Fast
BJK Cup

Elveția câștigă ediția 2022 a Billie Jean King Cup. România se pregătește să întâlnească Slovenia în următoarea ediție

Treizecizero | 13 noiembrie 2022

Elveția a câștigat în premieră Billie Jean King Cup, competiția pe echipe naționale a tenisului feminin, după victoria din finala cu Australia, 2-0.

Jil Teichmann a învins-o pe Storm Sanders în primul meci de simplu, 6-3, 4-6, 6-3, în vreme ce Belinda Bencic a fost dominantă cu Ajla Tomljanovic, 6-2, 6-1, aducând punctul decisiv.

Turneul final s-a jucat la Glasgow, acolo unde 12 țări au fost împărțite în patru grupe a câte trei. Învingătoarele – Elveția, Cehia, Australia și Marea Britanie – au mers în semifinale, unde Elveția a trecut de Cehia cu 2-0 (Golubic a învins-o pe Muchova, iar Bencic, pe Pliskova), iar Australia a eliminat Marea Britanie cu 2-1 (Sanders a învins-o în trei seturi pe Watson, Dart a egalat, învingând-o pe Tomljanovic, iar dublul Sanders/Stosur a învins perechea Barnett-Nichols în meciul decisiv).

Este primul titlu pentru Elveția, care pierduse anul trecut în finală, la Praga. Un titlu care vine la opt ani după ce Elveția câștigase competiția corespondentă în tenisul masculin, Davis Cup. Dincolo, Australia căuta titlul 8. Elveția devine abia a 12-a țară care câștigă această competiție, cele mai multe titluri avându-le SUA (18).

Bencic mai avea o distincție importantă non-circuit în palmares, ea câștigând aurul olimpic la simplu la JO 2020, când a obținut, de asemenea, și argintul la dublu, alături de Golubic.

Între timp, România știe de cine trebuie să treacă pentru a fi prezentă la ediția viitoare a acestui turneu final; tragerea la sorți de azi a trimis-o pe România în fața Sloveniei, meci care va fi jucat în deplasare, pe 14-15 aprilie 2023.

În vreme ce e încă devreme de estimat care-s șansele reale, dat fiind că suntem departe de a ști cine vor fi jucătoarele disponibile pentru acest duel în ambele tabere, de notat că Slovenia are două jucătoare de Top 100, Kaja Juvan și Tamara Zidansek.

Pentru a ajunge la acest meci cu România, Slovenia a trecut în weekendul trecut de China cu 3-1, meci în care s-a bazat la simplu pe Kaja Juvan și pe Nina Potocnik, numărul 270 mondial. Cum Juvan a câștigat ambele sale meciuri de simplu, vs Xinyu Wang și Qinwen Zheng, surpriza a venit de la Potocnik, care a adus punctul victoriei în meciul 4, în care a învins-o pe Xiyu Wang, cea pe care am văzut-o recent la Cluj, 6-3, 6-2.

Meciul s-a jucat la Velenje, pe zgură indoor, o suprafață care ar fi însă mai puțin eficientă contra României.