Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian sunt eliminate de la Sydney de Kontaveit și Krejcikova

Radu Marina | 12 ianuarie 2022

Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian au fost învinse în aceasta dimineață în optimile de finală de la Sydney (WTA 500) de două dintre jucătoarele care au impresionat sezonul trecut. Gabi a fost eliminată, 6-3, 6-1 de Anett Kontaveit, numărul 7 WTA, în vreme ce Cristian a cedat în fața Barborei Krejcikova, campioana de la Roland Garros, 6-1, 7-5.

Sunt niște în fața a două jucătoare care, în acest moment, sunt la cu totul un alt nivel (încredere, moral, tenis în sine) față de Gabi și Jaqueline. Ar putea fi însă niște lecții utile, în condițiile în care cele două tinere românce nu au încă suficientă experiență a meciurilor mari, cu jucătoare importante. Gabriela și Jaqueline au început acest sezon având un statut diferit – de jucătoare care au intrat în tenisul mare și trebuie să se acomodeze cu asta și cu nivelul superior al circuitului, cu frecvența mai mare a meciurilor cu oponente de Top 20 – iar lucrurile acestea ar putea necesita ceva timp. E despre adaptare și acomodare cu un nivel diferit de cel cu care erau obișnuite în începutul de sezon.

În meciul cu Kontaveit, Gabi a început solid, a fost în avantaj în debutul partidei, făcând prima break-ul. Ea s-a distanțat la 2-0 și 3-2 în primul set. Acesta a fost singurul moment în care tenisul ei a contat și a rănit-o pe Kontaveit, care în final s-a redresat și a dominat cu autoritate restul meciului.

Gabi pleacă de la Sydney cu trei victorii; a trecut de calificări, unde le-a învins în câte doua seturi pe Alexandra Osborne și Fiona Ferro, iar apoi a ajuns în turul doi după o victorie în trei seturi cu Magdalena Frech, 6-2, 3-6, 6-4.

Jaqueline a bifat și ea la Sydney prima victorie a sezonului. Calificată pe tabloul principal, Jaq a trecut (7-6, 7-5) în primul tur de Priscilla Hon, jucătoare care în urmă cu o săptămână a eliminat-o de la Adelaide pe Petra Kvitova.

Cu Barbora Krejcikova, numărul 4 și favorita principală la Sydney, Jaq și-a jucat bine șansele în setul doi. Iar faptul că a reușit sa stea atât de aproape de o jucătoare precum Krejcikova în setul doi e încurajator. A fost 6-1, 7-5 pentru cehoaică, care a avut momente în care și-a impus jocul ei atât de dificil cu o nonșalanță fantastică. Jaqueline s-a luptat să rămână în meci și foarte puține lucruri le-au despărțit în setul doi (a fost un singur break, și acela la 6-5, când Cristian a servit pentru a rămâne în meci).

Gabi și Jaq merg acum spre Australian Open, acolo unde cu o tragere la sorți mai prietenoasă pot face lucruri bune și-și pot continua acumularea de informații noi.

Ambele vor debuta pe tabloul principal al turneului de Grand Slam din Melbourne.