Gabi Ruse, învinsă la Roma de Iga Swiatek, care-și continuă forma excelentă: 24 de victorii la rând!

Treizecizero | 11 mai 2022

Gabriela Ruse a încercat multe, n-a jucat rău în primul set, dar n-a putut s-o oprească pe Iga Swiatek, cea mai în formă jucătoare din circuitul WTA și campioana en-titre de la Roma.

Poloneza a câștigat în două seturi, 6-3, 6-0, ajungând acum la 24 de victorii consecutive. Cea de azi n-a fost pusă sub semnul întrebării. Fără să facă grozăvii pe terenul central de la Roma, Iga a avut totuși răspunsuri la (mai) toate întrebările Gabrielei.

Gabi (24 de ani) a arătat bine la retur, a stat binișor în schimburile cros de rever, dar n-a rezistat la fel de bine în diagonala de forehand. Și asta nu e o noutate, pentru că nu multe jucătoare pot să-i reziste Igăi când ea intră în teren și dictează cu dreapta.

După ce a devenit prima jucătoare de la Serena Williams (2013-2014) care a câștigat patru titluri consecutive, Iga (20 de ani) a decis să sară peste Madrid, deci a venit la Roma odihnită. Și probabil relaxată, din moment ce deja a adunat trei trofee de WTA 1000 anul ăsta: Doha, Indian Wells și Miami.

Relaxarea asta s-a văzut adesea și azi, în fața Gabrielei.

Iga a început cu break și a avut o minge de dublu break pentru 3-0, înainte ca Gabi să pună piciorul în prag și să intre mai bine în meci: cu câteva servicii bune, urmate de două-trei atacuri frumoase în cros scurt, românca și-a salvat serviciul și a început să deschidă umerii.

Asta a ajutat-o să țină mingea mai mult în joc, dar n-a ajutat-o să și desfacă jocul ăsta complex (și complet) etalat de Iga.

Mai bună mai ales atunci când a decis să apese pe minge, poloneza a jucat foarte bine game-urile de retur, dar a avut ceva probleme pe propria repunere, când Gabi a taxat-o pe mingea a doua.

Dovadă, Gabi (57 WTA) a și reușit, la rândul ei, două break-uri consecutive, întâi pentru a strânge la 4-2, apoi pentru 5-3, însă n-a putut să ducă prelungească mai mult primul set. Un set pe care Swiatek l-a închis cu acel forehand în diagonală pe care am ajuns să-l recunoștem.

Gabi n-a mai izbutit să stea aproape de Iga și-n setul 2, asta și pentru că adversara ei a început să se simtă mai confortabil pe zgura de la Roma. Așezată mai bine la minge, Iga a început să lege mingile câștigătoare și s-a grăbit să încheie meciul la 6-3 și 6-0.

Iga Swiatek, care după retragerea lui Ash Barty din circuit a devenit numărul 1 mondial, ne confirmă astfel că rămâne jucătoarea de învins în circuitul feminin. Și mai ales pe zgură, unde și-a demonstrat și azi superioritatea.

Iga Swiatek va juca în turul 3 contra Victoriei Azarenka.

În ce o privește, după revenirea frumoasă de ieri, când a întors-o pe Shelby Rogers după pierderea primului set, pentru prima ei victorie pe tabloul principal de la Roma, Gabi Ruse se vede oprită aici.

Totuși, cu meciurile jucate la Roma, Gabi a câștigat probabil în tonus; or, după pauza de patru-cinci săptămâni, ăsta s-ar putea să fie un câștig important pentru sezonul ei de zgură. Pe suprafața asta și-a început ascensiunea frumoasă de anul trecut, când a câștigat la Hamburg și a jucat finală la Palermo. 

Gabi continuă pe tabloul de dublu la Roma, unde face pereche cu Marta Kostyuk.