Fast
Campionii săptămânii

Dzumhur se impune la Moscova, Delpo ia al 20-lea titlu al carierei, Tsonga se redresează

Radu Marina | 22 octombrie 2017

În urmă cu o lună câștiga primul titlu ATP al carierei la Sankt Petersburg; acum Damir Dzumhur continuă finalul de sezon remarcabil (13-3 după US Open) cu încă un titlu ATP, la Moscova, și o neobișnuită dublă în Rusia. Dzumhur l-a învins în trei seturi (6-2, 1-6, 6-4) pe Ricardas Berankis, iar acum va urca pe cel mai bun loc al carierei (31). De asemenea, a devenit singurul jucător bosniac din istorie care câștigă două titluri ATP în același sezon.

Per total, meciul dintre cei doi nu a dezamăgit. A avut mult ritm, s-a jucat intens, ambii au încercat să surprindă prin mingi luate foarte devreme, prin veniri la fileu și mai puțin prin forță. Nici n-avea cum să fie altfel; ambii sunt foarte tehnici, au o deplasare excelentă și nu se bazează pe lovituri agresive sau în forță (ambii au 1.75 m).

Diferența s-a făcut la răbdare și stăpânire de sine. Berankins, care revine după o accidentare complicată și o operație la șold (la Moscova a intrat pe tablou cu ajutorul clasamentului protejat) a condus mai mereu în setul decisiv, iar la 4-3 a avut trei mingi de break consecutive pentru a servi mai apoi pentru meci. La toate Dzumhur a reacționat incredibil: passing shot în lung de linie, rever din săritură în lung de linie, scurtă și serviciu câștigător. Mai apoi, șansele ratate s-au întors împotriva lui Berankis, care și-a pierdut serviciul la 4-4.

https://twitter.com/TennisTV/status/922084620170027008

https://twitter.com/TennisTV/status/922086217344204805

Cu un nou career-high ranking, Dzumhur reușește să își construiască un drum către tenisul mare, nici pe departe ușor până acum. Cu o poveste diferită în spate, Dzumhur a evoluat în ritmul lui, cu pași mici, în ciuda unui fizic impresionant. ,,Uneori, devine frustrant să știi că adversarii pot servi 2-3 ași într-un tiebreak și totul s-a terminat, dar trebuie să accept asta. Eu nu sunt un jucător care să servească așa; și atunci trebuie să joc fără greșeală, să fiu rapid, să mă deplasez repede și să joc astfel încât adversarul să nu știe ce să facă cu următoarea minge”, spunea Dzumhur acum un an, la Indian Wells, după victoria reușită la Rafa Nadal.

Dzumhur s-a născut chiar în timpul războiului din Bosnia; iar la o zi după naștere, spitalul a fost evacuat, motiv pentru care Damir nu și-a putut cunoaște tatăl decât după aproape un an, când lucrurile în Sarajevo se liniștiseră. Ceva mai târziu, chiar tatăl lui l-a convins să joace tenis. Împreună cu un antrenor de tenis a creat un club, dar pentru că zona era încă foarte periculoasă și nu puteau juca afară, mulți ani Dzumhur s-a antrenat, alături de alți copii, pe un teren improvizat într-o sală de clasă.

Când situația s-a mai normalizat, Dzumhur a început să joace turnee în afara Bosniei, cu rezultate notabile la juniori. Iar din 2011, anul în care a devenit profesionist, a evoluat constant: în 2014 s-a calificat în premieră în turul 3 la Australian Open și a terminat anul aproape de top 100,  în 2015 s-a calificat în prima semifinală și a încheiat anul în primii 100,  în 2016 au apărut primele victorii vs. top 10 (cu Rafa la Indian Wells și cu Tomas Berdych la Monte Carlo), iar acum câștigă două titluri într-un an și e aproape de top 30.

La Stockholm, Juan Martin Del Potro a câștigat al 20-lea titlu al carierei, după o victorie în două seturi la Grigor Dimitrov (6-4, 6-2), reușind astfel să își apere titlul câștigat anul trecut în orașul suedez. Fără să își cedeze serviciul tot meciul, argentinianul a fost în control deplin, a reușit să domine cu forehand-ul și a profitat de fiecare mică ezitare a bulgarului, care nu a fost în cea mai bună zi a lui. În ciuda acestei înfrângeri, Dimitrov și-a asigurat aproape 100 la 100 prezența în premieră la Turneul Campionilor. În ce-l privește, Delpo s-a apropiat acum la aproape 500 de puncte de ultimul loc care duce la Londra.

La Antwerp, Jo-Wilfried Tsonga a câștigat al 4-lea titlu din acest an, după ce s-a impus în fața argentinianului Diego Schwartzman cu 6-3, 7-5. Tsonga reușește să abordeze finalul de an într-o notă pozitivă, după ce cu greu a reușit să treacă de turul trei în ultimele 7 turnee la care a participat. Julia Goerges a închis sezonul extraordinar (3 finale WTA, peste 40 de victorii) cu titlul de la Moscova după ce a învins-o în două seturi clare pe Daria Kasatkina. Cu acest titlu, venit după o pauză de 6 ani, Goerges va reveni în top 20, depășind-o în clasament pe Angie Kerber, ceea ce înseamnă că Julia e acum jucătoarea nr. 1 în Germania. De asemenea, ea a reușit calificarea la turneul de la Zhuhai. Tot la capitolul performanțe notabile anul acesta, Goerges a reușit să ajungă la 400 de ași, ceea ce înseamnă că e doar a treia jucătoare din 2008 care reușește să treacă de această bornă într-un singur sezoni. E un segment al jocului la care nemțoaica a crescut enorm anul acesta și bineînțeles, unul din motivele pentru care e din nou în top 20 și cu rezultate atât de constante. Tot o jucătoare din Germania a câștigat și celălalt turneu al săptămânii, la Luxembourg; Carina Witthoeft s-a impus în finală în fața Monicăi Puig în două seturi.

Basel (cu Roger Federer în prim-plan) și Viena (Zverev e favorit 1) sunt turneele săptămânii viitoare, în vreme ce WTA se bucură de finalul de sezon cu pompă de la Singapore.

 

***

Nou! Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black