Fast
Roger câștigă grupa

Federer își liniștește fanii, se califică de pe primul loc în semifinale. Kevin Anderson îl urmează

Radu Marina | 16 noiembrie 2018

După un început de turneu stângaci, Roger Federer restabilește ordinea în grupa sa cu a doua victorie în minimum de seturi (6-3, 6-4), de data asta în fața lui Kevin Anderson. Cu acest rezultat, Federer se califică în semifinale de pe locul 1, urmat de Anderson, care merge în ultimii patru încă de la prima sa participare la un Turneu al Campionilor. Pentru Federer în schimb, aceasta este a 15-a semifinală a carierei la ATP Finals din 16 participări.

Calificarea elvețianului de pe locul 1 ar putea însemna și o evitare a lui Djokovic în semifinale, dacă și acesta își va câștiga grupa, lucru care îi e la îndemână după cele două victorii clare. Inițial, pentru a-și garanta calificarea, Federer trebuia să câștige măcar șase game-uri contra lui Anderson, odată cu victoria în două seturi a lui Dominic Thiem în fața lui Nishikori. Dar la statutul lui, Federer nu putea juca la număr de game-uri. Și, în mod cert, nu a uitat înfrângerea suferită în urmă cu câteva luni la Wimbledon contra lui Kevin. Evoluția mult mai convingătoare a lui Federer a fost de natură să restabilească ordinea nu doar în grupă, ci și în match-up-ul cu Anderson.

De altfel, meciul s-a desfășurat în nota obișnuită pre-Wimbledon 2018 (până la acel meci, Anderson nu reușise, în cele patru meciuri, să câștige set în fața lui Roger) – adică două seturi relative scurte, fără ca adversarul să-i ridice mari probleme elvețianului. Am avut, de asemenea, parte de aceleași secvențe pe care le-am tot văzut, de-a lungul timpului, atunci când Federer întâlnește un jucător de dinamica lui Anderson: îi place cum vine mingea de la astfel de jucători, neutralizează excelent forța venită dinspre adversar și e foarte eficient cu reverul slice la retur.

În prima parte a primului set, ambii au fost imperturbabili cu serviciul, dar de la jumătatea setului, atât Kevin cât și Roger au început, paradoxal, să joace mai bine la retur și să tremure pe fiecare game de serviciu. Întâi a fost Anderson, care și-a cedat serva la zero la 3-3, a fost imitat de Federer în game-ul următor, ca mai apoi din nou sud-africanul să-și cedeze serva la zero, dându-i astfel șansa elvețianului de a servi pentru set. Și pentru a continua trendul, înainte de a fugi cu primul set, Federer a revenit de la 0-40.

Și în setul secund, Anderson și-a pierdut serviciul tot la 3-3, de data asta fără a-l mai putea recupera. Pentru că, la adăpostul unui serviciu care s-a îmbunătațit considerabil pe măsură ce s-a înaintat în meci (de la 71% puncte câștigate cu prima servă în primul set la 92% în setul doi), Federer nu a avut probleme în a confirma break-ul, ori mai mult, în a mai face unul la 5-3.

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1063176568795811845

De multe ori, o victorie mare, cum a fost cea obținută de Kei cu Federer în primul meci din grupe, se presupune a avea o influență pozitivă asupra câștigătorului. La Nishikori însă, a fost invers: în loc să-l încarce, victoria la Federer l-a lăsat în până de idei pe nipon.

După înfrângerea categorică din urmă cu două zile în fața lui Kevin Anderson, astăzi a urmat o alta, cu Thiem (6-1, 6-4); nu la fel de aspră, dar la fel de stranie, prin prisma evoluției japonezului.

Nishikori din ultimele două meciuri a arătat ca un jucător care duce o presiune mult prea mare pe umeri și nu poate scăpa, nicium, de ea. Problema nu a fost doar jocul în sine, care a fluctuat incredibil de mult, ci și lipsa de repere ori a unui plan concret – fapt ce confirmă că mental nu a fost nicio clipă în meci.

Nesusținut de vreo tactică anume și neajutat nici de încredere, care să-i permită să fie mai agresiv, tot ce a putut livra Kei contra lui Thiem a fost unui joc neutru, cu lovituri scurte ce aterizau aproape de careul de serviciu. Iar când încerca să facă pasul în față și să preia el controlul eșua rapid, trecând nonșalant de la un winner spectaculos, dar izolat, la o sarabandă de erori neforțate, majoritatea produse, în mod surprinzător, de rever, cea mai bună lovitură a sa.

Thiem a făcut exact ce trebuie în astfel de situații: a construit cu răbdare, a pedepsit toate mingile mai scurte și a fost întotdeauna cu un pas în fața japonezului, având mereu răspunsurile potrivite (mai puțin la punctele jucate la fileu) la tentativele niponului de a găsi o breșă prin care să intre în meci.

“Nu am intrat în acest meci având prea multă presiune. Am vrut doar să-mi arăt mie, dar și tuturor spectatorilor, care e adevăratul Thiem”, explica Domi după prima lui victorie obținută la această ediție a ATP Finals. După două meciuri ratate, Thiem a avut, în fine, o prestație mai aproape de adevăr. N-a fost fără cusur, dar a avut o evoluție curată, cu care a lăsat în spate jocul neîngrijit și haotic din meciul cu Federer. Suficient cât să-și încheie sezonul într-o notă optimistă.

***

Un Black Friday limpede și frumos, 30-0 style! 

Până duminică, 18 noiembrie, ai 30 la sută reducere la absolut orice produs din Shop 30-0: folosește cu încredere codul 30-0BF în căsuța de voucher de pe pagina de check-out, după ce ți-ai ales produsele favorite! Ultima șansă pentru o serie de produse!