Fast
Primul în semifinale

Federer e în semifinalele Turneului Campionilor a 14-a oară din 15 ocazii

Treizecizero | 15 noiembrie 2017

Roger Federer a mai câștigat o luptă cu noua generație; elvețianul de 36 de ani l-a învins pe Alexander Zverev în trei seturi, 7-6, 5-7, 6-1, dar n-a fost deloc o seară simplă pentru Federer, care a găsit rapid ieșirea din câteva momente în care Sasha a încercat să-l încolțească. Zverev a pus presiune încă din primul game, când a avut trei șanse de break consecutive, însă Federer s-a ridicat cu ajutorul serviciului, de care s-a ajutat ca să navigheze cu siguranță spre fazele finale ale setului.

La 6-5, Zverev s-a apărat fantastic ca să salveze două mingi de set, apoi a ajuns la 4-0 în tiebreak și părea să aibă ascendentul pentru primul set. Dar Federer a revenit de nicăieri, ajutându-se de o varietate a loviturilor care a sfârșit prin a-i deregla forehandul lui Sasha: “Cred că i-am citit mai bine dreapta față de Montreal, unde a avut multe lovituri direct câștigătoare”, a spus Federer, cu referire la ultima lor întâlnire, cea din finala Mastersului canadian, când Zverev l-a învins.

https://twitter.com/TennisTV/status/930540632669503488

Germanul a resimțit felul în care a scăpat primul set și a început cu un serviciu slab manșa a doua. Serviciul l-a părăsit apoi însă și pe Federer, al cărui procentaj pe primul a plonjat; după câteva game-uri ezitante, numărul 2 mondial a sfârșit prin a-și ceda încă o dată serviciul la 5-6.

În loc de un decisiv dramatic, a fost Federer cel care a fugit cu victoria, după ce Zverev a scăzut intensitatea și concentrarea, n-a mai putut surmonta după primul break cedat. Cu un rever mai puțin convingător, Federer s-a bazat mult pe slice și pe varietate, aducându-l de multe ori la fileu pe Zverev cu scurte pe care germanul, în ciuda unei deplasări excelente, nu le-a putut contracara. “E o grupă grea, așa că să mă calific după două meciuri e grozav și sunt fericit”, a spus Federer. “Dar azi a fost dificil. E încă devreme în turneu. A fost bine însă că am putut arăta și că pot scoate maximum din astfel de meciuri, să rămân mental puternic. Dar a fost un meci greu de la început și până la final”, a completat Federer, forma lui de a spune că tenisul său de până acum n-a fost într-atât cât să sperie cu totul opoziția. A fost însă suficient ca să-l califice pentru a 14-a oară din 15 participări în semifinalele Turneului Campionilor și să-i prelungească la 12 seria de victorii consecutive. Ultimul meci din grupă va fi aproape fără miză, cum Cilic e deja eliminat; însă Federer are motive să joace pentru punctele pe care le-ar aduna în cazul unui titlu obținut fără înfrângere, care l-ar apropia mult de Rafa în clasament.

Chiar și învins, Zverev se anunță însă posibil cea mai bună soluție pe care o are plutonul la Federer, după retragerea lui Nadal. Germanul va juca un meci decisiv pentru calificarea în semifinale cu Jack Sock, care l-a învins în trei seturi pe Marin Cilic. “A fost un meci cu multe lucruri pozitive. Cred că, dacă voi continua așa, sunt șanse să mă mai vedeți weekendul acesta“, a spus Sasha.

Federer a avut și el cuvinte de laudă pentru german: „Îmi place ce văd la el. Are tot pachetul. Cred că lucrează foarte bine cu gândul la viitor. E important să aibă succes și acum, și a avut, cu Roma și Montreal. E deja 3 în lume. Cred că va pleca de aici, indiferent dacă se va califica sau nu, cu foarte multă experiență”

Azi, Pablo Carreno Busta îl întâlnește pe Dominic Thiem, în vreme ce David Goffin și Grigor Dimitrov se întâlnesc în meciul învingătorilor din prima rundă.

https://twitter.com/TennisTV/status/930522226855641089