Fast
Simona: hernie de disc, nu e de operație

Final în dubiu pentru un sezon superb. Simona Halep anunță că are hernie de disc, speră să poată reveni „curând”

Treizecizero | 2 octombrie 2018

Simona Halep a anunțat pe Twitter rezultatul RMN-ului făcut la întoarcerea în țară, după retragerea din turul 1 de la Beijing: are hernie de disc și nu știe, deocamdată, mai multe despre ce urmează.

„Bună, tuturor, voiam să vă dau un update rapid. Am făcut un RMN la spate și rezultatul este că am hernie de disc. Voi discuta cu medicii în aceste zile, dar sper să pot reveni curând. Vă voi ține la curent. Vă mulțumesc pentru susținere!”, este mesajul liderului mondial.

Update:

Simona a revenit, la câteva ore, cu un al doilea mesaj, pe pagina de Facebook, prin care a încercat să înlăture din grijile fanilor ei, alertați de marea de titluri „incendiare” din presa din România:

„Mulțumesc fanilor mei de peste tot și în special din România, pentru grija pe care mi-o poartă și care sunt îngrijorați după știrile apărute în mass media din România.

Aș dori să precizez că este o hernie de disc într-adevăr, dar sub nicio formă nu se pune problema operației.

Voi urma tratamentul adecvat care constă în exerciții și fizioterapie. Voi reveni cu informații!”

De unde au început problemele și dacă locul 1 e în pericol

Simona s-a accidentat la spate într-un meci-antrenament cu Petra Kvitova, anterior debutului la Wuhan. În primul meci, cel cu Dominika Cibulkova, ea a resimțit dureri, dar a vrut, potrivit propriilor declarații, să vadă dacă poate juca cu ele și dacă rezistă în condiții de meci. După un start foarte lent, ea a revenit în acel meci, dar n-a putut duce la capăt comeback-ul pierzând în trei seturi. La doar câteva zile distanță, timp în care a făcut recuperare și tratament, ea a intrat pe teren la Beijing, retrăgându-se după pierderea primului set cu Ons Jabeur.

În vreme ce orice speculații sunt inutile în acest moment, în lipsa unor altor detalii mai clare vizavi de gravitatea situației, e știut că sunt destui sportivi de performanță care își desfășoară cariera având hernie de disc.

Simona va anunța, cel mai probabil, zilele următoare care sunt concluziile și ce pași va urma, dar cel mai probabil, prezența ei la Moscova este tăiată de pe listă, iar cea la Singapore, la Turneul Campioanelor, este în pericol.

Simona era singura jucătoare activă care își asigurase prezența la toate cele cinci ediții ale Turneului Campioanelor desfășurate în Singapore; anul acesta se calificase prima, încă din vară. Angelique Kerber și, chiar azi, Naomi Osaka și-au asigurat și ele calificarea; Caroline Wozniacki, Petra Kvitova și Sloane Stephens sunt și ele bine poziționate, iar Svitolina, Pliskova și Bertens sunt cele care, deocamdată, luptă pentru ultimul loc disponibil.

Șansele ei de a încheia anul pe locul întâi rămân în continuare foarte mari, chiar și dacă nu va mai juca niciun meci anul acesta, asta, grație unui avans considerabil față de Angelique Kerber, singura adversară care o mai poate depăși matematic la final de an. Kerber are nevoie de un parcurs aproape impecabil pentru a o detrona pe Simona, care, dacă va încheia anul pe locul 1, va ajunge în ianuarie la 60 de săptămâni petrecute pe locul 1.

Însă toate aceste discuții pălesc, evident, în fața problemelor de sănătate. Ele aduc o umbră nedorită peste un an superb, în care Simona a câștigat primul titlu de Grand Slam la Roland Garros, a mai jucat o finală de Slam la Australian Open, a dominat clasamentul tot anul, cu excepția câtorva săptămâni, și a mai câștigat alte două titluri (Shenzhen și Montreal) și două finale (Roma și Cincinnati).