Fast
Update-uri de la Roger

Federer, despre recordul Slamurilor: „Sunt primul care se bucură pentru oricine care bate un record, pentru că știu bine cât de greu e”

Treizecizero | 2 februarie 2022

Rogere Federer a vorbit din nou despre succesul lui Rafael Nadal la Australian Open, și a dat și câteva noutăți despre procesul său de recuperare, într-un interviu cu unul dintre sponsorii săi.

„Meciul a fost prea lung, am mulți copii, așa că n-am putut urmări fiecare punct, dar m-am uitat la final și a fost frumos să văd toate acele emoții”, a povestit starul elvețian.

„Te emoționează să vezi o astfel de victorie pentru care a luptat atât de mult. Mi-a spus acum câteva luni că nu se simte deloc bine, iar acum iată-l cu trofeul Australian Open în brațe. Visurile chiar devin realitate, iar povestea lui Rafa este un exemplu excelent. El e un model grozav. Cred că tenisul propune niște povești extraordinare”, a comentat Federer, care l-a felicitat în social media pe Nadal imediat după finală.

Despre faptul că el nu mai deține acum recordul de titluri de Slamuri, Federer a adăugat: „Asta nu-i deloc o problemă. Sunt primul care se bucură pentru oricine care bate un record, pentru că știu foarte bine cât de greu este să reușești așa ceva”.

Federer are și el o poveste asemănătoare la Australian Open; el a câștigat titlul în 2017 venind, similar, după o pauză de 6 luni și o intervenție chirugicală – prima mare absență din cauza unei probleme de sănătate din cariera lui. Venit la Melbourne ca mare outsider (similar cu Nadal în acel turneu), Federer l-a învins chiar pe marele său rival spaniol într-o finală epică.

Roger încearcă acum o nouă revenire în circuit, după noi probleme la genunchi. Noutățile pe care le-a dat nu-s de natură să clarifice prea mult timeline-ul în care se găsește jucătorul elvețian și nici să dea de înțeles când va putea reveni, sau dacă se va putea încadra în obiectivul pe care și l-a propus anul trecut atunci când și-a închis sezonul, acela de a se întoarce pe teren pentru Wimbledon 2022.

„Următoarele câteva luni sunt interesante și importante. Voi ști mai multe lucruri în aprilie, voi vedea atunci la ce nivel mă aflu. Deocamdată încă nu mi se permite să alerg și să fac lucruri mai complicate, dar sper ca în câteva săptămâni să pot trece la pasul următor și vom vedea cum va răspunde corpul la asta.

Cred că voi avea un răspuns mai bun la această întrebare în aprilie sau mai, dar în acest moment dorința e acolo. Sunt foarte motivat să-mi fac exercițiile, muncesc pe cât de mult îmi permit medicii acum. E un pic lent totul, mi-aș dori să pot face mai multe, dar echipa îmi spune să am răbdare”, spune Roger.

După câteva sezoane pline care au urmat titlului său de la AO 17, Federer a jucat foarte puțin în cei doi ani de pandemie, care s-au suprapus cu accidentările sale. În 2020 el a jucat doar șase meciuri, cele strânse la AO 2020, unde a ajuns în semifinală accidentat. Reîntors temporar în 2021, el a mai jucat alte 13 meciuri, încheind sezonul cu un bilanț de 9-4. Ultimul său sezon plin, 2019, l-a găsit pe Federer cu un bilanț de 57-10, un an în care a jucat și cea mai recentă finală a sa de Slam, la Wimbledon, pierdută cu Novak Djokovic.

Federer sărbătorește chiar azi 18 ani de când a devenit pentru prima dată numărul 1 mondial, pe 2 februarie 2004, poziție pe care a rămas 237 de săptămâni, până pe 16 august 2008, când a fost înlocuit de Nadal.