Fast
Melbourne Summer Series

Djokovic câștigă la startul ATP Cup, Swiatek și Osaka continuă seriile de victorii, Federer își anunță data revenirii

Radu Marina | 2 februarie 2021

Ce s-a mai întâmplat relevant la Melbourne Summer Series, ziua a treia.

Cu șase turnee ATP și WTA desfășurate în paralel într-un interval de doar 8 zile, e greu să ții pasul cu toate evenimentele de la Melbourne. Iată ce s-a întâmplat relevant în ziua a treia a Melbourne Summer Tennis.

Kaia Kanepi nu-și dezminte reputația de giant-killer. Veterana estonă i-a oprit seria de 15 victorii consecutive Arynei Sabalenka, câștigătoare a primului turneu al anului, cel de la Abu Dhabi. După ce în primul tur a revenit de la 1-6, 2-5 cu Astra Sharma, Kanepi, una dintre cele mai periculoase jucătoare atunci când se află într-o formă fizică bună, a învins-o pe Sabalenka, 6-1, 2-6, 6-2. A 12-a victorie pe care Kanepi o reușește în fața unei jucătoare din top 10. 

Petra vs Venus. Una dintre rivalitățile frumoase din circuitul feminin a oferit încă un meci de calitate. Kvitova, favorita 4, a trecut de Venus cu 7-6 (6), 7-5, încheind meciul cu 41 de winners și 39 de erori neforțate. A fost abia primul meci din cele opt întâlniri directe care nu a avut nevoie de decisiv, chiar dacă Venus a încercat o altă revenire spectaculoasă în setul secund, în care a revenit de la 1-4. Pentru un loc în optimile Yarra Valley Classic, Kvitova o va întâlni pe Nadia Podoroska – ambele sunt semifinaliste RG 2020.

Iga Swiatek a obținut prima victorie după triumful de la Roland Garros. Swiatek, care nu a mai jucat un meci din octombrie, a avut nevoie doar de un set pentru a-și regăsi reperele și a lua lucrurile de acolo de unde le-a lăsat la Roland Garros: a trecut rapid de promițătoarea Kaja Juvan, 2-6, 6-2, 6-1. Swiatek se află pe partea de tablou a Simonei și cele două se pot reîntâlni. Ca asta să se întâmple, Simona trebuie să treacă de Laura Siegemund, iar Swiatek, de Ekaterina Alexandrova.

Naomi Osaka a început și ea anul cu o victorie. Ca și Swiatek, Naomi a fost la primul meci după un titlu de Grand Slam, cel câștigat la US Open; Osaka a revenit în circuit cu o victorie clară, 6-2, 6-2 cu Alize Cornet. Japoneza are acum o serie de 12 meciuri fără înfrângere. 

Katie Boulter a întors-o pe Coco Gauff și bifează una dintre cele mai importante victorii ale carierei. Clasată pe locul 371 mondial și măcinată de o serie de accidentări, Boulter a întors meciul cu Coco Gauff, revenind de la 3-6, 4-5, într-o situație în care Gauff a servit pentru meci. A fost 3-6, 7-5, 6-2 pentru britanică. 

Laura Siegemund este, așadar, următoarea adversară a Simonei Halep la Gippsland Trophy. Siegemund a învins-o pe Destanee Aiava (6-2, 6-2) și se pregătește de revederea cu Simona, cu care are o mică istorie: a învins-o în primele două meciuri (ambele meciuri desfășurate pe zgura indoor de la Stuttgart) fără a pierde set, apoi Simona s-a revanșat cu o victorie la Roma, 6-4, 6-4. Meciul este programat miercuri, al treilea pe Margaret Court Arena, după Osaka – Boulter și Barty – Bouzkova, aproximativ în jurul orei 5 AM, ora României. 

Începe și Sorana. Grampians Trophy, al treilea turneu WTA al săptămânii, cel rezervat exclusiv jucătoarelor care au fost în carantină dură, începe și el de mâine. Bianca Andreescu (favorita 1) s-a retras însă, amânându-și revenirea în circuit după 15 luni; tabloul a fost astfel reașezat, așa încât Sorana Cîrstea nu va mai juca cu Alison Riske, ci cu Oksana Kalashnikova, o jucătoare de 30 de ani din Georgia intrată pe tablou ca alternate. Duelul are loc mâine dimineață, în jurul orei 4.30. Kalashnikova nu a mai jucat un meci de simplu din 2019. În caz de victorie, Sorana va juca cu Belinda Bencic, favorita 2.

ATP Cup. Competiția pe echipe destinată băieților a început cu meciuri care mai de care mai interesante. Novak Djokovic l-a învins într-un meci bun pe Dennis Shapovalov, 7-5, 7-5, iar Serbia, campioana de anul trecut, a întors întâlnirea cu Canada (2-1), deși canadienii începuseră cu dreptul, după ce Raonic l-a învins pe Lajovic. Djokovic a intrat și la dublu, alături de Krajinovic, cei doi câștigând un meci decisiv foarte greu cu Raonic/Shapovalov (7-5, 7-6), întins pe două ore. Novak rămâne astfel neînvins la simplu și dublu în ATP Cup, el adunând acum 10 victorii la rând.

https://twitter.com/ATPCup/status/1356471371941953537?s=20

Matteo Berrettini l-a bătut pe Dominic Thiem, 6-2, 6-4, iar Austria a fost astfel învinsă de Italia (2-1); Daniil Medvedev și Andrey Rublev nu au oferit nicio șansă Argentinei.

E important de menționat faptul că Rafael Nadal s-a retras înaintea meciului cu Alex De Minaur. Nadal a declarat că a avut câte probleme minore la spate și a decis să nu joace astăzi, dar speră că joi va fi pregătit să intre pe teren. Chiar și fără Nadal, Spania a trecut de Australia (3-0).

Kyrgios. O altă revenire după o pauză îndelungată a fost cea a lui Nick Kyrgios, care a jucat primul său meci după 344 de zile. Nick a avut nevoie de trei seturi și de un tiebreak în decisiv ca să treacă de Alexandre Muller, 3-6, 6-4, 7-6 (4).

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1356517876644118528?s=20

Federer. Vestea zilei a venit nu din Australia, ci din Elveția. Roger Federer și-a confirmat data revenirii în circuit. Câștigătorul a 20 de turnee de Grand Slam, care absentează de la Melbourne pentru a-și continua recuperarea de după operațiile la genunchi suferite anul trecut, va juca la turneul de la Doha, programat să înceapă de pe 8 martie.

Federer a confirmat vestea într-un interviu pentru postul elvețian SRF, adăugând că intenționează să mai joace un turneu pe hard după Doha, dacă genunchiul va rezista – posibil Dubai, programat săptămâna viitoare. Dacă nu, atunci va reveni la antrenamente. Apoi va căuta să-și facă apariția pe zgură, inclusiv Roland Garros. Dar obiectivele principale al anului pentru el vor fi Wimbledon și turneul olimpic.

„Vreau să mă bucur iar de victorii mari, iar pentru asta, sunt pregătit de un drum lung. Încă nu-s la 100 la 100, dar sunt aproape, de aceea mă simt încrezător să revin. Fac sprinturi, joc seturi, n-am avut niciun semn negativ în ultimele șase luni, iar asta e un lucru foarte pozitiv”, a adăugat elvețianul, care a mai spus că a gândit recuperarea în așa fel încât să poată avea o viață activă și după tenis și să poată schia împreună cu familia.

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!