Fast
Fed se pornește

Federer câștigă cu Berrettini, rămâne în cărți pentru calificarea în semifinale, înainte de reeditarea finalei Wimbledon cu Novak Djokovic

Radu Marina | 12 noiembrie 2019

Roger Federer îl învinge în două seturi, 7-6 (2), 6-3, pe Matteo Berrettini și obține prima victorie la această ediție a ATP Finals, rămânând de neatins în etapa a doua a unui astfel de turneu. În cele 17 apariții ale sale la ATP Finals, Roger a câștigat de fiecare dată în a doua rundă; 12 dintre aceste victorii fiind obținute în două seturi. 

Succesul mai înseamnă, desigur, și o șansă în plus la calificarea în semifinale. Dar, ca asta să se întâmple, Federer nu are voie să facă vreun pas greșit în următorul meci, când se va reîntâlni cu Novak Djokovic, a 49-a lor întâlnire (26-22 la întâlnirile directe pentru Djokovic) și primul duel după finala de la Wimbledon. 

Revenind la meciul de azi, el a avut o cu totul altă dinamică față de prima întâlnire, când Berrettini a adunat doar cinci game-uri în trei seturi (Wimbledon 2019, optimi). A fost un meci mai echilibrat, chiar spectaculos pe alocuri, cu Berrettini ridicându-se pentru un timp la nivelul așteptărilor și cu un Federer mult mai atent și lucid în momentele mari, comparativ cu meciul din prima etapă. 

Prima minge de break a meciului a venit pentru Federer după mai bine de 30 de minute de joc, la scorul de 6-5, când Berretini a  revenit de la 0-30 și a salvat o minge de set. Până atunci, ambii jucători au avut o eficiență remarcabilă pe propriul serviciu, însă doar Federer avea să mențină acest nivel până spre finalul setului. Când s-a ajuns în tiebreak, Berrettini a clipit cedând un minibreak, apoi a făcut o dublă greșeală care avea să-l coste setul; în vremea asta, tenisul lui Federer a rămas la fel de coerent și stabil, chiar dacă n-a impresionat în vreun fel. A făcut exact ceea ce trebuia, când trebuia și cum trebuia, în fața unui adversar periculos, care a reușit să șteargă impresia lăsată în primul meci – meci în care a recunoscut că a fost copleșit de emoțiile debutului -, demonstrând, totodată, de ce se află printre cei mai buni dintre cei buni. 

Setul câștigat de Federer i-a adus elvețianului, printre altele, și o mai mare libertate în execuții, adică ceva ce i-a lipsit în primul meci cu Thiem, și chiar și o bună parte din primul set de astăzi. După câștigarea primului set, lucrurile au mers din bine în foarte bine pentru el, iar asta s-a reflectat în debutul setului doi, set pe care l-a început cu un break la zero, cu un timing al loviturilor regăsit și cu faze de atac mult mai bine gândite – ceva ce a lipsit în primul set, când serviciul a fost lovitura care i-a adus puncte constant și nu l-a trădat nicio clipă. 

“E neobișnuit să pierd un meci și apoi să joc din nou într-un turneu, dar am mai trecut prin asta anul trecut, deci am căpătat ceva experiență. Sunt foarte fericit de modul în care am jucat azi. Matteo e un adversar dificil cu acel serviciu foarte puternic, dar eu am fost destul de curat pe game-urile mele de serviciu și cred că asta m-a ajutat mult astăzi”, a spus Federer imediat după meci. 

Tocmai pentru că serviciul a fost la cote înalte, break-ul izbutit chiar în primul game al setului avea să-i asigure victoria. Însă până acolo au fost și mici dificultăți pe care a trebuit să le depășească, Berettini având trei șanse de a-și lua serviciul înapoi la 3-4. Tot serviciul l-a salvat și din acest moment mai greu, Federer anulând mingile de break fie cu as, fie cu servicii direct câștigătoare.

Odată scăpat de această amenințare, Roger nu s-a mai uitat înapoi și a închis socotelile rapid cu încă un break. Urmează o reîntâlnire cu Novak Djokovic, cu o miză mare, indiferent de rezultatul dintre Djokovic și Thiem. Partida cu Novak de joi, cel mai probabil în sesiunea de seară, va fi primul lor meci de la finala dramatică disputată la Wimbledon din urmă cu câteva luni și va fi interesant de urmărit dacă și în ce măsură Federer a rămas cu cicatrici emoționale după acea înfrângere dureroasă.