Fast
Vesnina, ce surpriză!

Elena Vesnina revine dramatic în finala cu Svetlana Kuznetsova, câștigă titlul carierei la Indian Wells!

Treizecizero | 19 martie 2017

Elena Vesnina este noua campioană de la Indian Wells, după o finală epuizantă și spectaculoasă, care a depășit trei ore de joc. A fost 6-7, 7-5, 6-4 pentru Vesnina, care urcă pe locul 13 începând de mâine, un nou career high.

Svetlana, care pierde a treia oară o finală la Indian Wells (după cele din 2007 și 2008), a avut 4-1 în setul al doilea și 4-2 în decisiv. Ar fi fost al treilea ei titlu de Premier Mandatory; așa însă, bilanțul finalelor din categoria Premier jucate de Sveta este un dezechilibrat 2-10.

A fost o finală intensă de la început până la sfârșit. Când spectacolul a mai scăzut, i-au luat locul dramatismul și schimbările de momentum. Ambele au jucat ofensiv, variat și plăcut ochiului; în primul set, Kuznetsova a adunat 20 de winnere și 8 erori neforțate, Vesnina a răspuns cu un bilanț de 25-18. Vesnina a condus cu 4-2, a avut o minge de meci la 5-4 pe serviciul advers, dar setul s-a decis la cele mai mici detalii în tiebreak.

După ce a risipit două mingi de set (una dintre ele cu o dublă greșeală), Kuznetsova a luat primul set cu ajutorul fileului. Era al patrulea set pe care îl câștiga în tiebreak pe parcursul turneului.

Explicabil afectată de felul în care i-a scăpat setul, Vesnina a căzut la începutul setului doi, iar limbajul corpului nu dădea semne prea grozave. Dar cum Sveta n-a putut să se desprindă, Elena a început, treptat, să se cațere înapoi în meci.

Jocul super agresiv pe retur a ajutat-o în multe ocazii pe Vesnina și a creat o presiune suplimentară pe serviciul Svetlanei. La doar două game-uri distanță de cel mai important titlu al carierei din 2009 încoace, Kuznetsova și-a pierdut brusc din turație, iar pe final de set secund a părut și cu o viteză în minus fizic.

Deși Sveta a recuperat în primă instanță break-ul, Kuznetsova n-a putut lua niciuna din cele trei șanse de 6-5. O altă dublă greșeală a Svetei i-a oferit o altă oportunitate de break Vesninei, luată, apoi concretizată. Mergeam în decisiv.

Seria suișurilor și coborâșurilor a continuat în decisiv. Vesnina a făcut prima break, dar Svetlana a pus capăt derutei și s-a întors în meci, desprinzându-se la 4-2.

Pe cât de inteligentă și de spectaculoasă, Kuznetsova este una dintre jucătoarele care au o tradiție incredibil de proastă când vine vorba de a-și consolida un avantaj. Conform statisticii de mai jos, de la începutul lui 2011 și până acum, Svetlana a pierdut 14 meciuri în care a condus cu un set și un break. Azi a venit a 15-a astfel de înfrângere.

La constanța Svetei, al cărei nivel nu a fluctuat dramatic, Vesnina a răspuns cu o încăpățânare și o rezistență pe care nu i le bănuiam. Ca și cum a simțit că este ziua în care marele ei breakthrough se va întâmpla, Elena nu s-a pierdut cu firea, întărind astfel cuvintele dintr-o conferință de presă anterioară. „Știam că am jocul, nu e neapărat o surpriză pentru mine, nu e ca și cum mă întreb: de unde au venit rezultatele astea? În offseason am încercat să lucrez la partea mentală, să fiu puternică în momentele grele. Nu e ușor, să știți. E ușor să zici «lucrez, lucrez la asta» Dar când ești în meci, pur și simplu se întâmplă să îți pierzi momentumul, să pierzi ritmul și totul se duce”.

În finala de azi, nimic nu s-a dus, nimic nu s-a pierdut pentru Elena. Cu acest volley de rever, ea și-a ținut serviciul la 4-4.

https://twitter.com/WTA/status/843567622494941184

Apoi a simțit ocazia și a dat asaltul pe următorul serviciu al Svetei. Patru mingi de break au venit și s-au dus; unul dintre ele, salvat de Kuznetsova din nou cu ajutorul unui fileu care a „omorât” o minge într-un moment crucial. Există însă o teorie în tenis, conform cărora, la trasul liniei, astfel de situații norocoase, la trasul liniei, nu-ți aduc, de fapt, nimic în plus. Poate de aceea, Kuznetsova nici nu s-a bucurat prea mult de acel punct. Nici n-a avut timp. Un retur câștigător care a sărutat linia i-a adus breakul decisiv Vesninei. L-a confirmat în game-ul următor și finala a luat sfârșit după trei ore și cinci minute.

Vesnina își confirmă astfel perioada de grație a carierei. În ultimele luni a jucat semifinala la Wimbledon la simplu, a câștigat aurul olimpic la dublu, a câștigat Turneul Campioanelor la dublu, iar acum titlul la Indian Wells, după un traseu în care le-a învins, printre altele, pe Angelique Kerber sau pe Venus Williams. Un turneu la care, anul trecut, pierdea în primul tur al calificărilor.

 

https://twitter.com/WTA/status/843578093184860160

https://twitter.com/sorana_cirstea/status/843559070325968896

Clasamentul WTA începând de mâine: 

1. Angelique Kerber 7515, 2. Serena Williams 7130, 3.Karolina Pliskova 5640, 4. Dominika Cibulkova 5160, 5. Simona Halep 5022, 6. Garbine Muguruza 4790, 7. Svetlana Kuznetsova 4555 8. Agnieszka Radwanska 4345, 9. Madison Keys 4007, 10. Elina Svitolina 3850.