Fast
Roger vine să joace

Federer participă la Roland Garros: „Sunt dornic să și obțin ceva acolo”

Treizecizero | 1 mai 2017

Federer a lămurit marea întrebare a ultimelor săptămâni: vine sau nu vine la Roland Garros? Spre bucuria organizatorilor RG, elvețianul a confirmat că vine. Și nu oricum, ci, aparent, cu speranțe. “Sunt doritor să obțin ceva acolo, nu doar să apar și să-i fac pe oameni mulțumiți cu o formalitate“, a spus elvețianul într-un interviu pentru Tennis Channel, oferit cu ocazia Match For Africa 4, evenimentul caritabil organizat de echipa elvețianului la Seattle.

E o decizie firească a elvețianului. Sănătos fiind, nu poate pur și simplu sări un Slam, fie și cel mai slab al lui. Dar e și o schimbare substanțială de abordare la Federer față de ultimii ani, când, fără s-o spună direct, probabil că nu își evalua prea optimist șansele la Paris. Dar, cum chiar el o spune în interviu, situația actuală din ATP îl obligă să încerce. Dincolo de Nadal, care-i excelent poziționat în acest moment, dincolo de un alt traseu de vis al lui Wawrinka, mai mereu posibil la Slamuri, sunt doar semne de întrebare, în special cele care îi înconjoară pe Andy Murray și Novak Djokovic. “Aș putea să prind o formă bună și nu știi niciodată. Chiar dacă Rafa e favoritul. Cred că el și Novak, ca și câștigător anul trecut, au primele două șanse“, spune Federer.

Elvețianul nu va participa la niciun turneu de zgură pre-RG, decizie luată după titlul de la Miami; iar un eventual traseu prelungit la Paris, acolo unde nu a fost prezent anul trecut, ar veni ca o surpriză în aceste condiții; ultima oară când el a făcut un circuit complet de zgură se întâmpla în 2015. Dar forma incredibilă de anul acesta îl îndreptățește să încerce.

Ultima finală a lui Federer la Roland Garros a fost în 2011, pierdută cu Nadal.

Federer a fost însoțit pe teren la Seattle de John Isner. Pe lângă meciul lor de simplu, cei doi au jucat și un dublu de celebrități, alături de Bill Gates și chitaristul Pearl Jam, Mike McCready. Gates e cel care l-a ajutat pe Federer să organizeze în timp record un meci inițial neplanificat. Fără să aibă arenă sau adversar, lucrurile s-au mișcat în șapte săptămâni. Federer și Gates au petrecut timp împreună în acest weekend. “Roger găsește foarte important să învețe de la oameni ca Bill Gates, să se inspire din munca lui filantropică”, a spus Tony Godsick, agentul și partenerul lui Federer în Team8, agenția de marketing și management sportiv care se ocupă de cariera elvețianului.