fete la Wimbledon

Gabriela Ruse și Ana Bogdan își câștigă dreptul de a juca la Wimbledon; avem șase jucătoare din România pe tabloul principal

Radu Marina | 28 iunie 2019
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Cu victoriile obținute în ultimul tur, Gabriela Ruse și Ana Bogdan se numără printre jucătoare care au absolvit maratonul calificărilor și și-au asigurat prezența pe tabloul principal la Wimbledon, alăturându-se astfel Simonei Halep, Mihaelei Buzărnescu, Soranei Cîrstea și Monicăi Niculescu, toate calificate pe tabloul principal – fie datorită clasamentului (primele trei), fie cu ajutorul unui wild card acordat de către organizatori. 

Gabriela Ruse reușește să treacă, pentru al doilea an consecutiv, de calificări la Wimbledon, confirmând relația ei fastă cu această suprafață rapidă. În timp ce Ana Bogdan și-a asigurat prezența pentru a treia oară consecutiv pe tabloul principal la Wimbledon, dând semne de revenire după un sezon modest. Pe tabloul de calificări au mai fost prezente Alexandra Cadanțu (eliminată în primul tur), Patricia Țig (eliminată în primul tur, dar revenită recent în activitate după naștere, cu deja două turnee ITF câștigate), Irina Begu (eliminată în turul doi) și Irina Bara (eliminată în turul doi – chiar de către Gabriela Ruse). 

Calificarea celor două pe tabloul principal al unui Slam – după trei victorii muncite, unele obținute în fața unor jucătoare mai bine clasate – e un rezultat important atât pentru Ruse, cât și pentru Bogdan. Pentru Gabriela, calificarea înseamnă o nouă șansă după meciul extraordinar de anul trecut cu Agnieszka Radwanska, în care a ratat șase mingi de meci pe Court 1, dar și un mare plus de experiență. Pentru Ana înseamnă încredere; avea nevoie de încredere după o jumătate de sezon aproape ratat, iar victoriile astea vin la timp. La fel de important e ca aceste rezultate să fie puse în contextul potrivit: 

Gabriela Ruse și jocul pe iarbă

Încă de anul trecut, Gabriela Ruse s-a anunțat ca fiind o jucătoare extrem de periculoasă pe iarbă, odată cu calificarea, în premieră, pe tabloul principal de la Wimbledon și meciul de poveste cu Agnieszka Radwanska din primul tur. La fix un an distanță de acel moment, Gabi pare să fi luat lucrurile de unde le-a lăsat atunci: întâi a obținut cel mai important rezultat al carierei la simplu, calificându-se în sferturi la Nottingham, venind din calificări. Alături de Monica Niculescu a mers și în semifinale la dublu, în cadrul aceluiași turneu. 

Iar o săptămână mai târziu, după trei meciuri în care a cedat un singur set, Ruse se întoarce pe tabloul principal la Wimbledon. În primul tur de calificări, Gabriela a trecut clar, 6-2, 6-2, de experimentata Sesil Karatantcheva. În următorul meci a trecut, mai greu, în trei seturi (6-2, 5-7, 6-4) de Irina Bara, iar azi, în finala calificărilor a învins-o pe poloneza Katarzyna Kawa, 7-5, 6-1. 

Jocul acesta agresiv al Gabrielei, cu tente sharapoviene, pare să se plieze perfect pe iarbă. E un stil care are mare succes pe o suprafață care favorizează jocul ofensiv, însă aici nu e doar despre forța loviturilor. La bază, Ruse e o jucătoare agresivă în stare pură, dar jocul ei s-a mai nuanțat; nu-l poți reduce doar la un stil agresiv și atât. E capabilă să contreze, să schimbe direcțiile rapid și nu o poți duce cu ușurință în defensivă, pentru că e puternică pe picioare și rezistă excelent în acele lupte dure, de tipul ‘care dă mai tare’, purtate de pe linia fund. Or, astea sunt calități de care ai mare nevoie pe iarbă, unde lucrul esențial e să rămâi în controlul punctului cât mai mult timp și să-ți ții permanent adversara sub presiune. 

De aceea, Ruse e o jucătoare de urmărit la acest Wimbledon. S-a pus din nou în poziția în care a fost anul trecut, a mai acumulat experiență, a mai avut parte de meciuri mari, cu jucătoare mari. Iar acum, cu puțin noroc la tragerea la sorți, poate bifa și o victorie pe tabloul principal al unui Slam. 

Bonus: această calificare are o implicație și în ceea ce privește clasamentul pentru Gabi. Dacă ea nu și-ar fi apărat punctele de anul trecut, atunci toată munca depusă în aceste luni (semifinale Dothan, Osprey, sferturi Essen și Nottingham) s-ar fi dus pe apa sâmbetei și ar fi coborît, din nou, în top 200. Așa, cu această calificare, ea păstrează șanse ca după Wimbledon să intre în top 150. 

Ana Bogdan și încrederea

Ana a avut parte de un început de sezon dezastruos, cu șapte înfrângeri la rând, ceea ce a dus și la ieșirea din top 100. Asta a însemnat revenirea la calificări de turnee WTA sau meciuri în turnee ITF. Treptat însă lucrurile s-au redresat și pentru ea. Nu brusc, pentru că încrederea ei s-a zdruncinat puternic după startul ratat de sezon, la fel și jocul. Dar pas cu pas a început să câștige din nou meciuri, să lege victoriile și să-și recapete încrederea. 

Această calificare pe tabloul principal la Wimbledon este cel mai notabil rezultat înregistrat de ea în 2019, după finala jucată la Saint-Gaudens (ITF, 60K) și optimile reușite la Istanbul și Rabat. Mai mult, în cele trei meciuri jucate, Bogdan nu a cedat set: în primul tur a trecut, 6-1, 6-2, de elvețianca Ylena In-Albon; în turul secund a învins-o pe Pemra Ozgen, iar astăzi, în finala calificărilor i-a lăsat doar patru game-uri favoritei 13, Maria Bouzkova. 

Parcursul acesta poate înseamna mult pentru o jucătoare care a obținut prima victorie a sezonului abia în aprilie. Sunt victorii prețioase pe care se poate construi mult în restul anului. E tipul de mini-serie care face bine la moral și-ți poate redresa dintr-o dată un sezon. 

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***