Fast
Cincy, tragerile la sorți

Cincinnati: traseu promițător pentru Simona, duel încins pentru locul 1 în WTA

Treizecizero | 12 august 2017

Dacă vi se pare că lucrurile se mișcă foarte repede în circuit în perioada asta a anului, ei bine, e pentru că lucrurile se mișcă foarte repede în circuit în perioada asta a anului. În timp ce la Toronto Caroline Wozniacki obținea prima ei victorie vs un număr 1 (iar Pliskova, primul eșec ca număr 1), iar Sloane Stephens reușea prima ei semifinală de Premier 5 (și un salt de cel puțin 780 de locuri, până pe 152), în timp ce la Montreal se profilau două semifinale aproape imposibil de anticipat, la Cincinnati se punea la cale o nouă săptămână de tenis relevant. Turneele săptămânii viitoare vor avea un impact major în cursa pentru locul 1 în ambele circuite, cu o schimbare de lider la băieți, cu și mai mult dramatism la fete, unde mai multe jucătoare se vor implica în lupta pentru primul loc.

Iar tragerile la sorți n-au dezamăgit. E suficient să începem cu Ostapenko – Sharapova, duelul popcorn al primului tur la fete, între două jucătoare care-s, simultan, campioane la Roland Garros, amintiri complicate pentru noi și prezențe polarizante în circuit. Cele două-s pe jumătatea de sus, dominată de favorita 1 și deținătoarea titlului, Karolina Pliskova. Tot acolo le mai găsim pe Garbine Muguruza, pe Caroline Wozniacki sau pe Svetlana Kuznetsova.

Simona Halep are parte de un traseu promițător la un alt turneu la care a mers foarte bine în ultimii ani. Deocamdată cu treabă la Toronto, Simona are liber în primul tur și va deschide cu o învingătoare dintre două jucătoare calificate. În turul al treilea, adversara ei se va alege dintr-un grup de jucătoare pe care le-a dominat sau învins recent: Sevastova, Vinci, Babos, Peng. Pentru Simona ar urma un potențial sfert de finală cu Johanna Konta, un alt posibil episod încărcat din rivalitatea celor două. Adversara din semifinale s-ar alege dintr-un grup de jucătoare precum Elina Svitolina, Angie Kerber, Petra Kvitova, Agnieszka Radwanska, Ekaterina Makarova, Lucie Safarova sau Sloane Stephens.

Pe lângă duelul dintre Ostapenko și Sharapova, alte meciuri interesante în primul tur sunt Cibulkova – Konjuh, Kvitova – Kontaveit sau Radwanska – Goerges.

Încă o dată e aglomerație de românce în calificări. Tabloul, care începe chiar azi, e iarăși demn de un turneu în toată regula și le cuprinde pe Irina Begu (vs Taylor Townsend, apoi Witthoeft/Van Uytvanck), Sorana Cîrstea (vs Krunic, apoi Schiavone/Gibbs), Monica Niculescu (vs Duque-Marino, apoi Puig/Sorribes-Tormo) și pe Ana Bogdan (vs Haddad-Maia, apoi Alexandrova/Larsson).

La masculin, duelul dintre Federer și Nadal se va purta de la distanță, cu locul 1 pe masă. Dacă Federer câștigă titlul la Montreal, atunci elvețianul, cu un record excelent la Cincy, va deveni locul 1 dacă reușește cel puțin același rezultat la Cincy precum Nadal. Favorit 1, Nadal are următorul traseu virtual: bye, Gasquet, Muller, Tsonga/Goffin, Nishikori/Thiem, Federer. La rândul său, Federer ar avea astfel: bye, Khachanov, Sock, Dimitrov/Berdych/Del Potro, Zverev și Nadal.

Cei doi mari rivali sunt pentru prima dată favoriți 1 și 2 la Cincy din 2009 încoace.

Primul tur e și aici presărat cu meciuri tari. În fruntea listei e Del Potro – Berdych, dar și Kyrgios – Goffin e peste un tur întâi obișnuit.

Turneul a primit și vești proaste ieri, înainte de tragerea la sorți, cu doi actuali sau foști campioni, Marin Cilic (nerefăcut) și Victoria Azarenka (probleme personale), anunțându-și retragerea din turneu. Asta după ce Andy Murray a procedat similar zilele trecute, din cauza problemelor la șold.

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „De ce înjurăm pe teren”, textul Cameliei Butuligă – un ghid (aproape) științific de utilizare a sudălmilor în tenis – plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția De Vară 2017, de aici.