Fast
WTA Finals

Continuă surprizele în Singapore, unde Bertens o întoarce pe Kerber. Dar Sloane pare a fi nuca tare din Grupa Roșie

Treizecizero | 22 octombrie 2018

În lipsa pisicii, outsiderii joacă pe masă în Singapore; pentru a doua zi la rând, jucătoarele mai slab clasate câștigă meciurile de la Turneul Campioanelor, ceea ce înseamnă că toate întâlnirile primelor două zile ale competiției au fost câștigate de outsidere. O situație în premieră din 2003 încoace, de când formatul pe grupe a fost adoptat de WTA Finals. După ce ieri Svitolina și Pliskova le-au învins pe Kvitova și Wozniacki, Sloane Stephens și Kiki Bertens, ambele debutante în competiție, le-au depășit pe Naomi Osaka și Angelique Kerber. Runda a doua, în care emoțiile calificării vor cântări deja mult, se anunță, în condițiile astea, captivantă.

Scriam în preview că „succes oricui va încerca să treacă o minge de apărarea elasticei Sloane pe podeaua atât de lentă de la Singapore Sports Hub”. Ne-am lămurit repede azi că așa stau lucrurile. După victoria cu Osaka, nu sună deloc exagerat dacă o instalăm pe Sloane în postura de principală favorită la titlu. Într-un duel al ultimelor două campioane ale US Open și a două dintre cele mai capabile jucătoare din lume la acest moment, condițiile au jucat un rol hotărâtor. Deși jucătoarele au spus că la antrenament terenul central pare ceva mai rapid decât în alți ani, suprafața rămâne totuși foarte lentă, mai potrivită pentru ceea ce joacă Sloane, o sportivă puternică, agilă și capabilă să-și folosească elasticitatea pentru a pune orice minge înapoi. De câte ori nu am auzit azi de la comentatori întrebări retorice de genul „ce trebuie să mai facă Naomi ca să câștige un punct?”.

Deși ambele au avut perioadele lor de căderi în joc, deși Naomi a revenit bine în setul secund, când și-a asumat riscuri în ofensivă, plutea oarecum senzația că dacă meciul primește un final strâns, pe muchie, defensiva lui Sloane va face diferența. Nu s-a mai ajuns la finalul strâns, pentru că Osaka a capotat devreme în decisiv, nemaigăsind soluții la consistența de alt nivel a lui Sloane. A contat, poate, și ziua neobișnuit de proastă a Marijei Cicak, care a intervenit de două ori cu un overrule neinspirat, dezavantajos pentru Osaka. Per total, însă, e greu de crezut că acel moment de la începutul setului trei ar fi fost și decisiv. Sloane s-a ajustat mai bine la condiții, a lovit inteligent și calculat, în vreme ce Naomi a plătit prețul pentru prea multele erori neforțate și pentru că și-a pierdut adesea răbdarea. 7-5, 4-6, 6-1.

https://twitter.com/WTA/status/1054372320884666368

N-a fost cel mai bun meci al celor două, dar a fost un meci suficient de bun cât să ne intrige în ce le privește pe cele două și următoarele lor confruntări la nivel înalt. Ca orice confruntare între două stiluri de joc diferite, vor ieși scântei pe viitor și, foarte probabil, meciuri tari în ocazii mari.

Până acolo, Sloane e plasată bine înaintea următoarelor două meciuri. Nu doar condițiile o ajută, ci și matchup-urile viitoare; ea a câștigat cinci din cele șase întâlniri cu Kerber și Bertens.

În duelul câștigătoarelor primei runde, americanca o va întâlni pe Kiki Bertens. Olandeza și-a făcut botezul în Singapore precum au pățit și alte debutante înaintea ei, părând a fi complet depășită de situație. Ea a pierdut opt din primele nouă game-uri, admițând că s-a întrebat, la 6-1, 2-0 pentru Kerber, „ce caut aici?” Dar jucătoarea intrată în competiție în urma retragerii Simonei a redresat spectaculos corabia, și-a îmbunătățit mult retururile, a devenit mai agresivă și a fugit cu victoria, într-un decisiv care începuse cu șapte break-uri consecutive. 1-6, 6-3, 6-4 pentru Bertens, ajunsă la al 11-lea meci câștigat din ultimele 12 jucate împotriva unor adversare din Top 10. Olandeza s-a bucurat așa de tare de victorie, încât a făcut crampe după ce a strâns foarte tare brațul pentru a sărbători succesul.

Apropo de Kiki, merită citit acest interviu cu Raemon Sluiter, antrenorul ei, care povestește, printre altele, cum a făcut-o, în intersezonul trecut, să-și evalueze serios felul în care tratează tenisul. „Dacă continuăm așa, atunci cam asta a fost pentru mine; sfatul meu foarte serios e să te gândești să te apuci de altceva”, i-a spus Sluiter acum un an. Reacția lui Bertens se vede acum; 12 luni mai târziu ea joacă cel mai bun tenis al carierei și se vede cu șanse la a ieși din grupe la Singapore. Multe se mai pot însă întâmpla; iată scenariile posibile pentru etapa a doua, de miercuri.

https://twitter.com/WTA/status/1054433202742444032

Mâine ne mutăm în cealaltă grupă, mai întâi cu duelul dintre Wozniacki și Kvitova, de la 14:30, ora României, urmat apoi de cel dintre Svitolina și Pliskova.

Foto: Jimmie48Photography

 

Nu uitați că avem un concurs pentru voi, pe durata WTA Finals din Singapore

Scoatem la bătaie un prosop original Roland Garros 2018, Grand Slam-ul câștigat de Simona anul acesta. Îl vom acorda, prin tragere la sorți, unuia dintre acei cititori care fac o comandă în Shop-ul Treizecizero (indiferent de valoare), începând de joi, 18 octombrie, și până duminica viitoare, 28 octombrie, odată cu sfârșitul Turneului Campioanelor.

Numele persoanei câștigătoare va fi anunțat pe site la finalul perioadei de participare.

În shop vei găsi, printre altele, tricouri și reviste inspirate de Simona, pe care o așteptăm cu gânduri bune să revină în sezonul următor.

Le găsești pe toate AICI.