Fast
Ce evoluție încurajatoare

Gabriela Ruse se oprește în sferturi la Nottingham, după o replică tare dată lui Caroline Garcia. Va construi pe acest rezultat?

Treizecizero | 14 iunie 2019


Cel mai important meci al carierei de până acum al Gabrielei Ruse s-a jucat, din păcate, într-o sală fără spectatori, fără hawkeye, fără bannere de sponsori, doar cu arbitrii, oficialii și copiii de mingi pe post de martori. A lipsit ambianța specifică tenisului profesionist și a adus cu ceea ce experimentăm fiecare dintre noi când jucăm cu prietenii – condițiile meteo nefavorabile au obligat iarăși turneul de la Nottingham să se refugieze pe hard indoor, ca să se poată termina în grafic. Nu e clar dacă asta a ajutat-o sau a dezavantajat-o pe Gabriela în confruntarea ei cu favorita 1 a turneului, Caroline Garcia. Dar pentru aproape două seturi, diferența de clasament dintre cele două s-a făcut nevăzută. Am văzut-o, în schimb, pe cea de experiență: într-o situație clasică în care meciul s-a jucat în câteva puncte, jucătoarea mai obișnuită cu asemenea posturi a triumfat.

Dar până acolo, Gabriela a fost cel puțin pe picior de egalitate cu adversara ei, trecând prin primele două seturi fără să înfrunte o minge de break. A început meciul făcând rapid un break, ceea ce, în condițiile de joc indoor care au favorizat jucătoarea la serviciu, s-a dovedit suficient ca să decidă primul set. Gabi și-a protejat foarte bine serva, dominând de pe baseline și făcând alegerile corecte de fiecare dată.

Setul secund a curs similar, cu puține oportunități pentru jucătoarea la primire. Până la 5-5, când Gabriela și-a procurat trei mingi de break grație unor retururi decisive excelente. Trei mingi care echivalau, practic, cu mingi de meci – și de o primă victorie la o jucătoare cu un astfel de clasament – dar trei situații pe care Garcia le-a scos la capăt.

Dintre toate trei, cea salvată cu un serviciu doi curajos, de totul sau nimic, a durut probabil cel mai mult. S-a ajuns în tiebreak, unde, cum se întâmplă în astfel de meciuri, totul se întâmplă foarte repede. Două minibreak-uri, iar Garcia egala la seturi, în ultimul moment. Dar asta i-a luat tot vântul din pânze româncei, care n-a mai putut păstra aceeași intensitate și și-a scăzut dramatic ritmul. Setul al treilea s-a încheiat repede, dar cifrele au fost unele ale unui meci de calitate: 23 de lovituri direct câștigătoare și 18 erori neforțate pentru Ruse.

Una dintre concluziile acestui meci e că Gabrielei îi place să joace meciuri cu nume importante, se simte bine în aceste situații și-și ridică nivelul la înălțimea ocaziilor. Am văzut asta anul trecut, la Wimbledon, cu Agnieszka Radwanska, sau anul acesta, cu Garbine Muguruza la Monterrey, sau acum, cu Garcia. Au fost meciuri pe care Gabi a fost aproape sau extrem de aproape să le câștige, dar pe care le-a scăpat. Pasul următor va fi nu atât să le câștige, cât să-și ofere cât mai des astfel de oportunități, din care n-are decât de câștigat, oricare ar fi scorul final.

Ca să ajungă mai des în fazele avansate ale turneelor WTA, punctele adunate la Nottingham – unde a ajuns prima dată în sferturile unui turneu WTA, venind din calificări – o vor ajuta. Gabriela va urca pe 176 în clasament (e pe 151 în Race) – cea mai bună clasare a ei – și se poate uita cu încredere și cu ceva mai multă liniște înspre următoarele ocazii. În ciuda eșecului dureros de azi, am văzut din nou calitate în jocul ei, așa că Gabriela are doar de crescut de aici înainte.

https://twitter.com/WTA/status/1139603282983182337?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1139609397426917376?s=20