Fast
Important înainte de Fed Cup

Ekaterina Alexandrova, principala jucătoare a Rusiei în acest moment, câștigă turneul de la Shenzhen, e prima campioană a lui 2020

Radu Marina | 11 ianuarie 2020

Ekaterina Alexandrova, favorita 5 a turneului de la Shenzhen, e prima campioană a noului sezon, după victoria 6-2, 6-4, în fața Elenei Rybakina. Alexandrova, cea mai bună jucătoare a Rusiei în acest moment, câștigă primul ei titlu în circuitul WTA și își încheie săptămâna perfectă de la Shenzhen în cel mai bun mod cu putință. 

Traseul rusoaicei către acest trofeu – primul de categorie International – le-a inclus pe Katerina Siniakova, Shuai Peng, Qiang Wang, Garbine Muguruza și Elena Rybakina. Pe tot parcursul săptămânii, Alexandrova a pierdut un singur set, în fața chinezoaicei Qiang Wang, în sferturile de finală. Asta înseamnă că seria ei de victorii ajunge acum la 10, după ce a încheiat sezonul 2019 cu un alt titlu, cel de 125K, de la Limoges. 

În urma acestor rezultate, Alexandrova va urca, de luni, în top 30 (locul 26), cea mai bună clasare avută vreodată și, totodată, va fi cap de serie la Australian Open. Învinsa ei din finală, Rybakina, câștigătoarea BRD Bucharest Open 2019, va intra, la rându-i, în premieră, în top 30. 

Startul bun de sezon al Ekaterinei nu e neapărat o surpriză. Alexandrova s-a anunțat și remarcat încă de anul trecut, când a bifat victorii la Simona Halep, Caroline Wozniacki, Elise Mertens, Belinda Bencic ori Jelena Ostapenko și a urcat din top 100, la începutul anului, în top 40, la finalul sezonului.  

Tenisul rusoaicei e ofensiv, dar destul de echilibrat. Produce lovituri câștigătoare din orice parte a terenului, are un forehand năucitor și un serviciu eficient, care îi aduce multe puncte ușoare. În același timp, dacă situația sau adversara o cere, e capabilă să stea la joc și să se angreneze în tot felul de dueluri de pe linia de fund, forțând eroarea. Pentru că nu are niște puncte slabe evidente e periculoasă și poate pune în dificultate multe adversare: a simțit asta Simona, la Cincinnati și Beijing, Muguruza la Shenzhen, dar și Rybakina, în finală, care a dat impresia că nu prea știe de unde să apuce acest meci. 

Rybakina, și ea o jucătoare despre care vom mai auzi și vorbi în acest sezon, nu e departe de tiparul de joc al Alexandrovei; ba chiar e capabilă să genereze și mai multă forță. Însă e mai puțin nuanțată. Ceea ce a făcut diferența în finala de la Shenzhen a fost consistența. Rybakina a fost agresivă și atât; a încercat să rezolve totul din două-trei lovituri, Alexandrova a fost mai calculată și în permanență cu un pas înaintea ei, speculând suficient de bine problemele pe care Rybakina le are atunci când e deplasată și obligată să lovească departe de zona ei de lovire.  

Alexandrova devine, așadar, prima campioană a noului sezon 2020, rămâne neînvinsă de 10 meciuri și e de urmărit la Australian Open, acolo unde va fi, pentru prima dată la un Grand Slam, cap de serie. Mai apoi, cel mai probabil o vom vedea în meciul de Fed Cup dintre România și Rusia, de la Cluj.

Pe tabloul de dublu, Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, favoritele 2 și fostele lidere mondiale, le-au învins în trei seturi, 6-2, 3-6, 10-4, pe YingYing Duan / Saisai Zheng. Krejcikova / Siniakova au câștigat al 5-lea lor titlu împreună.